Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za wykonane prace wykończeniowe

Igan

Recommended Posts

Skoro to byli znajomi to może masz też innego - kosztorysanta. Piszę o znajomym, bo innym pewnie nie będzie się chciało zrobić - za mały zakres, za dużo dłubaniny.

Wszystko da się wycenić, choć trzeba pamiętać, że kosztorys z reguły wychodzi drożej niż oferty na wykonanie prac.

"Jakoś się dogadamy..." - skoro już popełniono ten błąd, nie można popełnić kolejnego. Dogadywanie się to z założenia obustronny kompromis, a nie akceptacja oferty jednej ze stron. Spróbuj uzyskać inną ofertę na wykonanie prac i pokaż ją "znajomym". I wbij sobie do głowy, że fakt, że się nie umówiliście przed robotą to nie tylko twoja wina. Fachowcy się nie umówili - to ich strata. Jeśli natomiast "przy okazji" wyszły dodatkowe prace - trzeba za nie zapłacić.

W jednym z postów wyżej jest słuszna uwaga - jeśli robili u Ciebie np. 7 dni to raczej każdy z robotników nie zarobił 7 tys złotych.

Łazienki często faktycznie liczy się inaczej tj "od roboty", ale za nic w świecie nie zapłacił bym 4500 za 4m2 łazienki. To kpina. U mnie ok 8m2 kosztowało 3k, oferty były do 4,5k - zakres: płytki ściany podłoga, zabudowa geberitu, sporo mozaiki, pod prysznicem 3 półeczki z płyt GK, też z mozaiką.

Inne moje ceny z ofert z tego i końca ubiegłego roku:

malowanie (grunt, 2x farba) - 10zł/m2,

gres 60x60cm - 30-45 zł m2

Jeśli ktoś próbuje naciągnąć Cię na taką kasę - to raczej nie jest Twój dobry znajomy...

Wcześniej pisałaś, że jest to ładnie zrobione, a teraz Ci się nie podoba.

Ładnie, oprócz błędów które zobaczyłam jak przyszedł parkieciarz i pokazał mi czarno na białym że terakota w łazience jest za nisko. Przemyślałam sprawę i stwierdziłam, że dlatego jest tak zrobione bo jeszcze centymetr wyżej terakota i WC na pewno się nie zmieści...

Przyszedł znajomy i powiedział że to nieprawda, że nie będzie widać rozjechanych fug jak już będą zafugowane.

Wirecki

Dziękuję za dobre słowa :)

Właśnie tak myślę, to nie tylko mój błąd ale i ich. Skoro nie chcieli wcześniej powiedzieć swoich cen, ja teraz nie muszę przyjmować ich ceny.

Ja chcę zapłacić za pracę, ale realną cenę (nie z kosmosu).

Pościągałam cenniki, pomierzyłam dokładnie mieszkanie. I wyliczyłam koszt pracy. Za m2 płytek 30x60 liczyłam po 60 zł, czyli drożej niż u Ciebie. Nie liczyłam najniższych cen tylko średnie.

Pracowali w sumie 2,5 tygodnia.

Mój plan jest taki: przedstawię im kosztorys, z cennikami z Polski, choć ja jestem z Podlasia, konkretnie Białystok. I albo przyjmą moją cenę, albo niech mnie podają do Sądu, lub ja ich.

Dodam tylko, że chciwość nie popłaca. Dopóki nie przedstawili mi swojej ceny, chwaliłam ich za dobrą pracę (która nie do końca okazała się dobra :( ) Znajomy, który ma domek do wykończenia - 2 łazienki, kuchnia, pokoje chciał ich wynająć... teraz pożegnali się z tą pracą :)

Jestem złośliwa.... :)

Skoro przy tak małej łazience gdzie jest mało metrów a dużo tzw ''dłubaniny'' to jakoś ci ludzie chcieli wyjśc na swoje i swoje zarobic więc może przeliczali swą prace na ''dniówki'' Niestety nie jestem fachowcem ani ekspertem a tym bardziej zorientowana jakie ''dniówki''są na polskim rynku w wykończeniówce

Życzę powodzenia.Tu musi się wypowiedziec fachowiec

Popros o szczegolowy cennik, po kolei metr po metrze, ile za co. Pozniej powolaj sobie rzeczoznawce ( wezmie 200-300 pln), ktory zrobi swoja wycene po "srednich" cenach rynkowych. Bedzie wiadomo, kto jest blizszy prawdy :)

Wtedy i sad ma jakies podkladke :)

Co do pracy "znajomych" badz "u znajomych" - ja, jako wykonawca, staram sie bronic rekoma i nogami :) Znajomy zawsze chce ekstra znizki etc. Czasem cos zrobie "po kolezensku" za 1/3 ceny. Ale jesli ktos przychodzi i mowi ze jest od tego i tego i chce 30% znizki, to sobie daruje. Caritas przy kosciele :) Kwestia jak bylo u Ciebie?

Dla jasnosci - nie da sie wycenic pracy na forum po jakims szczatkowym opisie! Zapamietajcie nasi szanowni zleceniodawcy :)