Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zupełnie odmienne wiejskie zwyczaje

Edyta Ż

Recommended Posts

• Odpowiedzi 333
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podobno odstrasza: bazylia, mięta, lawenda, kocimiętka, mirt, komarzyca (plectranthus), surmia (catalpa), geranium. Czyli idąc po kolei sadzimy na środku catalpę (piękne pachnące nieduże drzewo) dookoła robimy klomb z lawendy, mięty bazylii , dookoła obwódkę z kocimiętki i komarzycy a bliżej okna na słonecznej stronie mirt. Żaden komar się nie prześliźnie, a nawet jeśli to padnie na wejściu zawieszając się na moskitierze ;) Tylko trzeba lubić koty tarzające się w tym klombie do upojenia :)

ech... kocham zimę na wsi .... zero insektów , a na wiosnę zaś się zacznie bzyczenie

a te moskitiery to drogi interes ?

osobiscie zamowilam razem z oknami,wiec przy cenie okien nawet tego nie odczulam

porownaj na allegro,mozna zamowic juz gotowe,mozna do zlozenia,w koncu za pare zlotych mozna tez kupic siatke,ktora napina sie na doklejony dookola okna rzep,osobiscie nie polecam,po jakims czasie ekspozycji na slonce,rzepow nie da sie odkleic od ram okiennych....

dla mnie moskitiery to inwestycja warta kazdych pieniedzy....

ech... kocham zimę na wsi .... zero insektów , a na wiosnę zaś się zacznie bzyczenie

a te moskitiery to drogi interes ?

Nie są takie drogie, 2 lata temu za 4 sztuki moskitiery na wymiar ( wymiary 140x60 cm i 100x50 cm) płaciłem 350 zł. Są z takiej malutkiej stalowej siatki, nawet nie zdejmuję ich na zimę i są ok.
:yes:

Wracajac do tematu wiejskich obyczajow

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/przywiazal-psa-do-plotu-i-rozbil-mu-glowe-siekiera,1,4159579,region-wiadomosc.html

Bedac na spacerze niedawno widzialam tez takiego psa , lezal pod krzakiem , porzucony , nie wiem czy umieral nie majac szans na ratunek . Moze gdyby byl wywieziony gdzies na droge mialby szanse przezyc .

ja tez nie zdejmuje na zime i jest ok

a juz z 8 lat maja na bide :yes:

z raz w roku zdejmuje do wyszorowania w wannie i tyle....

Tyż nie zdejmuję na zimę ,cena za okno 150 x150 cm nie więcej jak stówka.

Nie znosze bzykania ....oj ten Wykrot......przepraszam - bzyczenia :)

sluchajcie panie ze wsi :) czy latem macie w domu mega much i komarów ? najlepiej nie otwierać okien a inne sposoby ?

Siatki w oknach. Tanie hipermarketowe na przylepiec, albo bardziej trwałe w ramkach montowanych w oknach. Mam od kilku lat i jedynie owocówki mi czasem się dają we znaki ale na to mam łapkę elektryczną.