Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga wirusy "dosięgają" Forumowiczów

YEYO

Recommended Posts

Wygląda na to że na adresy mailowe uczestników Forum wysyłane są pliki z wirusami. Worm.Mydoom i Worm.Dumaru oraz Worm.Novarg więcej http://www.mks.com.pl. Wykrywane są przez programy z najnowszymi bazami danych o wirusach. Proszę o informacje od osób które dostały dziwne maile z tematami w stylu np. Test, Hello, Elene. Nie należy otwierać załączników !!!!!!!

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja dostałem od Jeziera taki "Teścik" (21 stycznia 2004 10:25) . Oczywiście wcale go nie winiłem, bo po co chłop miałby sobie reputację niszczyć na forum a mój NAV tylko wygenerował komunikat :

"Norton AntiVirus removed the attachment: koaxilkanri_exe.

The attachment was infected with the W32.Beagle.A@mm virus."

i go skasował.

Wszystkim zainfekofanym użytkownikom proponuję zainstalować jakąkolwiek wersję NAV, ściągnąc Up-to-date definicje i po problemie.

Ja używam komputera w pracy, takiego do którego ma dostęp około 16 osób, i ma dwa trojany (od dwóch dni) z którymi nie mogę sobie poradzić (download.trojan i jeszcze jakiś). Są nieszkodliwe ale co jakiś czas NAV daje znać, że istnieją ale poradzić sobie z nimi nie może :cry: . Załapaliśmy je bo jakiś debil (tak muszę napisać) wyłączył NAV tłumacząc się bo po co ma chodzić. Teraz mamy problem i w lajbliższym czasie trzeba będzie coś z tym zrobić.

Acha skaner antyvirusowy Wirtualnej Polski niewychwycił jego :o . Co za cieńkie zabezpieczenia :evil: .

Ja już wczoraj zdążyłem otrzymać maila z pewnego serwera, że mój mail do osoby X zawierał wirusa. Pana X nie znam, żadnego maila nie wysyłałem, czyli komuś wirus wysłał maila podając mnie jako nadawcę. Adresy nadawcy i odbiorcy bierze z książki adresowej danego komutera. Nie zdziwcie się, jak ktoś obcy was zwymyśla (a może jeszcze gorzej) za podsyłanie wirusów.

Forumowicze przemili !!!

A co - Windowsów sie uzywa ? W robocie OK, bo kazali uzywac, ale

w domu tego g.... uzywac z wlasnej woli ??

(abstrahujac od tego, legalne czy nie :))

Przejsc na linuksa albo co i wirusy mi moga naskoczyc :-)

hej - Krzysiek

Ten wątek nie miał na celu pokazywanie który system jest lepszy i dlaczego. A to co piszesz że linux jest bezpieczny to kompletna bzdura !

To że większość wirusów powstaje dla Windozy nie oznacza że linux jest bezpieczniejszy. W przypadku domowych użytkowników zainstalowanie linuxa bez odpowiedniej i to zaawansowanej (ręcznej) konfiguracji czyni taki komputerek niemowlakiem i to nawet bez pieluszki. :(

Bogdan