Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kamień na podwórku czy może coś innego? co wyjdzie najtaniej

ewatop

Recommended Posts

ja mam kamyczki na podjeździe, większość prac można wykonać samemu, firma robiła mi tylko obramowanie z kostki betonowej ( starobruk). Po wybraniu ziemi, ewntualnie położeniu odwodnienia, kładziemy geowłókninę (jesli zachodzi taka potrzeba), różne gradacje gruzu, wyrównujemy piaskiem, sypiemy kamyczki i gut.

Wady:

Do czyszczenia potrzebny odkurzacz do liści, grabkami ani rusz,

co 2 lata należy dokupić troszkę kamyczków i ładnie rozprowadzić.

U nie z racji tego że podjazd powstawał razem z domem, wysypywaliśmy tam ładny gruz. Tak że z końcem budowy miałem ładny, utwardzony plac, który tylko trochę był nierówny, ale szybko i w miarę niewielkim kosztem został wyrównany. dzięki temu nie trzeba było zgęszczać - sam się zagęścił, nawet w największe ulewy nie tworzą sie kałuże, brak problemów z odprowadzaniem wody z betonu. A wygląd- boski.

To może ktoś jeszcze podpowie jak najtańszym kosztem zrobić jakieś krawężniki utrzymujące ten grys/kamyczek na miejscu?

Można z kostki granitowej 8/11 , cena 1mb około 5-6zł .

Oooo.... podoba mi się. Możesz coś więcej na ten temat? Rozumiem, że po prostu układam jeden rządek kostki na krawędzi podjazdu. Czy tak? Jakoś to się dodatkowo mocuje, żeby ta kostka sama nie powędrowała to tu to tam?

Dzięki,

Oooo.... podoba mi się. Możesz coś więcej na ten temat? Rozumiem, że po prostu układam jeden rządek kostki na krawędzi podjazdu. Czy tak? Jakoś to się dodatkowo mocuje, żeby ta kostka sama nie powędrowała to tu to tam?

Dzięki,

Tak , układasz jedną za drugą na podbudowie z betonu , od strony trawy podklejasz wyżej żeby kostki nie rozjechały się i gotowe :D . Możesz dać w dwóch rzędach wg mnie lepiej wygląda takie obrzeże .

To może ktoś jeszcze podpowie jak najtańszym kosztem zrobić jakieś krawężniki utrzymujące ten grys/kamyczek na miejscu?

Podkłady kolejowe w roli krawężników - widziałam to gdzieś i super to wyglądało.

Byłby to fajny pomysł gdyby nie ich toksyczność... Ale sprawdzę i tą opcję i poszukam jaki to koszt i gdzie w Krakowie można coś takiego dostać.

Dzięki za sugestię :-)

... nie wiem jakim impregnatem byly robione podklady kolejowe

Podkłady kolejowe impregnowało się kiedyś olejem kreozotowy

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kreozot

Kiedyś również się nad tym zastanawiałem bo chciałem zrobić z nich mur oporowy ale podkłady są dość ciężko dostępne no i jak je przetransportować?

W końcu zrobiłem mur oporowy z bali sosnowych (średnica około 40 cm). Wiem, że kiedyś mi zgniją ale do tego czasu wszystko będzie już wzmocnione przez krzewy, pnącza i inne rośliny.

• 1 year później...