Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na poziomie gruntu

Recommended Posts

ciekawym jest wrażeń mieszkańców z ostatniej zimy :-?
Swój taras mam praktycznie na poziomie parteru. Zrobiony jest z niewielkim spadkiem od budynku. Okapy dachy szerokie na ok. 80cm powodowały, że tylko niewielka ilość śniegu była bezpośrednio przy drzwiach tarasowych. Trochę więcej było go ok. 1,5m od budynku (śnieg spadający z dachu utworzył zaspę).

Śnieg przy budynku podczas słonecznych dni bardzo szybko stopniał (południowa elewacja szybko się nagrzewa od słońca), jednak na tyle wolno, że nie było problemów z wodą z roztopów. Przy drzwiach tarasowych było praktyczne cały czas sucho.

Od strony północnej jest zdecydowanie inaczej. Tutaj śnieg przy budynku dochodził nawet do 30cm i znikał bardzo powoli (słońce tu nie dochodzi zimą). Nad drzwiami wejściowymi mam daszek stosunkowo nisko (ok. 2,1m na podestem), stąd przed drzwiami nie było nigdy dużo śniegu (istotne, bo drzwi otwierają się na zewnątrz, i śnieg by je blokował).

Jeżeli ktoś chciałby mieć wejście od północy na poziomie terenu, to przydałaby się instalacja przeciwoblodzeniowa (np. kabel grzewczy) przynajmniej przy samych drzwiach.

Kolega ma wejście do domu z poziomu trawnika.Miejsca na taras drewniany zabrakło. Przed wejściem ma zrobioną wylewkę betonową.Podłoga w salonie jest wyżej od tego pseudo tarasu ok.1 cm.od trawnika 3-5 cm. Wody gruntowe b.nisko.Zimę "przeżył"/dom/ bez problemów.Deszcze też nie sprawiają problemów.Teren płaski.

Czy drzwi otwierane na zewnątrz mają jakieś uzasadnienie? pozdr adam
"Drzwi stanowiące wyjście ewakuacyjne z budynku przeznaczonego dla więcej niż 50 osób powinny otwierać się na zewnątrz."

W budynku jednorodzinnym nie ma takiego obowiązku, no chyba że ktoś ma baaaardzo dużą rodzinę :).

Plusem może być więcej miejsca we wiatrołapie.

dzięki, za skomplementowanie projektu :)

Michalsiak

to jest elewacja przykładowa /opracowana przez biuro projektów /

ja zrobiłem całkiem prosto - tynk gładki pomalowany w kolorze jasnoszarym

okapy dachu sa u mnie bardziej zdecydowane, a elementy drewniane to podbitka lub raczej nadbitka z listew drewnianych boazeryjnych

• 3 years później...
Też mam tak zaprojektowane wejście do domu na poziomie gruntu - jakieś 4 cm wyżej jest podłoga nad gruntem, ale teren wokół domu wyprofilowany z lekkim spadkiem od domu. Działka pochyła, grunt przepuszczalny, woda deszczowa odprowadzona z dachu do skrzynek azzura, wody gruntowe nisko. Nie powinno być problemów.