Ola_gda 21.03.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Niebawem przeprowadzamy się na swoje, w nowym domku kuchnia (połączona z pokojem dziennym) wygląda obecnie tak jak na fotce. My dostaniemy tą kuchnię bez mebli. Kuchenka zostanie tam gdzie jest, trapi mnie jednak fakt, że zlewozmywak nie jest oddzielony od kuchenki blatem roboczym. Czy oprócz tego, że jest to mało wygodne może to być w jakiś sposób niebezpieczne? (bliskie sąsiedztwo kuchenki elektrycznej i wody?). Zastanawiam się czy będzie trzeba zlew przesunąć, trochę więcej roboty z tym by było, bo kran jest zamontowany w ścianie, trzeba by kuć kafelki. Tutaj akurat na tym się kompletnie nie znam. Zlewozmywak jest trochę cofnięty w stosunku do kuchenki. Myślę, że ten aneks ma potencjał i można go fajnie zrobić (pralka pójdzie do łazienki, lodówka zostanie zabudowana). Fotka kuchni u poprzednich właścicieli: http://images48.fotosik.pl/274/f9dc56ecf3c6a4admed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneet 21.03.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 jeśli chodzi o niebezpieczeństwo, to nie ma żadnego w dobrze działającej kuchence. Jesli zas chodzi o funkcjonalność to zalezy od Ciebie, zwróć uwage na to co wolisz. Ja mam płytę obok zlewu obecnie , za chwile robię remont i nie wyobrażam sobie inaczej, dla mnie to jest spora wygoda chociażby przy myciu płyty czy szumowaniu zup itp.. Druga kwestia przemawiająca za tym ulozeniem to to, ze ja wolę miec jeden blat duży a nie kilka małych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 21.03.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Ja też mam zlew obok płyty i bardzo sobie to chwalę. jest super podczas odcedzania, mycia warzyw ( i hop do zupki) i nie ma żadnego zagrożenia http://foto2.m.onet.pl/_m/f80927291e58dca8efd941125185a3c2,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 21.03.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Kwestia przyzwyczajenia, kiedys tak mialam i czlek nie zwracal uwagi ... ale od lat mam juz blat pomiedzy i teraz widze ze jest praktyczniej poprostu - bo jak faktycznie mozna wymyc i wrzucic do gara, tak zeby pokroic po umyciu trzeba to cos przeniesc na druga strone i kapie po podlodze. Ostatnio nawet sie zastanawialam jak to kiedys robilam i sobie przypomnialam ze duzo rzeczy kroilam np warzywa odrazu nad garem ps zamiast przenosic zlewozmywak mozesz przestawic kuchenke w rog ale nie wiem czy te 50-siat cm ktore ma szafka bedzie wystarczajace do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patatajka80 21.03.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 W nowym domku mam zlew odsunięty od kuchenki..To było zamierzone, bo obecnie użytkuję kuchnię z kuchenką obok zlewu i ni epodoba mi się to. Najbardziej wkurza mnie, że jak coś smażę, to nie mogę jednocześnie zmywać naczyń, bo woda pryska na patelnię i gorący tłuszcz "strzela" na mnie i wszystko na około Taka niby duperela, ale może wkurzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frostzero 21.03.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Ja mam obecnie kuchenkę obok zlewu i nie chcę inaczej. Fakt, jest to płyta gazowa, ale piekarnik pod nią jest elektryczny. I gniazdko, do którego ten piekarnik jest podłączony jest pod zlewem Do tego samego gniazdka podłączona jest zresztą zmywarka. http://images44.fotosik.pl/249/c458b280f2556efcmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 21.03.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 jak kuchnia jest mała, to często musi być jedno obok drugiegoale jeśli tylko jest miejsce, to dobrze jest oddzielić kuchenkę od zlewu kawałkiem blatualbo przynajmniej ociekaczemja miałam i tak i taki tę drugą opcję uważam za o wiele wygodniejszą w użytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_gda 21.03.2010 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Dzięki za liczny odzew Jeżeli zagrożenia żadnego nie ma to chyba tak zostawimy. Teraz kroję na blacie właśnie między zlewem a kuchenką, ale pewnie szybko się przyzwyczaję do zmian. Miałabym wtedy po prawej od zlewu większy blat do pracy co też jest dobre, zamiast kilku małych. ps zamiast przenosic zlewozmywak mozesz przestawic kuchenke w rog ale nie wiem czy te 50-siat cm ktore ma szafka bedzie wystarczajace do pracy. Zaczęliśmy się nad tym zastanawiać, nie wiem tylko czy tam już przypadkiem nie jest zbyt niski skos a my z tych wyższych Miejsce na okap jest przygotowane tam gdzie teraz stoi kuchenka. No i 50 cm to faktycznie niewiele. Tak więc chyba nie zmieniamy. I bez tego wiele roboty przed nami Ale mam nadzieję, że zdjęcia "przed" i "po" będą robić wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts