Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Można wszystko !

Ale rozmowa jest nie o tym co można , tylko jak poprawić "bubla".

Jeśli drzwi wewnętrzne do tej pory się nie "wygły" to jest szansa ,że

nie wygną się później . To nie są zwykłe drzwiczki od polskiego

"rzemiechy" , czy wytetrane przez amatora w piwnicy na stołku.

Są to profesjonalnie wykonane drzwi , których zamontowałem

dziesiątki . Zresztą , mercedes też się psuje ...:D

Oczywiście , najlepiej powiedzieć ,że się nie uda i... jak Ci się uda ,

będziesz wielki i będziesz mógł powiedzieć , że przecież

mówiłeś ...

Być może , Twój post jednak jest trochę pomocny , bo skłania mnie

do tego by zaproponować jeszcze cieńszą blachę na futrynę - 1 mm.

To ma być tylko łącznik jednych i drugich drzwi i osłona badziewia

które pomiędzy nimi zastało. To,że ta blacha będzie "pracować" nie

szkodzi. Włóknina ma za zadanie nie tylko uszczelniać , ale amortyzować.

Uważam ,że napisałem wszystko poprawnie i na temat, a oparłem to o doświadczenia własne i obserwacje rozwiązań w piecach dobrch firm.

Wszystko zależy od temperatury, która dociera do metalu.Drzwiczki,to "pięta achillesowa" pieców. To co można zastosować w kasecie, w piecu najczęsciej nie "przechodzi", szczególnie takim rozpalanym co dzień, na maxa.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uważam ,że napisałem wszystko poprawnie i na temat, a oparłem to o doświadczenia własne i obserwacje rozwiązań w piecach dobrch firm.

Wszystko zależy od temperatury, która dociera do metalu.Drzwiczki,to "pięta achillesowa" pieców. To co można zastosować w kasecie, w piecu najczęsciej nie "przechodzi", szczególnie takim rozpalanym co dzień, na maxa.

Tylko tu zdaje się nie mamy do czynienia z piecem "dobrej firmy" :)

W tym wypadku sam piec działa poprawnie, co można przypuszczać po braku sadzy w tej części paleniska, którą widać na zdjęciach. Problem dotyczy osadzenia drzwiczek a nie pieca.Wykonano to najtańszym kosztem, więc chcąc mieć lepiej, trzeba liczyć się z kosztami.

Nie zgodziłbym się z ta opinią, to iż nie poradzili sobie z drzwiczkami (2 próby) nie znaczy iż są do bani. Oprócz drzwiczek jestem w pełni zadowolony z działania tego pieca, jak i kuchni kaflowej, o czym pisałem wyżej:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157303-Kominek-z-masą-akumulacyjną-obudowy-odzysk-ciepła-ze-spalin&p=4641238&viewfull=1#post4641238

Być może mawiązę z nimi ponowny kontakt w sprawie 3-ciej próby poprawy osadzenia drzwiczek, tak będzie najrozsądniej chyba, sam się na pewno nie podejmę tej roboty. Nazwy firmy nie wymienię, z tego co wiem robią dużo rekonstrukcji starych zabytkowych pieców, był nawet b.duży artykuł w "Kominki" ale to akurat nie przesądza iż są dobrzy czy źli, tylko iż ktoś dostrzegł ich pracę.

Pzdr

Jeśli dobrze zrozumiałem ,jest to dwójnik , który zakłada się chcąc

rozdzielić możliwość doprowadzenia powietrza do paleniska na to

z zewnątrz i z pomieszczenia. Powinna być możliwość regulowania

jednego i drugiego dolotu oddzielnie ,tak byś to ty decydował

kiedy i skąd czerpiesz powietrze . Spróbuję później napisać ,po co się

tak robi.:) .Piec musisz mieć możliwość zamknąć szczelnie ,ale

pamiętaj ,że robisz to dopiero po całkowitym spaleniu opału ,

w fazie żaru czerwonego !

Jeśli coś "pokiełbasiłem" - pytaj ponownie.

Nie eniu, chodzi o zwykłą przepustnicę, którą jotul nazywa dwójnikiem z regulacją:

http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Akcesoria/Cieple-powietrze/Czci-do-poboru-powietrza/Dwojnik-z-regulacja/

moja wina iż od początku nie nazywałem tego przepustnicą, nie jest szczelna na 100% - ma wycięcie, wiadomo jakie

Nie eniu, chodzi o zwykłą przepustnicę, którą jotul nazywa dwójnikiem z regulacją:

http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Akcesoria/Cieple-powietrze/Czci-do-poboru-powietrza/Dwojnik-z-regulacja/

moja wina iż od początku nie nazywałem tego przepustnicą, nie jest szczelna na 100% - ma wycięcie, wiadomo jakie

No tak ,Jotul robi dobry sprzęt , ale tajników kumulacji

dopiero sie uczy.

Jak będziesz miał problemy ze zdobyciem szczelnej przepustnicy dobrej jakości,

wyślij maila do mojej firmy - wyślemy za pobraniem :)

No żeby nie pisać prac doktorskich i unikać komentarzy na temat nauk.

O jaki model JUTULA chodzi o te z podawaniem powietrza od góry?

O ten lub podobny?

jotul-dystrybutor.jpg

Modele te w drzwiach mają dodatkowy wlot powietrza z pomieszczenia, które nie są szczelne.

Jutul ma swoje rozwiązania, obniżające temperaturę spalin, konkretne do swoich wkładów.

jotul-schemat.jpg

http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.pngTemat JUTULA był wałkowany na tym forum. To są potężne, żeliwne paleniska bezrusztowe. Wymagają od użytkownika umięjętności w nich palenia i utrzymywania żaru. W tych tematach właśnie użytkownicy którzy ileś tam lat mają JUTULA dzielą się z innymi jak optymalnie w nich palić.

Robią to bez zbędnych komentarzy.

jotul-dystrybutor.jpg

jotul-schemat.jpg

Edytowane przez bohusz

No żeby nie pisać prac doktorskich i unikać komentarzy na temat nauk.

O jaki model JUTULA chodzi o te z podawaniem powietrza od góry?

O ten lub podobny?

[ATTACH=CONFIG]51559[/ATTACH]

Modele te w drzwiach mają dodatkowy wlot powietrza z pomieszczenia, które nie są szczelne.

Jutul ma swoje rozwiązania, obniżające temperaturę spalin, konkretne do swoich wkładów.

[ATTACH=CONFIG]51560[/ATTACH]

http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.pngTemat JUTULA był wałkowany na tym forum. To są potężne, żeliwne paleniska bezrusztowe. Wymagają od użytkownika umięjętności w nich palenia i utrzymywania żaru. W tych tematach właśnie użytkownicy którzy ileś tam lat mają JUTULA dzielą się z innymi jak optymalnie w nich palić.

Robią to bez zbędnych komentarzy.

Bohusz , Ty chyba naprawdę powinieneś sobie krótki urlop wziąć :)

W sierpniu planuje. Jak zwykle do Chorwacji. Biore psy, szmaty na przebranie i lenistwo w moich ulubionych miejscach nad Adriatykiem.

Wtedy będziesz mógł na mnie tu "nadawać" i pisać co chcesz.

No ale teraz mam utrudnione zadanie, bo z reguły atak na to co piszę jest dwustronny. Pan Piotr, a zaraz pan Eniu, lub na odwrót. Jakoś tak to się dzieje.

Pozdrawiam

dopiero sie uczy.

Sprecyzuję :

Jotul robi dobry sprzęt - w tym wypadku chodziło tylko o przepustnicę (czyli osprzęt)

Tajników kumulacji -w tym wypadku kumulacji ceramicznej ,o której jest ten wątek-

Jotul dopiero sie uczy .

Tajników kumulacji -w tym wypadku kumulacji ceramicznej ,o której jest ten wątek-

Jotul dopiero sie uczy.

Ciekawe czy się chce uczyć, a jak chce to czy ma od kogo. Domyślam się że głównych technologów, konstruktorów zawsze może przysłać do Polski na szkolenia.

Na początek wskazane, aby z pomocą tłumacza poczytali to forum, niech łykną trochę wiedzy tak ładnie i prosto podanej.

http://www.jotul.com/FileArchive/Photos/PL%20parts_accessories/heat_storage_system/heat_storage_I_18/heat_storage_I_18_2_pop.jpg

http://www.jotul.com/FileArchive/Photos/PL%20parts_accessories/heat_storage_system/heat_storage_I_350/heat_storage_I_350_2_pop.jpg

Edytowane przez bohusz

Ciekawe czy się chce uczyć, a jak chce to czy ma od kogo. Domyślam się że głównych technologów, konstruktorów zawsze może przysłać do Polski na szkolenia.

Na początek wskazane, aby z pomocą tłumacza poczytali to forum, niech łykną trochę wiedzy tak ładnie i prosto podanej.

http://www.jotul.com/FileArchive/Photos/PL%20parts_accessories/heat_storage_system/heat_storage_I_18/heat_storage_I_18_2_pop.jpg

http://www.jotul.com/FileArchive/Photos/PL%20parts_accessories/heat_storage_system/heat_storage_I_350/heat_storage_I_350_2_pop.jpg

Bohusz , może dosyć tej kompromitacji ?

Ja naprawdę nie chcę być Twoim wrogiem ,ale współczesny świat

tak jest skonstruowany ,że nie mogę przemilczeć zaczepek . Zbyt

wielu nieżyczliwych mi ludzi czyta to forum .

Może tak : zapraszam Cię na kolejną sesję szkoły 28-29 (+30)

kwietnia . Będzie tam wykładowca firmy Cebud , który może osobiście

powie Ci o współpracy z firmą Jotul i o krążkach które wkleiłeś .

Zapewniam Cię ,że nic nie trzeba było tłumaczyć ,wszystko odbyło

się po polsku , i polscy technolodzy to do kupy poskręcali.

Fakt ,że firma Jotul od niedawna zainteresowała się tego typu

kumulacjami ( na razie tymi mniej wydajnymi ) , nie świadczy ,że wkrótce

nie może stać się poważnym graczem w tej kwestii nie tylko na polskim

rynku .Bo urządzenia , które do tego może podłączyć , produkuje

od dawna.

I teraz zagadka dla Ciebie , Bohusz , jak zgadniesz , dam Ci 50 %

rabatu na najbliższą sesję szkoły! Te drugie , mniejsze krążki to owoc

współpracy Jotula z jaka firmą ?

Tak to możemy sobie rozmawiać i rozmawiać. Lepszy byłby inny styl i zasady.

Zakładam szczerze, że nie ma tu jakowyś podziałów, bo to byłaby już paranoja i totalny brak rozeznania sytuacji.

Mnie Piotrze nic nie musisz udawadniać, ani zadawać zagadek. Tym bardziej, że do Cebudu mam 15 km i podjechanie tam jak będę miał chęć nie jest dla mnie problemem.

Doskonale również o tym Wiesz, że zajmuje się głównie wykonawstwem powiedziałbym "masówki" popularnej. Czyli zwykłych kominków z szamotową obudową, lub montażem wkładów bez obudowy - takie jest zapotrzebowanie główne.

Czynie jednak i montuje rozwiązania wymiennikowo - akumulacyjne, ale własne. Ale to bardziej z pasji...

Zajmuje się również sprzedażą wysyłkową na którą kładę coraz większy nacisk i staram się to rozwijać.

Jestem również otwarty na wszelką równoprawną i zdrową współpracę. Jednak od lat mam blokadę do osób ustawiających się na wyższej półce i chcących to podkreślać na każdym kroku.

===========================================

Również uważam, że Polska, a własciwie Polacy mają doskonałą "myśl i pomysłowość techniczną" Tak będzie do czasu jak na dobre nie zagoszczą procedury UNIJNE. Bo dokładne instrukcje wytyczne (przykład instrukcji mycia rąk) zwalniają z myślenia. A jak trzeba by coś wykonać nieszablonowego co nie przeiwdują procedury, wtedy blokada nie do przeskoczenia...

Edytowane przez bohusz

Tak to możemy sobie rozmawiać i rozmawiać. Lepszy byłby inny styl i zasady.

Zakładam szczerze, że nie ma tu jakowyś podziałów, bo to byłaby już paranoja i totalny brak rozeznania sytuacji.

Mnie Piotrze nic nie musisz udawadniać, ani zadawać zagadek. Tym bardziej, że do Cebudu mam 15 km i podjechanie tam jak będę miał chęć nie jest dla mnie problemem.

