Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co można odliczyć a czego nie

ewa

Recommended Posts

Przyszła pora na rozliczenia a im szybciej to zrobimy tym szybciej wrócą "kochane pieniążki". Pewnie sporo ludzi ma problemy z tym co można odliczyć a czego nie. Ja jestem po kilku kontrolach i udało mi się przebrnąć przez nie. Także chętnie służę radą.

A sama mam pytania:

1. czy moża odliczyć lustro które jest przyklejone do ściany na stałe?

2. czy można odliczać prąd po odbiorze instalacji i częściowym odbiorze domu?

Logicznie myśląc powiedziałabym na oba tak ale w naszym kraju nie powinno się polegać na logice :(

Ewa

• 2 weeks później...

Nie piszesz czy chodzi o ulgę remontową czy starą budowlaną.

Lustro w remontowej tylko wtedy gdy stanowi trwałą zabudowę (np. w zabudowach typu Komandor). Przyklejenie lustra do sciany raczej nie przejdzie- jest to elemnet dekoracyjny, tak jak obraz. Nie ryzykowałabym.

Prąd w uldzie budowlanej tak, w uldze remontowej nie- musi być zakończenie budowy żeby przejść z budowlana w remonotową.

Tak wklejone w ścianę łazienki lustro możesz odliczyć

http://www.paradyz.com.pl/katalog/nadia/nadia_wnetrze_300x300.jpg

Lustro w tym przypadku oprócz typowej funkcji lustra jest uzupełnieniem glazury i pełni funkcje nie tylko dekoracyjną.

Zresztą to czy coś pełni funkcję jedynie dekoracyjną nie stanowi kryterium prawidłowości odliczenia. Np. nie spełniają żadnej funkcji użytkowej (za wyjątkiem łapania kurzu) gzymsy i styropianowe lub gipsowe dekory umieszczane coraz częściej na ścianach i sufitach. A pomimo to ich odliczenie jet zasadne.