Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana projektu dachu z kopertowego na naczółkowy

Recommended Posts

Witam wszytskich!!

Muszę wybrać projekt. Warunki zabudowy ograniczają dach do dwuspadowego ewentualnie z naczółkami. Czy ktoś się orientuje czy istnieje możliwość przerobienia dachu kopertowego na taki z naczółkami. Czy taka przóbka jest kosztowna i kłopotliwa czy lepiej odrau szukać domu z dachem dwuspadowym?? NIestety takich projektów jest mało i idealnego dla siebie nie znalazłem jak narazie a troche czasu nad juz spędziłem...

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Witam wszytskich!!

(...)szukać domu z dachem dwuspadowym?? NIestety takich projektów jest mało i idealnego dla siebie nie znalazłem jak narazie a troche czasu nad juz spędziłem...

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Jeśli stać cię na gruntowne przeprojektowanie dachu,

to odrazu idź po projekt indywidualny - bedzie ta sama cena, a lepiej dobrany.

A projektów z dachami dwuspadowymi jest od zatrzęsienia.

Czego tak specyficznego poszukujesz że nie możesz znaleźć takiego gotowca?

hm..... sporo jest takich projektów, często jest tak że jest projekt z wielospadowym dachem i jest jego odpowiednik z dwu spadowym dachem, a w środku jest tak samo , tak jest w moim przypadku dom w lawendzie i dom w lawendzie 2 , więc nie sądzę żeby to był duży problem ze zmianą......a może projekt indywidualny? też aż tyle to nie kosztuje............ ja nie pojmuję co jest z tymi warunkami! porażka, nie możesz nawet na swojej działce wybudować tego co chcesz :(

hmmm...

wymagania takie

1. dach dwuspadowy ( najlepiej z naczółkami)

2. garaż na dwa auta

3. kalenica wzdłóż drogi

4. kąt dachu 35-45

5. dwie łazienki na poddaszu.

6. brak podpiwniczenia

7. symatryczne kukułki, chciałbym jedną na środku od frontu (szeroką) i drugą bilźniaczą od ogrodu

8. kolumny orzy wejściu

9. oczyiwiście projekt łaadny i nie maksymalnie prosty , żeby dom nie wyglądał jak stodoła- raczej nowoczesny niż tradycyjny.

Nie tak łatwo to wszystko spełnić i tak wszystkich szczegółów nie podałem.

P.S. warunki zabudowy zakazują mi okien dachowych. co mogą mi zrobić jak po podpisie kierownika budowy wytne okna i je wstawie??

hmmm...

wymagania takie

2. garaż na dwa auta

3. kalenica wzdłóż drogi

4. kąt dachu 35-45

6. brak podpiwniczenia

7. symatryczne kukułki, chciałbym jedną na środku od frontu (szeroką) i drugą bilźniaczą od ogrodu

8. kolumny orzy wejściu

9. oczyiwiście projekt łaadny i nie maksymalnie prosty , żeby dom nie wyglądał jak stodoła- raczej nowoczesny niż tradycyjny.

P.S. warunki zabudowy zakazują mi okien dachowych. co mogą mi zrobić jak po podpisie kierownika budowy wytne okna i je wstawie??

hahaah wycinaj jak chcesz a potem wstawiaj :) nie mam pojęcia co zrobią wstaw to się przekonamy ;)

ale przecież nie musisz tych wszystkich warunków spełniać, przecież nikt ci nic nie powie jak będziesz miał garaż na jedno auto:)

a warunki na mojej działce to podchodzą pod "zabudowę warmińską" :) też nie do końca tego kumam ograniczeń od holery :), no ale dzięki temu działka była przyzwoita cenowo

jak widzisz nie zawsze trzeba oszczędzać bo potem problemy......... chociaż to nie reguła moja nie była tania a ograniczenia też głupie....... na ale jakoś daliśmy rade chociaż kilka kompromisów musiało być :(

jaran82: cena projektu indywidualnego zależy od wyobraźni architekta:):):) przynajmniej ja takie wrażenie odniosłem podczas poszukiwań osoby która wykona dla mnie projekt indywidualny wg ogólnych poniższych kryteriów

-powierzchnia ok.100m2

-poddasze do adaptacji

-dach dwuspadowy bez lukarn, balkonów itp.

-ogólnie bez żadnych kosztownych wielkich przeszkleń itp.- raczej prosta konstrukcja

Odwiedziłem kilka pracowni i ceny wahały się następująco:

-4500zł - oferta z internetu

-5000zł - oferta z internetu

-7500zł

-9000zł

-13000zł

-15000zł

-30000zł!!!

Przypominam,że cały czas mowa o jednym projekcie więc jak sam widzisz rozrzut cenowy ogromny i zupełnie nie wiem czym uzasadniony.

• 4 weeks później...
hmmm...

wymagania takie

2. garaż na dwa auta

3. kalenica wzdłóż drogi

4. kąt dachu 35-45

6. brak podpiwniczenia

8. kolumny orzy wejściu

Szukaliśmy projektu podobnego jak ty i wybralismy projekt Fokus z pracowni MG