Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mycie auta na własnej działce?

Recommended Posts

ja się nie znam tak do końca ale wydaje mi się że myć auta to nawet na własnej działce i pod własnym domem nie wolno.chyba jest na to jakiś przepis i można niezła grzywnę zapłacić.musiałbyś mieć jakieś tam separatory pozakładane i coś tam jeszcze. ale głowy nie dam.

oczywiście że mycie auta jest zabronione....

ale jak zwykle w Polsce niespecjalnie jest to egzekwowane...

a tak w ogóle do umycia wystarczą tak ze 2 wiadra wody /pół wiadra z jakimś detergentem/ tak że ta ilość wsiąka w trawę/ziemię/wysycha...

a z "kratką" to tak w ogóle czy kanalizacja odprowadzająca

z działki jest - ściekowa/burzowa/ogólnospławna....

bo nie przy każdym rodzaju wolno sobie instalować "kratki" itp....

a ja chciałam myć

a w rzeczywistości wygląda to tak że jadę na zakupy, zostawiam samochód na ręcznej myjni, umawiam się za godzinę albo dwie i odbieram wyczyszczony pachncący w środku

myję rzadziej bo to kosztuje ale jak sama myłam to robiłam to czesciej i nigdy efekt nie był taki jak teraz, a kasa też szła na płyny plaki i inne cuda

a ja chciałam myć

a w rzeczywistości wygląda to tak że jadę na zakupy, zostawiam samochód na ręcznej myjni, umawiam się za godzinę albo dwie i odbieram wyczyszczony pachncący w środku

myję rzadziej bo to kosztuje ale jak sama myłam to robiłam to czesciej i nigdy efekt nie był taki jak teraz, a kasa też szła na płyny plaki i inne cuda

Ad czerwone. IMHO wychodzi to tylko w myjni TOPLESS

http://ciacho.pl/1dcd5466f51dfb897dce/2009/12/topless_carwash_16-150x112.jpg

a ja chciałam myć

nie dalej jak ze dwa-trzy dni temu na tvn-turbo właśnie było jak gościowi zniknął samochód (jakaś bemka, x3 czy x5) z takiej właśnie "zaprzyjaźnionej" myjni, gosć do dziś się buja bo nie mam auta i a ubezpieczyciel z autcasco nie chce kasy wypłacić bo nie było kradzieży tylko przywłaszczenie (właściciel sam kluczyki oddał, a ten z myjni po prostu mu auta nie oddał, ale nie ukradł w myśl prawa :wink: )

Ktoś zna jakieś konkretne przepisy w tym temacie?

Czy aby nie za duzo UE w tym wszystkim? :o

Czym się różni detergent w szamponie samochodowym od detergentu w proszku do prania jeśli odydwa spływałyby do tej samej kanalizacji sanitarnej (to tak a'propos kratki odpływowej)? Wątpię czy ktos ma na działce mozliwość odprowadzenia ścieków do kanalizacji burzowej.

Myję swoje auto pod swoim domem na swojej działce korzystając tylko z wody bez żadnych dodatków. Komuś to przeszkadza?

Przez tą ekologie niebawem nic nie będziemy mogli zrobić. Ja samochód myłem zawsze u siebie na działce i myje nadal. Kiedyś każdy palił ogniska na ogrodach teraz już nawet sąsiadom grillowanie przeszkadza. Pamiętam czasy jak miałem 17 lat to auta myło się pod blokiem i nikomu to nie przeszkadzało, a nawet fajne to było bo się pogadało z sąsiadami którzy też wtedy akurat myli swoje auta.

Nie wiem czy to przepis o zakazie mycia samochodu czy raczej plotka myślę że raczej to drugie Swoje samochody myje sam pod domem na chodniku z braku działki ale jeśli jednak to przepis to jak powinien wyglądać w praktyce jeśli w moim powiecie prawie 60 tys ludności są dwie myjnie samochodowe a co z przyjezdnymi

Nie wiem czy to przepis o zakazie mycia samochodu czy raczej plotka...

W miesce Luboń koło Poznania zakaz ten zawarty jest w regulaminie utrzymania czystości zatwierdzonym przez rade miasta.

Oczywiście nikt go jeszcze nie egzekwuje tak jak zakazu srania psów na chodnikach, śmiecenia itp itd...

Pawlok

Nie wiem czy to przepis o zakazie mycia samochodu czy raczej plotka...

W miescie Luboń koło Poznania zakaz ten zawarty jest w regulaminie utrzymania czystości zatwierdzonym przez rade miasta.

Oczywiście nikt go jeszcze nie egzekwuje tak jak zakazu srania psów na chodnikach, śmiecenia itp itd...

Pawlok

Temat mnie zaintrygował na tyle, ze znalazłem odpowiednia uchwałę rajców gminy w której zamieszkuję i oto wynik:

§ 9

Na nieruchomościach lub ich częściach takich jak chodniki, podwórka itp.:

1) mycie samochodów może odbywać się jedynie pod warunkiem, że powstające ścieki odprowadzane są do sieci kanalizacyjnej lub gromadzone w sposób umożliwiający ich usunięcie zgodnie z wymaganiami niniejszego Regulaminu; w szczególności ścieki takie nie mogą być bezpośrednio odprowadzane do zbiorników wodnych lub do ziemi,

2) doraźne naprawy i regulacje samochodów mogą się odbywać wyłącznie w miejscach do tego celu wyznaczonych i pod warunkiem, że powstające odpady będą gromadzone w pojemnikach do tego przeznaczonych; zabrania się prowadzenia napraw blacharsko-lakierniczych.

Czasami warto wiedzieć, dlaczego służby odpowiedzialne się czepiają i czy w ogóle mogą. :o