Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbka blacharska zamiast dachówki szczytowej?

Bartt

Recommended Posts

Wypowiedzcie się w tej kwestji - jak wasze doświadczenia.

Obróbka chyba wyjdzie taniej. Ale czy będzie to trwałe i praktyczne?

Całą krawędź dachu (naczółkowy) mam w projekcie zasłoniętą ozdobną dechą - jak to dobrze zabezpieczyć by nie ciekło i nie gniło.

Nie mam również pomysłu jak (i czy?) odprowadzić wodę i ukryć rynnę z naczółka za tą dechą.

Z góry dzięki, Bartt

Na naczółku, podobnie jak na całym obwodzie dachu mam przybitą zaimpregnowaną deskę (wiatrówkę), obitą z zewnątrz blachą (pas podrynnowy), do tego przymocowane są rynajzy i rynny. Woda z rynny za pomocą kolanka odprowadzana jest na połać dachu.

Jeżeli chodzi o obróbki blacharski zamiast dachówki szczytowej to było już o tym trochę na forum, ja również się nad tym zastanawiałem. Z pewnością koszt jest znacznie niższy (dachówka krawędziowa jest b. droga), ale jak obejrzałem kilka dachów z takim oszczędnościowym wykończeniem nie zdecydowałem się na to. Taki dach wygląda trochę tak jakby do garnituru założyć trampki. Ale to jest tylko moje subiektywne zdanie.

Pozdrawiam Krzysztof.

Zdjęcia nie mam, teraz wszystko przykryte śniegiem. Natomiast nic się nie gryzie. Deska przybita do czoła krokwi jest pomalowana na brąz, blacha i rynny też brązowe, dachówka oczywiście także brązowa.

Zamiast typowej podbitki mam nabite deski na wierzch krokwi, od spodu ostrugane, podobnie jak widoczny kawałek krokwi. Deski pomalowane są na jasny kolor, kontrastujący z krokwiami. Wygląda to naprawdę ładnie. Jak dokończę kliszę to sprawdzę czy mam na niej ten kawałek dachu i mogę Ci przesłać, ale to jeszcze troszkę potrwa.

Pozdrawiam