Doskonale również o tym Wiesz, że zajmuje się głównie wykonawstwem powiedziałbym "masówki" popularnej. Czyli zwykłych kominków z szamotową obudową, lub montażem wkładów bez obudowy - takie jest zapotrzebowanie główne.

Czynie jednak i montuje rozwiązania wymiennikowo - akumulacyjne, ale własne. Ale to bardziej z pasji...

Zajmuje się również sprzedażą wysyłkową na którą kładę coraz większy nacisk i staram się to rozwijać.

Jestem również otwarty na wszelką równoprawną i zdrową współpracę. Jednak od lat mam blokadę do osób ustawiających się na wyższej półce i chcących to podkreślać na każdym kroku.

Zasady na tej stronie to Ty ustaliłeś . Przeczytaj to jeszcze raz i przeanalizuj.

Twoje kompleksy to nie moja sprawa tak jak nie moją sprawą jest na jakie

półki i kogo sobie poukładałeś.

Na drugi raz przygotuj się lepiej do dyskusji , alb jej nie zaczynaj .

To tyle w temacie polemiki.

pozdrawiam

PS

swoją drogą , zdjęcia ładne i przydatne w wątku.

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Pytanie brzmiało tak:

"Jak już pisałem wcześniej doprowadzenie powietrza rurą fi110 mam nieszczelne (dwójnik z regulacją Jotul) i aby poprawić sprawność teoretycznie mogę jeszcze wstawić przepustnicę tatarka w ten kanał (jeszcze nie mam płytek na podłodze w pomieszczeniu obok przez które biegnie ten kanał), czy wg Ciebie eniu warto ?"

Eniu odpisał i wprowadził zamieszanie:

Jeśli dobrze zrozumiałem ,jest to dwójnik , który zakłada się chcąc

rozdzielić możliwość doprowadzenia powietrza do paleniska na to

z zewnątrz i z pomieszczenia. Powinna być możliwość regulowania

jednego i drugiego dolotu oddzielnie ,tak byś to ty decydował

kiedy i skąd czerpiesz powietrze . Spróbuję później napisać ,po co się

tak robi.:) .Piec musisz mieć możliwość zamknąć szczelnie ,ale

pamiętaj ,że robisz to dopiero po całkowitym spaleniu opału ,

w fazie żaru czerwonego !

Jeśli coś "pokiełbasiłem" - pytaj ponownie.

Pytający jednoznacznie sprostował i sprowadził na ziemię Enia

A Ty Piotrze poprostu odpowiedziałeś, na nieistniejące pytanie. Bo pytania o chęc zakupu nie było...

dopiero sie uczy.

Teraz usiłujesz swoimi słowami, zamataczyć i zostawić wrażenie, że ja się kompromituję i to ja mam się przygotować do dyskusji.

Ja tylko próbowałem obrazkowo wyjaśnić Eniowi o co chodzi. Czyli powklejałem zdjęcia.

Pytanie brzmiało tak:

Eniu odpisał i wprowadził zamieszanie:

Pytający jednoznacznie sprostował i sprowadził na ziemię Enia

A Ty Piotrze poprostu odpowiedziałeś, na nieistniejące pytanie. Bo pytania o chęc zakupu nie było...

Teraz usiłujesz swoimi słowami, zamataczyć i zostawić wrażenie, że ja się kompromituję i to ja mam się przygotować do dyskusji.

Ja tylko próbowałem obrazkowo wyjaśnić Eniowi o co chodzi. Czyli powklejałem zdjęcia.

Bohusz ! jesteś wielki !!!

Nie jestem godny obmywać Twe stopy ....

Doskonale wiem o tym. To fakt zupełny i ostateczny.

Nie ma mowy nawet o odrobinie zarozumialstwa.

Możesz mi mówić wielki i piękny BODZIO

Podaję rękę, mimo że Masz zapewne ubrudzoną z Termokleju TK 1100/60. Ale mi to nie przeszkadza.

Termoklej robi dobre wrażenie . Myślę ,że opinie na jego temat nie pojawią się

za dzień czy tydzień , bo trzeba trochę poczekać by coś pochwalić lub zganić.

Szczególnie gdy ma to być spoiwo pieca...