Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZAD

Recommended Posts

Tak kominek tez produkuje czad.

Tak samo jak piec na pelet, czy węgiel.

Zawsze jak rozpalam w piecu to robię przeciąg i przez pierwsze minuty dopóki piec się nie "rozhula" mam pootwierane okna w kotłowni tak na wszelki wypadek.

Na pewno założę czujki czadu jak już się wprowadzimy – w salonie i w pokojach w których przebiega komin – tak na wszelki wypadek, w kotłowni nie założę bo podejrzewam że przy rozpaleniu często wydziela się czad i dlatego wietrze to pomieszczenie ilekroć wchodzę, mimo że jest tam dobra wentylacja.

Z dzisiejszych wiadomości na ONECIE

http://wiadomosci.onet.pl/2682,2143777,tragedia_rodzinna__znaleziono_ich_martwych,wydarzenie_lokalne.html

napiszcie mi proszę jak to jest z tym czadem, kiedy się ulatnia, czy kominek również produkuje czad, jak się przed nim ustrzec itp?

Pozdrawiam

Dorota

każde urządzenie w którym coś się spala może być, w przypadku niepełnego spalania - przy ograniczonym dostępie tlenu, źródłem czadu.

Ja mam czujkę czadu, choć w domu z palenia tylko kominek w funkcji czysto rozrywkowej, nigdy nie odcinam gwałtownie dopływu powietrza do spalania, palę na maksa aż huczy i nie idę spać przy palącym się kominku, wiem że kiedyś się spało na piecu, ale chata kurna miała dobry przewiew ;-)

Ja też właśnie zamówiłem czujnik czadu. Wziąłem z wyświetlaczem aktualnego stężenia, tak że oprócz alarmu przy przekroczeniu normy, można na bieżąco zobaczyć aktualne skazanie. Koszt takiego czujnika nie obala :)

też mam taki - mój to kidde - zasilany bateryjnie, jak dla mnie (już kiedyś o tym pisałem) to jest zaleta, bo zasilany z sieci mi czasem zaczynał wyć przy jakichś spadkach napięcia no i nie miał wyświetlacza :-)

Kidde to wyższej półki producent czujników czadu.

Nie wiem ile płaciłeś, w naszym regionie w detalu jest po 155zł

Tańszy, tez zasilany bateryjnie z wyświetlaczem RCC-426 jest po 95zł

Kidde- żywotność czujnika 7lat

Tańszy żywotność czujnika 5lat

Ciekawe, że ludzie się tym bardziej interesują dopiero jak w gazetach napiszą, że się ktoś zatruł.... ale chyba tak już jesteśmy stworzeni.

czad powstaje podczas gdy do procesu spalania brakuje "powietrza" dla tego najważniejszą sprawą jest umożliwić jego dopływ.

o szkodliwości tlenku węgla i jak nie wiele go potrzeba :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zatrucie_tlenkiem_w%C4%99gla

w sprawie czujników - bardzo ważne by miały homologacje i by sprawdzać je co jakiś czas. to samo dotyczy gaśnic, które z czasem się starzeją.

Z dzisiejszych wiadomości na ONECIE

http://wiadomosci.onet.pl/2682,2143777,tragedia_rodzinna__znaleziono_ich_martwych,wydarzenie_lokalne.html

napiszcie mi proszę jak to jest z tym czadem, kiedy się ulatnia, czy kominek również produkuje czad, jak się przed nim ustrzec itp?

Pozdrawiam

Dorota

Unikać kotłów(podgrzewaczy wody) z otwartą komorą spalania - sporo ludzi ma takie np. w łazienkach.

Kominek w salonie powinien mieć doprowadzenie powietrza z zewnątrz i szczelną komorę coś w stylu kotłów z zamkniętą komorą spalania.

Te kominki z tak zwaną szczelną komorą spalania, wcale nie są takie szczelne. No może na początku a potem to już niekoniecznie.

Oprócz doprowadzenia powietrza do kominka, potrzebny jest dopływ świeżego powietrza do pomieszczenia w którym jest kominek i sprawna wentylacja. Co jest szczególnie ważne, przy wentylacji grawitacyjnej.

... Oprócz doprowadzenia powietrza do kominka, potrzebny jest dopływ świeżego powietrza do pomieszczenia w którym jest kominek i sprawna wentylacja. Co jest szczególnie ważne, przy wentylacji grawitacyjnej.

dokładnie tak

... czy kominek również produkuje czad ...

produkuje

... jak się przed nim ustrzec itp?

np. zamontowac nawiewniki w oknach - jesli okna juz kupione

gonic na cztery wiatry producentów i montazystów tzw. "szczelnych okien" - jesli okna jeszcze nie kupione ...