Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie skosiłem jesiennej trawy - co teraz

Recommended Posts

No nie, sorry.

Pewnie.

Tak z przyzwyczajenia, ale ja też w końcu potrafię z doświadczenia udzielić kilku nizłych porad.

Przepraszam.

WSZYSCY.

Którzy przerobili być może coś takiego, poproszę.

PS:

bo jakl tak że przeważnie nowi budujący, a to bez sensu bo są tacy jak ja - mieszkający.

Jeszcze raz sorki

Witam,

A więc zakładając, ze masz typowy trawnik radzę:

- gdy będzie już miło, ciepło i sucho wyczesać zeschłą trawę i filc grabiami do liści (taki wachlarz ze sprężystych drutów). Jak duży areał zaopatrz się w 2 sztuki i pomocnika do roboty. Można końcówki drutów mocniej podoginać, żeby lepiej haczyły w darń.

Wyczesujemy "zdechlinę" z trawnika , można zadziałać metodą "na krzyż".

Lub zrób wertykulacje jeśli posiadasz odpowiedni sprzęt.

http://poradnikogrodniczy.pl/wertykulacja_i_aeracja_trawnika.php

Ja wolę drucianką ... bo ruchu nigdy za wiele ... szczególnie wiosną.

Ja niestety też nie skosiłam trwały przed zimą. I jeszcze w grudniu była soczyście zielona, I sezon, a teraz wygląda okropnie, takie placki białe sie zrobiły. I nie wiem czy to przez to nieskoszenie , czy przez to, że przesadziłam z nawozem jesinnym, bo użyłam go dopiero w listopadzie.

Teraz przeczesałam trochę trawkę i czekam na obicie. Nie wiem czy użyć jeszcze jakiegoś nawozu wiosennego, czy już przedobrze???

Ja niestety też nie skosiłam trwały przed zimą. I jeszcze w grudniu była soczyście zielona, I sezon, a teraz wygląda okropnie, takie placki białe sie zrobiły. I nie wiem czy to przez to nieskoszenie , czy przez to, że przesadziłam z nawozem jesinnym, bo użyłam go dopiero w listopadzie.

Teraz przeczesałam trochę trawkę i czekam na obicie. Nie wiem czy użyć jeszcze jakiegoś nawozu wiosennego, czy już przedobrze???

To pleśń pośniegowa i niestety czeka nas(ja też tak mam) nasiewanie trawy w miejscach zaatakowanych :cry:

Witajcie,

Nie wiem czy Was to pocieszy, ale ja owszem, skosiłam trawę przed zimą - ostatnie koszenie zrobiłam w połowie listopada (o ile dobrze pamiętam) i mam to samo. Dodam, że to druga taka wiosna dla mojego trawnika. Zeszłej zimy co prawda nie było tyle śniegu, ale mój trawnik bardzo długo się regenerował - kiedy u sąsiadów już zieleniła się trawka u nas jeszcze było szaro-buro no i zostały placki bez trawy. Zdecydowanie pomógł wertykulator (czy aerator?), grabienie i miejscowe dosianie trawy. Ale potem znów była piękna, choć już nie taka jak w pierwszym sezonie. Dodam jeszcze, że niczym nie nawoziłam trawnika.