Jacław 19.03.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Witam wszystkich! Podoba mi się takie rozwiązanie, że podłoga w domu jest na poziomie trawnika (i tarasu) na zewnątrz. Przykład:http://img225.imageshack.us/img225/768/craigsteelycomdrewniany.jpg Większość domów posiada jednak conajmniej jeden stopień pomiędzy tymi powierzchniami. Jak to rozwiązać pod względem konstrukcyjnym, żeby było ładnie i bezpiecznie?Jakie są wady takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.03.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 a gdzie będziesz budował??? bo obrazek - domu - rodem z Włoch czy Hiszpanii /dodatkowe objaśnienie - chodzi o klimat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 19.03.2010 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 a gdzie będziesz budował??? bo obrazek - domu - rodem z Włoch czy Hiszpanii /dodatkowe objaśnienie - chodzi o klimat/ Obrazek znaleziony w necie - wstawiłem dla zobrazowania idei. Budował będę w Polsce (pod Poznaniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.03.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 czyli OK w Polsce... jak Ci się podoba - buduj... tylko potem nie zakładaj na forum tematu w stylu: "POMOCY woda odbita od trawnika zawilgociła ściany co robić""POMOCY po ulewnym deszczu woda wlewa mi się do domu co robić""POMOCY śnieg wsypuje mi się do salonu co robić""POMOCY woda z topniejącego śniegu zalewa mi dom co robić" ktoś jeszcze coś wymyśli??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 19.03.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 ja moge cos wymyslicPOMOCY woda odbita od trawnika zawilgociła ściany co robić"pod warunkiem ze bedzie ulewa stu lecia bo z tego co widac na zdjeciu to tarasik ma dobre 120 cm szerokosci POMOCY po ulewnym deszczu woda wlewa mi się do domu co robić" chyba po powodzi bo kazdy taras robi sie ze spadkiem w strone trawnka nie w strone domu mozna dac jeszcze 05cm dyatacje a pod tarasem odplyw POMOCY śnieg wsypuje mi się do salonu co robić" no tu moze byc faktycznie problem bo pod poznaniem to wali jak w bieszczadach 1 metr na dobe ale jak bedzie mniej to rano w 15 minut z przed drzwi tarasowych odsniezyPOMOCY woda z topniejącego śniegu zalewa mi dom co robić" no jak sniegu nie bedzie to co ma topniec ? chcesz cos jeszcze dodac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 19.03.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Da się tak zrobić i nie ma potrzeby nic wymyślać. Pod warunkiem, że tak jak na obrazku, dom stoi na skarpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 19.03.2010 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 ech beton44... rozumiem, że jest to przewrotna odpowiedź na pytanie Jakie są wady takiego rozwiązania? Zatem Jak to rozwiązać pod względem konstrukcyjnym, żeby było ładnie i bezpiecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 19.03.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 jak znajde muratora gdzie to bylo nopisane lacznie z drewno podobnym plastikiem to ci podam ale odulnie to musisz wiedziec ile grubosci beda mialy dechy i o tyle opuscic sie z betonem przed domem czekaj moment dodac trzeba jeszcze na legary bo to na nich bedzie podloga ozeszty bym zapomnial pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.03.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Jak to rozwiązać pod względem konstrukcyjnym, żeby było ładnie i bezpiecznie? Nie da sie, nie u nas. Masz taka wizje to tak buduj, ale to wymysł inwestorów nie ma nic wpsólnego ze sztuka budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 19.03.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Da się tak zrobić i nie ma potrzeby nic wymyślać. Pod warunkiem, że tak jak na obrazku, dom stoi na skarpie. wystarczy ze poprosisz projektantke zeby punkt zero zaznaczyla 40 cm od polozenia drogi i juz masz swoja skarpe i dwa stopnie do domu a taka mala zapora dla wody jak by powudz przyszla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2010 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 ... Jak to rozwiązać pod względem konstrukcyjnym, żeby było ładnie i bezpiecznie? Jakie są wady takiego rozwiązania? nie mam schodów przed wejściem /wchodzi sie z poziomu trawnika, z tyłu domu mała skarpa , dom na minimalnej pochyłości/ jakie są wady ? nie znam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 20.03.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 problem mam podobny , pytanie czy takie rozwiązanie jak na zdjęciu jest dobre http://img248.imageshack.us/img248/4783/izolazjafund.jpg tzn. chudziak wylany równo z ścianą fundamentową i standardowo ściany na 2 x papa , przekrój A : podsypka, chudziak, 2 razy folia wywinięta na ściany , styropian 10 i 5 cm z przekładką , wylewka z uwagi , żeby mieć trawnik taras mniej więcej na poziomie domu , należałoby podnieś trochę grunt i czy można nie wiem to BK polecieć dysperbitem na to styropian grubości tej co fundament , znów z 2 x dysperbit i na to wykończenie jakiś mozaikowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wio 20.03.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Od dwóch lat mam taras z desek sosnowych ,impregnowanych , riflowanych, 10cm nad poziomem trawnika.Gleba usunięta, obramowanie z krawężników betonowych ogrodowych , geowłóknina , żwir gruby, płukany, łaty dobrze imppregnowane ,deski z minimalnym spadkiem na zewnątrz. Wymiary tarasu to 3 x2.5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danka z Poznania 20.03.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Taki dom niebawem będzie budował ; bliski; sąsiad Prześlę fotki , Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.03.2010 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Czym można przykleić folię wywiniętą spod plyty fundamentowej do siporexu ścian ? Na jaką wysokość zostawić zakład z folii ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 21.03.2010 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Nie da sie, nie u nas. (...) Jeśli "wiadomo", że czegoś nie da się zrobić, to musi znaleźć się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to zrobi Tutaj przykład z Polski: http://img641.imageshack.us/img641/3589/dsc01663u.jpg Jest ktoś może, kto nie wie, że się nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.03.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 ciekawym jest wrażeń mieszkańców z ostatniej zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.03.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Będę kolejnym który nie rozumie, że się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.03.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 ciekawym jest wrażeń mieszkańców z ostatniej zimy wrazenia z ostatniej zimy ? chodzi o schody ? w poprzednim domu miałem duze i wygodne latem schody schody usytuowane na południowej elewacji i rynne nad nimi ... w zimie pod rynna tworzyły sie sople, potem z nich kapało na schody i zamarzało ... w obecnym juz tego błędu nie popełniłem zero odsniezania schodów, zero slizgania sie po nich tak wiec wrażenia całkiem OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.03.2010 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 czyli brzoza się zdemaskował, to jego pałacyk:http://img641.imageshack.us/img641/3589/dsc01663u.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts