PliP 19.03.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Już niebawem będę kładł tradycyjny tynk cementowo-wapienny. Można go wykonać z cementu, wapna i dobrego piachu jak i kupić gotowy z worka.Zastanawia mnie czym właściwie są wypełniacze mineralne i domieszki? Jak to się ma do zdrowotności i funkcjonalności?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 20.03.2010 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Czyżby nikt nie interesował się tym co ma na ścianach oprócz wapna, piasku i cementu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 20.03.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 ...a czym jest dla Ciebie zdrowotność i funkcjonalność tynku ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 20.03.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Już niebawem będę kładł tradycyjny tynk cementowo-wapienny. Można go wykonać z cementu, wapna i dobrego piachu jak i kupić gotowy z worka. Zastanawia mnie czym właściwie są wypełniacze mineralne i domieszki? Jak to się ma do zdrowotności i funkcjonalności?? Wypełniaczem dla tynku cementowo-wapiennego jest najczściej piasek. A domieszką najczściej barwnik jak chcesz mieć kolor w masie. Tynki zewnetrzne ( TYNKI POLIMEROWO-MINERALNE,akrylowe, silikonowe, mineralny tynk strukturalny (dekoracyjny) tam im wiecej wypełniacza tym gorszy jakościowo ale nie zawsze tańszy cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 20.03.2010 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 chodzi bowiem o to, że nawet gdzieś tu na forum czytałem że najlepszy tynk jest mieszany na budowie z piasku cementu i wapna- bo ten gotowy z worka ta sama chemia. Moje pytanie - co jest tą chemią?? No chyba, że wapno i cement to ta niby chemia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 20.03.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 chodzi bowiem o to, że nawet gdzieś tu na forum czytałem że najlepszy tynk jest mieszany na budowie z piasku cementu i wapna- bo ten gotowy z worka ta sama chemia. Moje pytanie - co jest tą chemią?? No chyba, że wapno i cement to ta niby chemia! I tu jest dobre pytanie na rozprawe magisterską!! Jaka zawartość %-wa jest cementu w cemencie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 20.03.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Zdaje mi się, że tynk z domieszkami jest tynkiem tzw. lekkim. A ten robionytradycyjnie na budowie to tzw. ciężki. Podobno lekkim nie wszystko powinnosię tynkować. Podejrzewam, że to coś podobnego jak dodawanie domieszekdo zaprawy murarskiej zamiast wapna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 20.03.2010 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Podejrzewam, że to coś podobnego jak dodawanie domieszek do zaprawy murarskiej zamiast wapna. Zamiast wapna można dać plastyfikator- poprawia on właściwości zaprawy. Tzw tynk lekki jest z domieszką keramzytu lub perlitu- jednak ciągle nic nie wiadomo na temat owej chemii. Podobno w tynku z worka jest sama chemia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 20.03.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 ... i tak właśnie rodzą się legendy.... a niby co ta chemia robi? dusi mieszkańców? atakuje ich we śnie? ...chyba nie chcesz powiedzieć, że w 21 wieku ktoś produkuje materiały, które są szkodliwe dla zdrowia i "puszcza" je w obieg i truje ludzi..... ...chemia może i poprawia właściwości zaprawy i dzięki temu teraz tynki wyglądają tak jak wyglądają... ale to jest ich zaleta a nie wada..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 21.03.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Dodatek perlitu do tynku cem - wap sprawia, ze tynk staje sie tynkiem tzw. lekkim, przekłada sie to na mniejsze zużycie na m2 - wg producenta ok 11 kg/m2, realnie ok 18kg trzeba na m2 policzyć.Tynki cem - wap lekkie są troszkę droższe od "cieżkich - bez wypelniaczy" ale w sumie i tak oplaca sie kupowac wlasnie lekkie ze wzgl. na niższe zuzycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 21.03.2010 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 No Tak z tymże PERLIT to raczej nie chemia tylko naturalny minerał poddawany odpowiedniej obróbce termicznej. Mnie natomiast nurtuje problem dlaczego mawia się, że np tynki gipsowe to sama chemia, że tynk cementowo-wapienny z worka to sama chemia. Co jest właściwie tą chemią?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 21.03.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Jaka zawartość %-wa jest cementu w cemencie ???? CEM I - ok. 95%, CEM II - ok. 60%, CEM III - ok. 30(?)%, o ile dobrze jeszcze pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 22.03.2010 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Myślę, że temat można podsumować...Chemia, która jest niby w gotowych mieszankach tynkarskich to tylko i wyłącznie bajer tych co ich nie używają, bądź nie maja interesu aby je używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts