Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

blachodachówka bezpośrednio na deski?

kadra

Recommended Posts

hej kończę budowę małego domku drewnianego - konstrukcja drewniana, dach pokryty pełnym deskowaniem. Chcę na to położyć blacho-dachówkę (najpierw oczywiście odpowiednia folia) - pytanie brzmi, czy mogę ją kręcić bezpośrednio do desek, czy konieczne jest ułożenie... to się chyba nazywa kontrłata, a więc, czy muszę najpierw bić kontrłaty i dopiero na to blachę?

pozdrawiam k

Hej :D Wydaje sie mi ze nie mozesz bezposrednio do deskowania pokrytego folia przykrecic blachy. Z tego co sie orientuje to powinienes zamiast folii uzyc papy,ktora przybijesz do deskowania, po czym kontrlaty ktore bede mocowane wzdluz krokwi a nastepnie dopiero w poprzek łaty. I to do lat powinienes przykrecac blache :wink: wydaje sie mi ze tak to powinno byc poprawnie zrobione. :) Pozdrawiam

Pomiędzy folią a blachą musi być cyrkulacja powietrza , co jest bardzo ważne w wentylowaniu połaci .

Więc musi Pan na folie nabić listwy dystansowe , a następnie na to łaty w odpowiednich rozstawach .

Jeżeli Pan chce to mogę tu wszystko ładnie rozpisać krok po kroku , ale muszę mieć rodzaj blachy + symbol .

Pozdrawiam Marcin.L

Prawidłowo wykonany dach powinien chronić pomieszczenia mieszkalne przed zimnem i wilgocią. Zastosowanie wysokiej jakości pokrycia dachowego i termoizolacji nie jest wystarczającą gwarancją prawidłowego funkcjonowania dachu. Kluczem do uzyskania pełnego komfortu jest zastosowanie odpowiednich folii dachowych tworzących tzw. warstwę wstępnego krycia.

Każdy dach się poci , folia chroni nas przed skroplinami .