tryllu 19.03.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Psychicznie przymierzam się do robienia tarasu z drewna. Znaczy projektuję Idea jest prosta jak budowa cepa, jednakże mam zagwostkę ze stopniem. Na stronie http://www.dombal.com.pl/poradnik/budowa-tarasow/budujemy-tarasy-na-gruncie.html pokazanych jest kilka etapów budowy. Abstrahując od sposobu zakotwienia (tutaj są kotwy wbijane w grunt) to zastanawiam się jak wykonany jest ten stopień widoczny na 3 ostatnich zdjęciach. Na dwóch pierwszych widać niżej zamocowane kotwy, jak mniemam pod legary. Te legary lecą w tym przypadku równolegle do tych wyższych i tylko jakimiś złączami ciesielskimi są podwieszane "w tarasie"? Na zdjęciu nr 4 w szparze pomiędzy stopniem a tarasem widać pionowe elementy konstrukcji (oprócz widocznych również czołowych elementów głównych legarów). Po co to? Żeby zamocować czołową deskę? Musze konstrukcję obmyślić, bo idea u mnie będzie taka jak tutaj. Taras + jeden stopień. Nie twierdzę, że to jest jeden słuszny pomysł, jak ktoś wie może jak wykombinować połączenie stopnia z głównym tarasem to wszystkie pomysły mile widziane. Rysunki też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 22.03.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Podłączam się pod pytanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 24.03.2010 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Normalnie na forum są sami eksperci od grubości styropianu, kolejności warstw podłogi na gruncie i budowy litrowych domów. A zwykłego konstruktora nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 24.03.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 i od porad życiowych i od lizania się po tyłkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 24.03.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Proponuję przenieść wątek do "wnętrz", tam aktywnie działa min kol. ghost i jarekkur ktorzy to powinni coś doradzić. Mi osobiście wydaje się że na dolnych kotwach jest położony jeden długi legar równoległy do tych najwyższych a na tym są oparte kątowniki, takie "L" skręcone z dwóch kawałków kantówki. Kątowniki -> "L"-ki -> z jednej strony opierają się na najniższym legarze, z drugiej są przykręcone do tych prostopadłych do ściany budynku legarów osadzonych w kotwach. Podkreślam że tylko tak mi sie wydaje z analizy zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts