dorcha 19.03.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Z dzisiejszych wiadomości na ONECIE http://wiadomosci.onet.pl/2682,2143777,tragedia_rodzinna__znaleziono_ich_martwych,wydarzenie_lokalne.html napiszcie mi proszę jak to jest z tym czadem, kiedy się ulatnia, czy kominek również produkuje czad, jak się przed nim ustrzec itp? PozdrawiamDorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 19.03.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Tak kominek tez produkuje czad.Tak samo jak piec na pelet, czy węgiel. Zawsze jak rozpalam w piecu to robię przeciąg i przez pierwsze minuty dopóki piec się nie "rozhula" mam pootwierane okna w kotłowni tak na wszelki wypadek. Na pewno założę czujki czadu jak już się wprowadzimy – w salonie i w pokojach w których przebiega komin – tak na wszelki wypadek, w kotłowni nie założę bo podejrzewam że przy rozpaleniu często wydziela się czad i dlatego wietrze to pomieszczenie ilekroć wchodzę, mimo że jest tam dobra wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 19.03.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Z dzisiejszych wiadomości na ONECIE http://wiadomosci.onet.pl/2682,2143777,tragedia_rodzinna__znaleziono_ich_martwych,wydarzenie_lokalne.html napiszcie mi proszę jak to jest z tym czadem, kiedy się ulatnia, czy kominek również produkuje czad, jak się przed nim ustrzec itp? Pozdrawiam Dorota każde urządzenie w którym coś się spala może być, w przypadku niepełnego spalania - przy ograniczonym dostępie tlenu, źródłem czadu. Ja mam czujkę czadu, choć w domu z palenia tylko kominek w funkcji czysto rozrywkowej, nigdy nie odcinam gwałtownie dopływu powietrza do spalania, palę na maksa aż huczy i nie idę spać przy palącym się kominku, wiem że kiedyś się spało na piecu, ale chata kurna miała dobry przewiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 19.03.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Ja też właśnie zamówiłem czujnik czadu. Wziąłem z wyświetlaczem aktualnego stężenia, tak że oprócz alarmu przy przekroczeniu normy, można na bieżąco zobaczyć aktualne stężenie. Koszt takiego czujnika nie obala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 19.03.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Ja też właśnie zamówiłem czujnik czadu. Wziąłem z wyświetlaczem aktualnego stężenia, tak że oprócz alarmu przy przekroczeniu normy, można na bieżąco zobaczyć aktualne skazanie. Koszt takiego czujnika nie obala też mam taki - mój to kidde - zasilany bateryjnie, jak dla mnie (już kiedyś o tym pisałem) to jest zaleta, bo zasilany z sieci mi czasem zaczynał wyć przy jakichś spadkach napięcia no i nie miał wyświetlacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.03.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Kidde to wyższej półki producent czujników czadu.Nie wiem ile płaciłeś, w naszym regionie w detalu jest po 155zł Tańszy, tez zasilany bateryjnie z wyświetlaczem RCC-426 jest po 95zł Kidde- żywotność czujnika 7latTańszy żywotność czujnika 5lat Ciekawe, że ludzie się tym bardziej interesują dopiero jak w gazetach napiszą, że się ktoś zatruł.... ale chyba tak już jesteśmy stworzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 19.03.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Kidde to wyższej półki producent czujników czadu. znalazłem pozytywne opinie kidde... po wpadce z tym pierwszym, uznałem, że drugi kupię taki, żeby trzeciego nie było trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.03.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 wiem że kiedyś się spało na piecu, ale chata kurna miała dobry przewiew cos pokręciłeś bo jak na piecy to nie w kurnej chacie. A w kurnej chacie to pieca nie było. Poplątałes epoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 19.03.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Ja od początku planowałem czujki czadu w salonie i kotłowni.W obydwu tych pomieszczeniach będą też gaśnice, choć dla wielu to dziś egzotyczne urządzenie ja nie rozumiem dlaczego nie jest obowiązkowe w domach w których na co dzień używa się ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 19.03.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Gaśnica to wg mnie również obowiązek. Tylko trzeba pamiętać, żeby mieć taką, którą da się gasić również ciała stałe..czyli ABC a nie tylko BC do cieczy i gazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 19.03.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 czad powstaje podczas gdy do procesu spalania brakuje "powietrza" dla tego najważniejszą sprawą jest umożliwić jego dopływ. o szkodliwości tlenku węgla i jak nie wiele go potrzeba :http://pl.wikipedia.org/wiki/Zatrucie_tlenkiem_w%C4%99gla w sprawie czujników - bardzo ważne by miały homologacje i by sprawdzać je co jakiś czas. to samo dotyczy gaśnic, które z czasem się starzeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 19.03.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 wiem że kiedyś się spało na piecu, ale chata kurna miała dobry przewiew cos pokręciłeś bo jak na piecy to nie w kurnej chacie. A w kurnej chacie to pieca nie było. Poplątałes epoki. ech no purysta to napiszę tak: ale chata, kurna, miała dobry przewiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.03.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 ech no purysta znowu się mylisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 19.03.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 ech no purysta znowu się mylisz całe szczęście, że na wyrozumiałego rozmówcę trafiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 19.03.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Z dzisiejszych wiadomości na ONECIE http://wiadomosci.onet.pl/2682,2143777,tragedia_rodzinna__znaleziono_ich_martwych,wydarzenie_lokalne.html napiszcie mi proszę jak to jest z tym czadem, kiedy się ulatnia, czy kominek również produkuje czad, jak się przed nim ustrzec itp? Pozdrawiam Dorota Unikać kotłów(podgrzewaczy wody) z otwartą komorą spalania - sporo ludzi ma takie np. w łazienkach. Kominek w salonie powinien mieć doprowadzenie powietrza z zewnątrz i szczelną komorę coś w stylu kotłów z zamkniętą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 19.03.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Te kominki z tak zwaną szczelną komorą spalania, wcale nie są takie szczelne. No może na początku a potem to już niekoniecznie.Oprócz doprowadzenia powietrza do kominka, potrzebny jest dopływ świeżego powietrza do pomieszczenia w którym jest kominek i sprawna wentylacja. Co jest szczególnie ważne, przy wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2010 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 ... Oprócz doprowadzenia powietrza do kominka, potrzebny jest dopływ świeżego powietrza do pomieszczenia w którym jest kominek i sprawna wentylacja. Co jest szczególnie ważne, przy wentylacji grawitacyjnej. dokładnie tak ... czy kominek również produkuje czad ... produkuje ... jak się przed nim ustrzec itp? np. zamontowac nawiewniki w oknach - jesli okna juz kupione gonic na cztery wiatry producentów i montazystów tzw. "szczelnych okien" - jesli okna jeszcze nie kupione ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 20.03.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Te szczelne też muszą być dla zwolenników wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts