ewa 28.01.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Przyszła pora na rozliczenia a im szybciej to zrobimy tym szybciej wrócą "kochane pieniążki". Pewnie sporo ludzi ma problemy z tym co można odliczyć a czego nie. Ja jestem po kilku kontrolach i udało mi się przebrnąć przez nie. Także chętnie służę radą. A sama mam pytania: 1. czy moża odliczyć lustro które jest przyklejone do ściany na stałe? 2. czy można odliczać prąd po odbiorze instalacji i częściowym odbiorze domu? Logicznie myśląc powiedziałabym na oba tak ale w naszym kraju nie powinno się polegać na logice Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaM 05.02.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Nie piszesz czy chodzi o ulgę remontową czy starą budowlaną.Lustro w remontowej tylko wtedy gdy stanowi trwałą zabudowę (np. w zabudowach typu Komandor). Przyklejenie lustra do sciany raczej nie przejdzie- jest to elemnet dekoracyjny, tak jak obraz. Nie ryzykowałabym. Prąd w uldzie budowlanej tak, w uldze remontowej nie- musi być zakończenie budowy żeby przejść z budowlana w remonotową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.02.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Tak wklejone w ścianę łazienki lustro możesz odliczyćhttp://www.paradyz.com.pl/katalog/nadia/nadia_wnetrze_300x300.jpg Lustro w tym przypadku oprócz typowej funkcji lustra jest uzupełnieniem glazury i pełni funkcje nie tylko dekoracyjną. Zresztą to czy coś pełni funkcję jedynie dekoracyjną nie stanowi kryterium prawidłowości odliczenia. Np. nie spełniają żadnej funkcji użytkowej (za wyjątkiem łapania kurzu) gzymsy i styropianowe lub gipsowe dekory umieszczane coraz częściej na ścianach i sufitach. A pomimo to ich odliczenie jet zasadne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts