Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No wlasnie, przekomicznie to wyglada jak fachowiec, zamiast wkleic obszerna fotorelacje ze swojej pracy prosi sie zeby jakis amator cos napisal bo on lubi poczytac lol.

Nic dziwnego, ze mimo oplaconej reklamy, ze wzgledu na sytuacje, trzeba zajac sie czyms innym... (czemu ja jestem taki zlosliwy?).

(czemu ja jestem taki zlosliwy?).

Tego ja nie wiem, zresztą to nie mój problem. Ale napewno jakaś przyczyna głębsza złośliwości jest.

Sytuacje są rózne. Niektóre wymagają aby obudowa była lekka wagowo. Dlatego piszę o obudowach "zimnych" wykonywanych z płyt izolacyjnych.

Fotorelacji dokładnych raczej nie zamieszczam, bo prawdopodobnie eniu by napisał, że strzelam sobie świadomie w kolana. Zresztą wykonawcy nna tym forum wklejają zdjęcia końcowe.

...Fotorelacji dokładnych raczej nie zamieszczam, bo prawdopodobnie eniu by napisał, że strzelam sobie świadomie w kolana. Zresztą wykonawcy nna tym forum wklejają zdjęcia końcowe.

Zadnych nie zamieszczasz, nie tylko dokladnych. Chyba, ze cos przeoczylem?

Ciekawe, ze fachowcy od pomp ciepla, zabudowy g-k i inni nie maja oporow przed zamieszczaniem fotek ze swoich prac.

Takie mam zasady, że dokładnych fotorelacji nie zamieszczam. Jednak tutaj na forum jest sporo moich zdjęć w trakcie realizacji, powtarzam z zdjęć w trakcie realizacji.

Zresztą tylko ja tutaj prawdopodobnie zamieszczam takie zdjęcia. Końcowych zdjęć kominków jest w sieci multum. Nawet setki multum.

Każdy z naszych klientów chce mieć kominek nieszablonowy, niepowtarzalny. Dlatego prezentowane zdjęcia na naszych stronach, których jest sporo, proszę traktować jedynie jako pewną sugestię i informację jakie kominki wykonujemy i możemy wykonać.

Zresztą na naszych stronach zdjęć również jest nie za wiele, bo raz że nie zawsze je robimy, a jak zrobimy to znów nie ma czasu ich zamieszczać.

Dodam jeszcze w nawiasie, ze to forum to około 1% informacji o naszym działaniu. Czyli znikomy udział w naszych wydatkach na marketing.

Jest całe multum firm, osób z branży kominkowej, które zamieszczały tutaj swoje "porady" ale zaniechały tego, bo efekt jest równy praktycznie zeru. No a przecież cel tego forum jest czysto komercyjny i to forum istnieje tylko dzieki firmą zamieszczającym tutaj reklamy, lub sprzedajacym swoje produkty.

Czyli sumując

Ja 14

Masz możliwość pisania tutaj tylko i wyłącznie dzięki firmą opłacającym się, bo to one utrzymują to forum.

Ja tutaj zaczynałem od swojego dziannika budowy. Wklejałem zdjęcia, opisywałem przebieg rozbudowy, nadbudowy, wymiany dachu w swoim domu. Złośliwi mogą odebrać to, że robiłem to komercyjnie dla zarobku jakiegoś. Bo przecież mój dziennik budowy wpadł w oko redaktorowi MURATORA, który się tym zainteresował. Dzwonił, potem przyjechał do mnie, robił wywiad, zdjęcia, itp. Zakończyło się to artykułem na kilka kartek w MURATORZE. Potem jak to jest zawsze Murator wypłacił mi za to stosowną kwotę pieniężną....

A przecież mój dziennik budowy to nie tomy wpisów, słów. Tych wpisów w moim dzienniku jest niewiele...

Edytowane przez bohusz

...i to forum istnieje tylko dzieki firmą zamieszczającym tutaj reklamy, lub sprzedajacym swoje produkty.

Czyli sumując

Ja 14

Masz możliwość pisania tutaj tylko i wyłącznie dzięki firmą opłacającym się, bo to one utrzymują to forum.

...

Wyjdzie z tego straszny offtopic ale wiekszej bzdury w zyciu nie slyszalem. To forum istnialo na dlugo przedtem zanim pojawily sie na nim jakiekolwiek reklamy. To forum istnieje tylko dzieki uzytkownikom, ktorzy chca sie dzielic swoja wiedza i doswiadczeniami.

Bez nich pies z kulawa noga nie zajrzalby tu aby ogladac Twoje reklamy.

Może z początku tak było. Tak bywa na początkach. Ale potem gdy forum przeszło na komercyjny skrypt (program) obsługujący to forum jest inaczej.

Tak zgadzam się, to forum istnieje dzięki klientom (użytkownikom), ale jest utrzymywane za pieniądze z reklam. No ale to jest oczywiste i chyba tutaj jest oczywista zgoda.

Jak działają fora niedochodowe, tematyczne, informacyjne wiem doskonale. Fora przeznaczone do dzielenia się własnym doświadczeniem w ściśle określonych tematach, fora pomocowe.

Wiem jak działają bo założyłem i administruje takimi forami. No ale takie fora oparte są z reguły, tak jak to na początku na darmowych skryptach (programach) obsługujących je.

Na takich forach moderatorzy, administratorzy działają bez wynagrodzeń, w ramach swojego wolnego czasu. Czyli nie pobierają pensji i nie są zatrudnieni na etatach. Nie pilnują kiedy abonamet za reklamę się kończy, nie uruchamiają reklam gdy te zostają opłacone i nie są zainteresowani aby reklam było jak najwięcej. Takie fora nie są związane z żadnymi firmami, wydawnictwami, instytucjami. Finansują ich utrzymanie, czyli koszty stałe sami użytkownicy chcący dzielić się doświadczeniem. Bo koszty stałe są zawsze i wszędzie, opłacenie domeny, serwera, itp.

Edytowane przez bohusz

Wyjdzie z tego straszny offtopic ale wiekszej bzdury w zyciu nie slyszalem. To forum istnialo na dlugo przedtem zanim pojawily sie na nim jakiekolwiek reklamy. To forum istnieje tylko dzieki uzytkownikom, ktorzy chca sie dzielic swoja wiedza i doswiadczeniami.

Bez nich pies z kulawa noga nie zajrzalby tu aby ogladac Twoje reklamy.

No właśnie, pełna zgoda :)

Zakończyło się to artykułem na kilka kartek w MURATORZE. Potem jak to jest zawsze Murator wypłacił mi za to stosowną kwotę pieniężną....

mialem podobną sytuację,,,, tylko ja przekazałem tę "stosowną kwotę" na pomoc.... komuś tam....

Styczeń - luty to "zawsze" okres spokojnej pracy w firmach. Nie wiem jak w innych firmach kominkowych, ale u mnie obserwuje tylko delikatny spadek zamówień, jak sądze jest to zwiazane z okresem. Domyślam się, ze firm typowo kominkowych jest w Polsce kilka, lub kilkanaście tysiecy. Dochodzą do tego "firmy" panowie od kominków nie opłacający podatków, tak zwana szara strefa. Tutaj na forum pisze kilka osób majacych firmy legalne. Chodzi mi o kominki. Może kilka to przesada, prawdopodobnie są to 2-4 osoby.

Tak wiec informacje i doświadczenia z branży kominkowej są znikome tutaj.

mialem podobną sytuację,,,, tylko ja przekazałem tę "stosowną kwotę" na pomoc.... komuś tam....

Ja tej konkretnej kwoty nie przekazałem na pomoc "komuś tam" Tą konkretną kwotę przeznaczyłem na reklamę tutaj na forum.

Skoro został poruszony w tak delikatny sposób, bez chwalenia się i podkreśleń temat wsparć i pomocy konkretnej, to napiszę:

Kwoty na pomoc, konkretnę pomoc na konkretny cel przekazuje z dochodów firmy i standardowo symboliczny 1% z rozliczeń rocznych.

Niestety tylko mogę ubolewać, że nie jestem w stanie tej pomocy udzielać wiecej, a przecież przynajmniej 2 razy w tygodniu mam telefony z przedszkoli, szkół, domów dziecka, szpitali, ośrodków dla niepełnosprawnych, itp, itp o takie wsparcie konkretne.

Tyle w tym temacie wsparć dobrowolnych niewymuszonych.

Można też poruszyć temat podatków dochodowych, vat, itp.

A przecież są to sumy niemałe, wynoszące kilkanaście - kilkadziesiąt setek zł miesięcznie, czyli w przedziale 1400 - 4000 zł miesięcznie. Tyle płacę jako firma podatku, bez ZUSu. Z podatków tych również jest finansowana działalność instytucji wsparciowych, pomocowych, dla poszkodowanych przez powodzie, itp, itp

Edytowane przez bohusz

Żeby sprowadzić wątek na właściwy tor, wrzucam kilka fotek z budowy kominka w naszym salonie. Nie zawsze klienci wierzyli, że taki system grzeje i w dodatku spala 3x mniej drewna. Teraz będą mogli przekonać się na własnej dłoni. :yes:

Najpierw kanały CMA i izolacja ściany z płyt krzemianowo wapniowych.

http://img291.imageshack.us/img291/7440/0001029small.jpg

By margod at 2011-01-22

Później wkład i obudowa płytami CPA

http://img837.imageshack.us/img837/3513/0001034small.jpg

By margod at 2011-01-22

http://img708.imageshack.us/img708/8177/biuro38small.jpg

By margod at 2011-01-22

No w końcu można rozpalić pierwszy ogień. 10 kg dobrej jakości brykietu i po 2 h kanały i obudowa są gorące. Zgodnie z przewidywaniami promieniowanie ciepła od szyby wystarcza na ogrzanie całego pomieszczenia, ciepło z wnętrza kominka wyprowadziłem DGP do innych pomieszczeń.

Wkład Spartherm Mini Z1 można dorzucić do kolekcji wkładów z niebrudzącą się szybą :yes: :

http://img255.imageshack.us/img255/5148/0001150small.jpg

By margod at 2011-01-22

Pozostała jeszcze kosmetyka i wykończenie kaflami wielkoformatowymi, już niedługo powinny przyjść od producenta.

W efekcie finalnym kominek będzie wyglądać tak:

http://img821.imageshack.us/img821/1984/31228.jpg

By margod at 2011-01-22

Słowa uznania. Gdyby było więcej takich postów na tym forum to i zapotrzebowanie na kominki "kumulacyjne" byłoby większe.

Zapotrzebowanie jest, ludzie tematem się interesują, jest tylko jeden problem - aby wykonać to prawidłowo i nie półśrodkami to musi to trochę kosztować.

Nawet gdy będzie się to robić własnymi siłami. Jeżeli ktoś z kalkulatorem w ręku liczy, czy i kiedy zwrócą się poniesione nakłady na kominek to może być z lekka rozczarowany.

No tak w tym wypadku rozmawiamy o konkretach, jednak nie do końca.

Konkretna inwestycja pokazowa, dla klientów wymagałaby skosztorysowania. Czyli konkretnej informacji na dzisiaj, tak jak ten kominek wystawowy stoi wykończony ile by kosztował finalnie klienta. Bez kafli sama bryła, no i z kaflami.

Może warto by było jak już są kafle, to wykorzystać je jako konstrukcje, czyli w tym miejscu bez płyt.

No ale to kwestia rozplanowania i kwestia kafli.

U nas przykładowo obudowa (bryła) szamotowa wykończona tynkiem strukturalnym, razem z wkładem (ok. 3000 - 3500 zł z 8% vat), to wydatek ogólny kompleksowy od 8000 zł brutto wzwyż. Bez kanałów spalinowych ceramicznych. No i takie kominki w cenie kompleksowej w przedziale 7000 - 12000 zł głównie robimy, bo takie jest zapotrzebowanie. Kilka w roku wykonujemy kominków których cena kompleksowa jest ponad 20 000 zł, no ale to zamówienia od tak zwanej klasy średniej.

Nie wiem jak wypadamy cenowo w porównaniu z innymi firmami, bo jakoś mało kto chętnie pisze o cenach. Ale wiem jednak od kilku klientów, że przed nami mieli propozycje obudowy z karton GIPSU dużo droższą. Konkretny ostatni przykład

identyczne z wyglądu kominki:

- cena obudowy z karton Gipsu (bez wkładu), z kamieniami, jakaś tam firma: 6600 zł

- nasza kalkulacja, taki sam kominek, jednak wykonany z płyt szamotowych: 5200 zł

klientka udzieliła tej informacji jak skończyliśmy...

Nas nie obciąża finansowo utrzymanie salonów wystawowych na wysoki połysk.

Mamy jedynie punkt magazynowy i warsztat do robienia elementów obudów kominkowych, odlewania płyt i kształek szamotowych, itp.

Nie rozumiem jak można liczyć wydatek związany z kominkiem pod katem kiedy się zwróci. Są takie osoby?

Jeżeli są to chyba też liczą kiedy im się zwróci kupiony samochów, doprowadzenie wody do domu, zainstalowanie kotła gazowego, wypicie piwa, itp

Edytowane przez bohusz