arkadio 123 19.03.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 (edytowane) witajcie. wspoldziele z sasiadem stary przedwojenny dom. sasiad chce wkrotce zburzyc swoja czesc. obawiam sie ze budynek moze sie w calosci zawalic. slyszalem ze za taka rozbiorke moze sie zabrac tylko wyspecjalizowana ekipa, ktora odpowiednio zabezpieczy moja czesc.i tu pytanie:- jakie uprawnienia powinna miec taka ekipa?- czy ma to jakies podparcie w przepisach? temat niecodzienny wiec stanowi wyzwanie dla naszego forum. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez arkadio 123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio 123 03.04.2010 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 podbijam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 05.04.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Rozbiórka części domu wiąże się z koniecznością uzyskania pozwolenia na rozbiórkę. Do tego celu musi być opracowany i zatwierdzony projekt rozbiórki i powołany kierownik budowy, który będzie nadzorował wykonanie wszelkich prac. Ta procedura zapewnia wykonanie prac rozbiórkowych bezpiecznie, zgodnie ze sztuką budowlaną. Uświadom sąsiadowi, że takie są procedury, a jeśli nie będzie się chciał do nich dostosować to rozbiórka będzie samowolą budowlaną zagrożoną odpowiednimi karami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.04.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Zaczęłabym od telefonicznego ustalenia szczegółów z PINB. CIekawe czy sąsiad wie co robi LOL Samowolna rozbiórka i kara to niewiele jak się koledze chałupa na głowę zawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 19.04.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 - jakie uprawnienia powinna miec taka ekipa? - czy ma to jakies podparcie w przepisach? Nie musi mieć żadnych uprawnień. Za jej pracę odpowiada kierownik budowy, który jest z kolei ubezpieczony od nieszczęśliwych wypadków wynikłych na nadzorowanych przez niego budowach. Prawo Budowlane dokładnie opisuje roboty rozbiórkowe. Te bezwzględnie wymagają PnB i kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadio 123 19.04.2010 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 czy ja mam prawo wgladu do projektu rozbiorki i ewentualnych uwag (oczywiscie po konsultacji z niezaleznym fachowcem) na temat odpowiedniego zabezpieczenia mojej czesci domu (sciany granicznej)? dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts