Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga wirusy "dosięgają" Forumowiczów

YEYO

Recommended Posts

Majka - posiadanie okna podglądu w Outlook-u otwieranego automatycznie podczas inicjacji programu - to tak jakbyś codziennie zimą biegała boso do sklepu - przeziębienie pewne......

Okno podgladu to "fajna" rzecz ale tylko wtedy gdy jesteś pewna w 100% bezpieczeństwa otrzymywanej korespondencji lub zainstalowanych zabezpieczeń. A w 100% pewnym nie można byc niestety niczego.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MKS-vir jest na bieżąco aktualizowany. Ale czy masz najnowszą wersję?

Praktycznie należałoby codziennie ściągać aktualizacje z netu. I mieć aktywny monitor antywirusowy.

Niemniej zawsze jest prawdopodobieństwo, że dany skaner (nie tylko Mks) nie ma jeszcze "szczepionki" na danego, najnowszego virusa.... . Może wysłać komunikat, że dany plik mu się nie podoba ale pewności nie ma.

To tak jak z grzybami. Wiele pokoleń ludzi wyginęło zanim człowiek nauczył się odróżniać sromotnika od borowika. :wink:

Od około dwóch tygodni nie mogę się połączyć z Update Nortona. Czy to oznacza, że mam robala??? :-?

Update Nortona działa, potwierdzam (ostatnio nawet częściej niż zwykle maja aktualizację bazy wirusów, wiadomo dlaczego...)

może masz przeterminowaną subskrypcję Aktualizacji ?

albo pecha :-)

robala? w tej sytuacji nie sądzę... ale mogę się mylić ;-)

poszykaj robala innym programem, ja NIGDY nie zadawalam się wynikami skanowania i zabezpieczeniem przez jeden program

pozdrawiam

Robert

Grzegorz63, czytałem w piątek u Symanteca, że któryś z ostatnich robaków próbuje wyłączać (po uaktywnieniu oczywiście) działanie funkcji ochronnych kilkunastu najbardziej popularnych programów antywirusowych. Nie doczytałem do końca a teraz nie mogę tego znaleźć, więc być może Twoje kłopoty z LiveUpdate są tym spowodowane. W zasadzie jednak, skoro sam program działa, to raczej coś innego jest na rzeczy. Spróbój go może przeinstalować. Ale zanim to zrobisz ściągnij uaktualnienia do NAV-a ręcznie:

http://www.symantec.com/avcenter/download/pages/US-N95.html

... Forum Muratora wygląda na bezpieczne bo nie można ani podejrzeć źródła (kodu strony www, w ktorym adresy mailowe leżą jak na tacy) ani zapisać stron do przetwarzania offline...

ckwadrat i tutaj jesteś w błędzie.

1. Kliknij na stronie prawym przyciskiem myszki i wybierz "pokaż źródlo" i co ... Następnie pokazało ci się źródło strony w notatniku. Wybierz edycja i znajdź, wpisz "mailto:" i ... jak na tacy masz wszystkich adresy internetowe.

2. Będąc on line na Forum wybierz plik/zapisz jako/ w "Zapisz jako typ:" zmień na"archiwu sieci web" i co ... można zapisać stronę aby ją przeglądać off line. Tak dla ciekawostki to w taki sposób piszę odpowiedzi na tematy.

Dobra, to konkretne pytania:

1. czy skaner mks-vir go znajdzie?

2. mam zamknąc okno podgladu w outlooku?

Majka

Co się tyczy MKS Vira to z najnowszą bazą virusów powinien sobie poradzić ale jak go wyłączysz (lub inny program antivirusowy) to zamykanie okna podglądu w outlooku nic Ci nie pomoże.

Jeżeli podejrzewacie lub jesteście pewni że jesteście "szcześliwymi" posiadaczami wirusa MyDoom A lub B to możecie użyć narzędzia do jego usunięcia wydanego przez producenta Windows-ów. Załatwia on sprawę tylko i wyłącznie wirusa MyDoom !

Oto linki

opis narzędzia na stronie:

http://windows2003.pl/files.aspx?id=243

bezpośredni link do pobrania pliku:

http://download.microsoft.com/download/f/a/7/fa7ff57d-edba-4836-bb03-499bc72aa5ba/DoomCln-KB836528-v2-ENU.EXE