Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

Nie rozumiem jak można liczyć wydatek związany z kominkiem pod katem kiedy się zwróci. Są takie osoby?

Jeżeli są to chyba też liczą kiedy im się zwróci kupiony samochów, doprowadzenie wody do domu, zainstalowanie kotła gazowego, wypicie piwa, itp

Margot mial raczej na mysli to, ze kominek bez ksztaltek kumulacyjnych wygladalby tak samo. A czesc klientow uwaza, ze skoro nie widac roznicy to po co przeplacac;-)

Nie rozumiem jak można liczyć wydatek związany z kominkiem pod katem kiedy się zwróci. Są takie osoby?

Jeżeli są to chyba też liczą kiedy im się zwróci kupiony samochów, doprowadzenie wody do domu, zainstalowanie kotła gazowego, wypicie piwa, itp

Bohusz zobacz wątek Czy budując drugi raz zrobilibyście kominek?

Może warto by było jak już są kafle, to wykorzystać je jako konstrukcje, czyli w tym miejscu bez płyt.

No ale to kwestia rozplanowania i kwestia kafli.

Wykonanie w ten sposób pozwoli mi na dowolne modyfikowanie wystroju obudowy. Jeszcze kominek nie został skończony a ja już zdążyłem zmienić koncepcje .Pierwotnie był plan wykonania portalu ze szkła hartowanego, nie chciałem kafli bo jeden kominek kaflowy już mam na ekspozycji.

Margod

zamów sobie do tego Miniaka klamę od Brawo ( metalową - wentylowaną ).

Jeśli Ci się jeszcze ebonit nie stopił , to jest to tylko kwestia czasu .

Jeśli zamierzasz nagrzać CMA tak jak mówisz to nie z tą klamką.

pozdrawiam

Eniu gdybym miał zamiar tak hajcować, żeby rączka miałby się stopić to użyłbym paleniska (nie wkładu) do tego przeznaczonego i wykonałbym piec hipokausta np taki:

http://www.youtube.com/watch?v=MhdoNagKHOc&feature=related, przede wszystkim nie wentylowałbym tej obudowy. Nie ma co się czarować, tam gdzie są kratki, tam jest przypalony kurz.

Wykonanie w ten sposób pozwoli mi na dowolne modyfikowanie wystroju obudowy. Jeszcze kominek nie został skończony a ja już zdążyłem zmienić koncepcje .Pierwotnie był plan wykonania portalu ze szkła hartowanego, nie chciałem kafli bo jeden kominek kaflowy już mam na ekspozycji.

Teraz rozumiem zupełnie. To najlepsze wyjście na wystawkę. Ten otwór do środka to dobry pomysł. Jeszcze jakieś termometry i można rozpalić jak przyjdzie klient co rozumi i docenia takie rozwiązania ekonomicznego ogrzewania.

Margot mial raczej na mysli to, ze kominek bez ksztaltek kumulacyjnych wygladalby tak samo. A czesc klientow uwaza, ze skoro nie widac roznicy to po co przeplacac;-)

Po to właśnie promuje obudowy "ciepłe" KUMULACYJNE na wszystkich swoich stronach i tutaj również. Powolutku stopniowo, NARAZIE SAME OBUDOWY (bryły), staram się aby cena obudów ciepłych była porównywalna do obudów z płyt izolacyjnych i kartonowo GIPSOWYCH.

Staram się również aby potencjalni kliencie odwracali się od obudów z kartonowo GIPSOWYCH... Żebyśmy stopniowo doganiali kraje które rozwijały się wolne sporo lat więcej. Przez dziesiątki lat w Polsce praktycznie nikt nie liczył się z kosztami ogrzewania, a więc nie było potrzeby szukania rozsądnych i mądrych rozwiazań

T..Jeszcze jakieś termometry i można rozpalić jak przyjdzie klient co rozumi i docenia takie rozwiązania ekonomicznego ogrzewania.

Jest taki plan, obstawić czujnikami podobnie jak zrobiłem to z wodą. Mam tylko mały problem, bo kolega informatyk, który mi w tym pomagał pojechał sobie w świat i chyba nieprędko wróci. Czujniki i termoparę do mierzenia temp. spalin przed i za CMA mam już opanowane. Pozostał mi problem jak zrzucić to na kompa z ciągłym zapisem aby stworzyć z tego ładny wykresik.

a co sądzicie spece o krążkach ortnera, nie potrzeba do tego dodatkowego kanału na rozhajcowanie

tylko komin musi mieć wyczystkę chyba bo otwory spirali zatkała by sadza

Przy porządnym rozpaleniu sadza powinna ulec spaleniu. Pozostaje jednak problem popiołu unoszonego z płomieniem. Przy częstym paleniu na pewno co najmniej raz w sezonie trzeba będzie szczotkować lub odkurzyć spiralę w środku.

Przy porządnym rozpaleniu sadza powinna ulec spaleniu. Pozostaje jednak problem popiołu unoszonego z płomieniem. Przy częstym paleniu na pewno co najmniej raz w sezonie trzeba będzie szczotkować lub odkurzyć spiralę w środku.

Standartowy czas czyszczenia dla pieców ceramicznych jest raz na 10 lat.

Kanaly w krążkach Ortnera ( i podróbkach Cebudu ) są tak ukształtowane jak powinny - wszystko spada do komory paleniska :)

No cykl produkcyjny znam... ale po co to się rozpisywać.

Ludziska się cieszą i fajowo jest

Niektórzy już się nie ciesza ,ale .... co tam , pierwsza polska firma , damy im spokój....

Krążki to ogólnie lekki niewypał był ,jak trochę Ortnerów się "wsypało" do pieców ,to zrobil się trochę smrodek w dojczlandzie...

Teraz to jakieś wzmocnione robią ,ale "smród" pozostał...