mat-ek 19.03.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Witam Mam pytanie, ponieważ niestety nie mam wykonanego uziemienia przed zalaniem ław fundamentowych szukam teraz najlepszego rozwiązania. Z fundamenty wystają jeszcze zbrojenia filarów ale nie wiem czy mogę wykorzystać je do wykonania uziemienia. jeżeli nie to co mogę zrobić. (zbrojenie filarów jest wiązane drutem z resztą zbrojenia.Dodam tylko, że jestem dopiero na etapie ścian parteru i nie mam chudziaka jeżeli to coś zmienia. Z góry wielkie dzięki za pomocP.S. w poniedziałek już nie będzie zbrojeń bo mają zalać filary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.03.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Z punktu widzenia rezystancji uziemienia taki dowiązany drutem wiązałkowym pręt zbrojeniowy do innego pręta to tak, jakbyś nie miał tego uziemienia wcale. O uziomie fundamentowym w tym momencie już zapomnij, rób normalny uziom szpilkowy. No, chyba, że ściany fundamentowe jeszcze nie zasypane, wtedy może uziom opaskowy? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat-ek 22.03.2010 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Ściany fundamentowe są zasypane tylko wewnątrz budynku. Na zewnątrz nie ma jeszcze nawet styropianu.A mógłbyś napisać więcej o tym uziomie opaskowym? Bo nie mam pojęcia o co chodzi.Z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalista 22.03.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Uziom wokół domu wykonuje się z bednarki (czyli paska blachy ocynkowanej) np 4x30mm. Taki uziom zakopuje się na głębokośc 70 cm w gruncie co najmniej metr od domu a najlepiej 1,5 metra ( zabezpieczenie przed pojawieniem się napięci krokowego w wypadku uderzenia pioruna w momencie wyjścia z domu)Jeden koniec bednarki można wyprowadzić około 2 m nad grunt w miejscu gdzie w domu będzie rozdzielnica. Tę bednarkę będzie można wprowadzić do domu gdzie powinno być złącze kontrolne uziemienia punktu rozdziału PEN na N i PE w rozdzielnicy głównej budynku. Po wybudowaniu domu do tej bednarki spawa się także odczepy do których są podpięte zwody pionowe instalacji odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 23.03.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Ściany fundamentowe są zasypane tylko wewnątrz budynku. Na zewnątrz nie ma jeszcze nawet styropianu. A mógłbyś napisać więcej o tym uziomie opaskowym? Bo nie mam pojęcia o co chodzi. Z góry wielkie dzięki A do czego potrzebujesz ten uziom? Jeśli do uziemienia ochronnego instalacji to wystarczy ułożenie bednarki w wykopie z kablem, chyba że masz przyłącze napowietrzne wówczas ekstra wykop o długości 10-15m na głębokości 1m. Jeśli do uziemień instalacji odgromowej to najprościej i najtaniej zrobisz wbijając długie szpilki uziomowe. Uziomu opaskowego nie zakopuje się tuż przy murze (pod/nad/obok styropianu i folii kubełkowej). Tymi tematami powinien się zająć elektryk, a przynajmniej pokierować Twoimi pracami. Chyba że budujesz ten dom z zamiarem sprzedania i Ci nie zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts