agnieszka419 20.03.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 zastanawiam sie nad budowa domu technologia szkieletowa czy mozecie pomóc mi w szukaniu w nich wad i zalet? już kilka mam:Zalety budownictwa szkieletowego obejmują:◄ szybkość budowy domu (już od trzech miesięcy),◄ łatwość w dokonywaniu modernizacji, przebudowy oraz przeróbek we wnętrzu domu (np. przesunięcia ścianek),◄ dobra izolacja cieplna,◄ lekkość konstrukcji (a co za tym idzie: tańszy transport oraz fundamenty) charakteryzuje domy szkieletowe,◄ możliwość budowy domu w każdych warunkach atmosferycznych (również zimą),◄ większa powierzchnia użytkowa w domu szkieletowym niż w murowanym o takich samych wymiarach zewnętrznych, dzięki cienkim ścianom Domy szkieletowe posiadają również wady:◄ słaba akustyka,◄ krótko akumuluje ciepło po ogrzaniu,◄ mniejsza wytrzymałości konstrukcji niż w domach murowanych,◄ gorszy mikroklimat we wnętrzu domu ze względu na jego dużą szczelność,◄ konserwacja budynki oraz impregnacja drewna musi następować co kilka lat. POPROSZE O WIĘCEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 20.03.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 ◄ łatwość w dokonywaniu modernizacji, przebudowy oraz przeróbek we wnętrzu domu (np. przesunięcia ścianek), POPROSZE O WIĘCEJ to jest dyskusyjne, bo jesli chodzi o przesuniecie sciany konstrukcyjnej w domu drewnianym to jest to niewykonalne bez totalnej demolki. A ściany działowe w domu murowanym łatwo przestawić. Zresztą, jak często to się robi... wada: - Utrudnione wieszanie ciężkich przedmiotów na ścianach (Szafki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 22.03.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 ◄ mniejsza wytrzymałości konstrukcji niż w domach murowanych, ◄ gorszy mikroklimat we wnętrzu domu ze względu na jego dużą szczelność, ◄ konserwacja budynki oraz impregnacja drewna musi następować co kilka lat. Witaj Agnieszka, ja również zastanawiam się nad budową domu szkieletowego. Co do zalet to ze wszystkimi się zgadzam. Co do wad to nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc: mniejsza wytrzymałość konstrukcji - wytrzymałość na co? Wszystkie konstrukcje są liczone pod kątem wytrzymałości i niezależnie od rodzaju materiału, wszystkie muszą spełniać te same normy. Nie wierzę w to, że dom szkieletowy się rozsypie jak domek z kart - w przeciwnym razie nie budowanoby takich w Skandynawii, gdzie klimat jest dużo gorszy od naszego Zresztą nigdzie by nie budowano domów, które się rozpadają. Co do wieszania ciężkich przedmiotów to owszem - trzeba to zaplanować wcześniej i w kuchni montuje sie specjalne wzmocnienie w ścianie w miejscu gdzie będą wieszane szafki. A jakie inne ciężkie przedmioty wiesza się na ścianach? Z tymi szafkami - jest to pewna uciążliwość, bo kuchnię musisz zaplanować na etapie planowania budowy, ale w domu szkieletowym wszystko trzeba planować odpowiednio wcześnie, bo budowa trwa bardzo krótko. Cóż - wszystko ma swoja wady i zalety. gorszy mikroklimat we wnętrzu Z tym się się zgodzić nie mogę! Myślę, że jest wręcz odwrotnie , bo przecież dom wykonany z naturalnych materiałów (czyli z drewna) jest "zdrowszy", więc i mikroklimat jest lepszy. Wentylację musisz mieć tak czy siak i szczelny dom - z powodu wentylacji - nigdy nie będzie szczelny. Więc napewno nie będzie w nim "stojącego, skisłego powietrza". A szczelność ścian to przecież ogromna zaleta a nie wada! Poza tym może warto tę szczelność wykorzystać i zainwestować w rekuperację? Wówczas klimat będzie jeszcze lepszy. No i oszczędności dużo większe. No i jeszcze mam pytanie co rozumiesz przez konserwację i impregnację ?! Przecież drewniana konstrukcja jest wewnątrz ściany. Jak Ci źle przygotują drewno na dom, to owszem dom będzie niszczał i to pewnie bardzo szybko. Ale nic już wówczas na to nie poradzisz....... W domu szkieletowym nie ma ani konieczności ani - tym bardziej - MOZLIWOŚCI konserwacji ścian, więc ten punkt możesz wykreślić z listy. Chyba, że Ty myślisz o domu z bali? Dla mnie wadą największą jest to, że ta technologia jest mało znana w Polsce i trochę człowiek "idzie w ciemno" decydując się na dom szkieletowy. O wielu rzeczach nie wiesz idowiesz się dopiero gdy budowa się rozpocznie. Nie bardzo jest z kim o tym pogadać, bo ściany murowane każdy zna ale szkielet - no, to jest inna bajka. Niemniej ja osobiście jestem zdania, że lepiej powierzyć całą budowę jednej firmie, która da na dom 30 lat gwarancji, niż zatrudniać kilkanaście ekip, z których potem nikt za nic nie odpowiada... I to też jest dla mnie zaleta domów szkieletowych - nie tylko powstają szybko, ale też ktoś bierze odpowiedzialność za efekt tej pracy. A może wypowie się ktoś, kto dom szkieletowy buduje lub zbudował? To by nam najwięcej pomogło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts