samm 20.03.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 odaroUważam, że pomysł z tym gruntem jest OK. Czyli:-wyrównać ścianę papierem ściernym,-rozcieńczyć tą Tikkurilę wodą,-dodać przesianego piasku o odpowiedniej granulacji,-pomalować tym gruntem. Problem z AGA NR 1 jest tylko taki, że nie ma woli walki. Aha jak nie gładź gipsowa to mogę podać kilka gładzicementowych, cementowo-wapiennych i wapiennychwraz z wielkością uziarnienia. A może trzeba zaprosić na konsultacje innego tynkarzabo ten chce dodatkowo zarobić na kładzeniu gładzi?Ale jakoś w to mi się nie chce wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.03.2010 02:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Skuć tynk ze ściany i położyć na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 21.03.2010 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Są specjalne farby do nadawania faktury nawet chyba w Castoramie ew poprawka tynkiem C-W ale tylko na tej ścianie z przeróbkami(od narożnika do narożnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.03.2010 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Miałem podobny problem.Wszelkiego typu przeróbki naprawiałem klejem do płytek (w moim przypadku elastycznym co został z podłogówki). Po wyschnięciu przecierasz papierem ścierny na równo z tynkiem. Po pomalowaniu u mnie nie ma śladu gdzie były poprawki.Może tez tak spróbujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panicz 21.03.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Poprawki na takim tynku robisz od ściany do ściany. Nie możesz poprawić tylko miejsc w których były przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 21.03.2010 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Problem z AGA NR 1 jest tylko taki, że nie ma woli walki. Nieprawda. Gdybym nie miała woli walki, to nie stałabym dzielnie przy tym moi tynkarzu przy tych poprawkach... a robił to pełne 3 dni. Są specjalne farby do nadawania faktury nawet chyba w Castoramie ew poprawka tynkiem C-W ale tylko na tej ścianie z przeróbkami (od narożnika do narożnika). Dobra, popytam. Poprawki na takim tynku robisz od ściany do ściany. Nie możesz poprawić tylko miejsc w których były przeróbki. Uważasz podobnie tak jak Bigmario4 - że takie poprawki należałoby zrobić na CAŁEJ ŚCIANIE. Zaintrygowaliście mnie. Może to jest wyjście ? Miałem podobny problem. Wszelkiego typu przeróbki naprawiałem klejem do płytek (w moim przypadku elastycznym co został z podłogówki). Po wyschnięciu przecierasz papierem ścierny na równo z tynkiem. Po pomalowaniu u mnie nie ma śladu gdzie były poprawki. Może tez tak spróbujesz. Listek, kurczę, i naprawdę nie widać różnicy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 21.03.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 gładź wapienna na tynk CW to mój faworyt .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.03.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Miałem podobny problem. Wszelkiego typu przeróbki naprawiałem klejem do płytek (w moim przypadku elastycznym co został z podłogówki). Po wyschnięciu przecierasz papierem ścierny na równo z tynkiem. Po pomalowaniu u mnie nie ma śladu gdzie były poprawki. Może tez tak spróbujesz. Listek, kurczę, i naprawdę nie widać różnicy ??? Nie, jęsli masz w w miarę gładkie tynki cw (moje były "filcowane", oczywsićie nie sa one tak gładkie jak gładź czy tynki gipsowe). Ja przekuwałem zarówno ściany jak i sugit. Pokazał mi to majster od wykończeniówki. Przecierasz papierem 80,100 lub 120 (w zalęzności jak gładkie masz tynki) Co Ci szkodzi spróbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 21.03.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 ja też robiłem klejem wszystkie ubytki po zamontowaniu parapetów i też nie widać różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 21.03.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Witam Chyba mieliśmy tego samego majstra od wykończeniówki. U mnie też poprawki zrobione klejem do płytek z dodatkiem piasku. Trochę trwało dobranie uziarnienia ale trudno odróżnić od reszty ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 21.03.2010 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 21.03.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Co za bzdury wypisujecie! Poprawki widać, bo są GRUBSZE. Trzeba zedrzeć nadmiar na równo. Koszt: wyłącznie praca. Można zedrzeć głębiej to co było "poprawką". Następnie wyrównać gładzią gipsową dokładając GARŚĆ PIACHU. Będziesz miała chropowatość taką jak na ścianach. Doświadczalnie dobierz ile to jest "garść" piachu. Kilkanaście tysięcy, kosmiczne technologie, litości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.03.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Witam Chyba mieliśmy tego samego majstra od wykończeniówki. U mnie też poprawki zrobione klejem do płytek z dodatkiem piasku. Trochę trwało dobranie uziarnienia ale trudno odróżnić od reszty ściany. U mnie bez piasku, wystarczył sam klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 21.03.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 U mnie cała masa poprawek na c-w, robiona tym samym materiałem co tynki.Kreisel 511, zatarte packą styropianową i malowane duluxem.Nie widać gdzie było poprawiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.03.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Miałem podobny problem. Wszelkiego typu przeróbki naprawiałem klejem do płytek (w moim przypadku elastycznym co został z podłogówki). Po wyschnięciu przecierasz papierem ścierny na równo z tynkiem. Po pomalowaniu u mnie nie ma śladu gdzie były poprawki. Może tez tak spróbujesz. Czy idea tego jest taka że papier ścierny rysuje gładki klej który po tym wygląda tynki C-W czy tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.03.2010 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Czy idea tego jest taka że papier ścierny rysuje gładki klej który po tym wygląda tynki C-W czy tak. Mniej więcej. Mozna tez dodac piasku jesli jest taka konieczność. Ja miałem tynki wykonywane na budowie. Jęsli ktoś miał gotowe "z worka" to sprawa jest prostsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.03.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Czy idea tego jest taka że papier ścierny rysuje gładki klej który po tym wygląda tynki C-W czy tak. Mniej więcej. Mozna tez dodac piasku jesli jest taka konieczność. Ja miałem tynki wykonywane na budowie. Jęsli ktoś miał gotowe "z worka" to sprawa jest prostsza. A kiedy najlepiej jest szlifować papierem ściernym po całkowitym wyschnięciu czy porostu jak trochę przeschnie i już się nie maże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.03.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 ja kilka drobnych poprawek tynku c-w robiłem tynkiem gipsowym knaufa chyba MP75. po wyschnięciu przetarłem jakimś grubym papierem ściernym 60-80. Efekt ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.03.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 A kiedy najlepiej jest szlifować papierem ściernym po całkowitym wyschnięciu czy porostu jak trochę przeschnie i już się nie maże Jak przeschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert J 22.03.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Po prostu majster Ci się nie wykazał, robię tynki c-w i zazwyczaj jest kilka-kilkanaście poprawek po dziurach technologicznych po hydrauliku, elektryku itp. daje się to naprawić tym samym materiałem a efekt zależy od wprawnej reki, packi styropianowej ew. packi filcowej czy gąbki. Jeśli można odrestaurować 400 letnie obrazy to i tynk także. Niepotrzebnie malowałaś bo teraz trzeba dostosować fakturę tynku do pomalowanej ściany a to jest trudniejsze. Zawsze można pomalować miejsce naprawiane tyle razy co ściane a na koniec całość. Pozdrawiam i nie łam się Jeszcze zostaje coś takiego jak mleczkownie, zaprawa tynkarska+50% wapna i przelecieć łączenie gąbką, im mniej wapna tym faktura ostrzejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts