Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Kurczę siedze na muratorze od parunastu dni i czytam cały czas o tych "ciepłych" kominkach.

prowadzę teraz remont domu w okolicach Mszany Dolnej.

Kontaktowałem sie już poprzez forum i ostatnio telefonicznie co do wkładu i kominu z kolegą bohusz

Wkład wybrany - Unico z dodatkową boczną szybą. Chcę rozprowadzić ciepłe powietrze na I piętro.

Poczytałem też o systemie akumulacji ciepła takim jak tu:

http://www.cebud.eu/news_images/145.jpg

Warto takie cos zakładać? Myslę nad obłożeniem tego kamieniem, ale nie wiem czy to nie stłumi ciepła, Jeśli stłumi to tynk + kafle.

Dodam,że kominek będzie stał na piętrze gdzie pokój z kominkiem, kuchnia i salon mają wspołna otwartą przesteń.

Czy poniesione koszta będą adekwatne do zysków cieplnych i ogrzanej otwartej powierzchni ok. 55m/2 w miejscu gdzie będzie stał kominek oraz ok. 45M/2 na I piętrze z sytemu DGP?

Ps. aha - komin bedzie postawiony na płycie na I piętrze.

Chciałbym zasięgnąć porady zdunów i innych osób mających praktyczne doświadczenia w tej materii dotyczącej osadzenia drzwiczek w swoim piecokominku akumulacyjnym. Piec ten nie ja budowałem, firmy nie wymienię z różnych względów.

Użytkuję go w miarę regularnie od dwóch sezonów. Stan osadzenia tych drzwiczek oceniam beznadziejnie. Po pierwszym sezonie drzwiczki były powtórnie osadzane przez firmę, obecnie ich osadzenie wygląda gorzej niż po pierwszym sezonie.

Muszę jednak zacząć od początku, a mianowicie w skrócie przedstawić konstrukcję tego pieca, co może być ciekawym tematem w tym wątku.

Został wybudowany z cegieł i kształtek szamotowych zakupionych w Castoramie, na zaprawie szamotowej wymieszanej z piaskiem i cementem (szczegółów nie znam). Jest to piec, tzw. „serce domu”, który za zadanie miał i ma ogrzać jak największą powierzchnię parteru (który jest w większości otwarty, brak drzwi pomiędzy kuchnią, jadalnią salonem, sienią, centralnie idzie klatka schodowa na poddasze gdzie też powinien być „cug” od pieca), ma jak najdłużej promieniować energię wcześniej w nim zgromadzoną w wyniku intensywnego palenia przez ~2-3h. Konstrukcja wszystkich ścian przylegających do pieca to ściany ceglane, inne ściany wewnętrzne są albo z cegły albo silki.

Cały piec ma wysokość ok. 2,6m, od komory paleniskowej idą równolegle do góry dwa kanały, gdzie łączą się w jeden kanał, który idzie pionowo na dno pieca skąd znowu idzie pionowo do góry gdzie jest wyprowadzony do komina Schiedel Rondo Plus fi200, wysokość komina od podstawy to ok.9,5m (wysokość 24 systemowych pustaków), doprowadzenie powietrza fi110. Przed budową miałem koncepcję ażeby konstrukcja kanałów była inna, tzn. do góry idzie jeden kanał, potem się rozdziela na dwa kanały, które biegną do dna pieca, gdzie znowu się łączą w jeden, który biegnie do góry i wpada do komina na wysokości ok.2,3m ale ponieważ jest to piec narożny więc taka konstrukcja była niemożliwa z braku miejsca. Dodam jeszcze iż nie mam „kanału krótkiego”, raczej nie mam problemów z rozpaleniem nawet zimnego pieca, przy niesprzyjających warunkach (niskie ciśnienie, bezwietrznie), zwłaszcza na początku sezonu jesienią trwa to po prostu dłużej.

zdj.część_1:

Podstawa.jpg

Wnętrze paleniska podczas budowy.jpg

Wnętrze paleniska.jpg

Sklepienie paleniska.jpg

Kanały 1.jpg

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z jego „walorów estetycznych” (będę może musiał jeszcze popracować nad fugami w jednym lub dwóch miejscach ale o to chcę się zapytać w dedykowanym wątku) oraz działania pieca, tzn. jego obsługi, ilości popiołów po paleniu (wewnątrz paleniska jest b.wysoka temperatura więc popiołu jest stosunkowo mało (palę 2-letnią mieszanką buka, jesionu, brzozy), bardzo często popiół ma kolor brązowy, co jak ktoś gdzieś tutaj na forum stwierdził także świadczy o wysokich temperaturach. Piec po 24h godzinach jest nadal ciepły na obudowie z kafli, wewnątrz paleniska kratka popielnika jest bardzo ciepła, tak iż trudno ją długo utrzymać w gołych rękach. Ostatnio 45h od palenia piec wewnątrz popielnika oraz całe palenisko od wewnątrz było nadal ciepłe (kafle na zewnątrz miały temperaturę otoczenia więc nie czuć było od nich żadnego ciepełka). Obecny sposób użytkowania tego pieca to palenie co 1 lub 2 dni na „maksa”, czasami zdarzają się dłuższe przerwy w niepaleniu.

Doprowadzenie powietrza, jak już pisałem rurą fi110, na wejściu jest dwójnik z regulacją (Jotul), nie szczelny.

Jedyna rzecz jaka mi nie pasuje to sposób osadzenia tych drzwiczek, pomiędzy ramką a obudową pieca „hula” normalnie wietrzyk, a miało być szczelnie. Biorąc pod uwagę poniższe zdjęcia prośba o poradę czy z nich da się jeszcze coś zrobić, są to chyba drzwiczki Hajduka (zamówione na wymiar). Jak powinno się je osadzić, co zrobić aby przestrzeń pomiędzy drzwiczkami wewnętrznymi a zewnętrznymi (pomiędzy oba ramkami) była schludnie i trwale wykończone oraz żeby nie było „prześwitów” pomiędzy ramką a obudową podczas wszystkich etapów pracy pieca. Wiem iż bez pomocy zduna się nie obędzie ale chciałbym poznać Waszą opinię, po to to forum i ten wątek A może wymienić te drzwiczki na innego producenta (jakiś namiar pls), które miałyby szerszą ramkę, która mogłaby się stykać z ramką zewnętrznych drzwi ażurowych.

Z góry dzięki za konstruktywne porady.

zdj.drzwiczek.cz.1:

Dzrwiczki po wybudowaniu pieca.jpg

Drzwiczki po 2 sezonach 01.jpg

Drzwiczki po 2 sezonach 02.jpg

Drzwiczki po 2 sezonach 03.jpg

Drzwiczki po 2 sezonach 04.jpg

Budowanie palenisk szamotowych z zastosowaniem drzwiczek przeszklonych bywa, niestety bardzo często są takie przypadki , bardzo kłopotliwe w późniejszej eksploatacji . Wybór drzwiczek jest mały:( a producent dorabiający je nie wie jak dokładnie będą zamontowane :( . Częsta praktyka jest dodawanie drugich żeliwnych , które maja zasłaniać szybę jak się nie pali w takim piecu , widok szkła po skończonym paleni bywa nieciekawy . Mocowanie dwu kompletów drzwiczek "jedne od sasa drugie od lasa" daje na ogól kiepski efekt . Znam firmy produkujące porządne drzwiczki ;)piecowe z szybami i doprowadzeniem powietrza z poza budynku ale ... wolę się nie wychylać na tym forum :mad:. Obawiam się reakcji "obrońców najlepszej bo swojskiej" doktryny poprawności pisania na FM ;)

Zapewniam Cię Mistrzu iż podwójne drzwiczki były brane od samego początku pod uwagę i bynajmniej nie po to by zasłaniać szybę w drzwiczkach paleniskowych ażurowymi. Jeżeli chodzi o szkło w omawianych drzwiczkach to nie mam żadnych zastrzeżeń - pomimo ostrego palenia nic się z tym szkłem nie dzieje. System z doprowadzeniem powietrza prosto na szybę zdaje rewelacyjnie egzamin - po nieregularnym paleniu i sadzy na szkle po przejściu na regularne palenie sadza z szyby sama się wyczyściła (pyroliza). Wstyd się przyznać ale do tej pory nie czyściłem jeszcze tej szyby a brudna była (już nie jest :yes:) z powodu kurzu od wymiatania popiołu wewnątrz oraz kurzu budowlanego na zewnątrz.

Jak znasz firmy produkujące "porządne drzwiczki", rozumiem iż wg Ciebie Hajduk do nich nie należy, to zapodawaj linki wtedy Twoja wypowiedź może okazać się pomocna.

Obecnie drzwiczki po czyszczeniu:

Drzwiczki po wyczyszczeniu z kurzu.jpg

... Znam firmy produkujące porządne drzwiczki ;)piecowe z szybami i doprowadzeniem powietrza z poza budynku ale ... wolę się nie wychylać na tym forum :mad:. Obawiam się reakcji "obrońców najlepszej bo swojskiej" doktryny poprawności pisania na FM ;)

Ja jestem ZA, by pokazywać różne wyroby.

Lubię też postawić pytania dotyczące klasy materiału.

Hajduk należy do porządnych producentów drzwiczek ale .. spawa to co mu narysują , w opisanym przypadku szwankuje sposób zamocowania . Zawsze na łączeniu dwu tak różnych materiałów jak szamot i stal będzie "praca" . Możliwe że wykonawca nie miał dobrego wzoru jak zamocować takie drzwiczki a rysunek pożyczył z katalogu producenta . Tak naprawdę to są to drzwiczki "front" z wkładu kominkowego tylko maja , jak zobaczyłem na fotce , dospawane wąsy ..a to troszkę mało...

Mój wykonawca raczej nie poradził sobie z tematem mocowania drzwiczek przeszklonych i to dwa razy, to fakt. W takim razie jak to powinno być wykonane, przecież obecnie w kilku wątkach dyskutuje się piecokominki oparte na palenisku szamotowym lub podobnym do którego trzeba zamocować jakieś drzwiczki.

Gdzie te firmy mające porządniejsze drzwiczki ?

Fachowcy nabrali wody w usta dlatego sie odezwe. Wprawdzie moje doswiadczenie w tym wzgledzie to piecokominek sztuk 1 ale "na bezrybiu i rak ryba";-)

Moim zdaniem jezeli same drzwiczki nie wygiely sie to wcale nie sa takie zle i nalezy raczej pomyslec o innym sposobie ich zamocowania. Uwazam, ze wszelkie proby zamocowania ich od strony wnetrza paleniska sa skazane na niepowodzenie. Dlatego raczej probowalbym mocowac je od strony zewnetrznej np jakims katownikiem.

Pozdrawiam.

Jest to do zrobienia , lecz potrzebuję jeszcze trochę informacji.

1. Czy drzwi luzując się,mają skłonność wpadać do paleniska (tak wynika z fotek),

czy na zewnątrz, w kierunku drzwi ażurowych ?

2.Czy drzwi ażurowe "siedzą" solidnie ?

3.Czy dysponujesz jakimś kumatym ślusarzem (spawaczem), który umiałby

w miarę precyzyjnie uciąć kawałek metalu i potem go równie precyzyjnie

przyspawać ?

Niestety , wielu nawet utalentowanych zdunów ma dwie lewe ręce do

ślusarki . Twój "złomu" napakował ci do pieca sporo ,ale niekoniecznie tam

gdzie powinien.

eniu

ad.1 muszę sprawdzić, a nastapi to nie szybciej niż w czwartek

ad.2 tak, chociaż jest mała szpara pomiędzy opaska tych drzwi a kaflami - taka uroda tego typu piecy, tak myślę (zał.zdj.)

ad.3 mam kolegę, który zrobi wszystko ze wszystkiego w kwestii kowalstwa i ślusarstwa więc nie będzie problemu ze spawaniem

Pzdr

Drzwi ażurowe.jpg

Drzwiczki wykonane z metalu będą więcej "rosły" niż ceramika, dlatego powinny mieć możliwość dowolnego"pływania", czyli rozszerzania się i powrotu do wymiaru bez rozszczelniania połączenia.Obmurowywanie ich przyniesie opisane efekty a nawet mogą podnosić cały piec.

Swego czasu nie mogąc znaeźć odpowiednich drzwiczek, wykonałem je samemu i zamocowałem "pływająco".

Drzwiczki wykonane z metalu będą więcej "rosły" niż ceramika, dlatego powinny mieć możliwość dowolnego"pływania", czyli rozszerzania się i powrotu do wymiaru bez rozszczelniania połączenia.Obmurowywanie ich przyniesie opisane efekty a nawet mogą podnosić cały piec.

Swego czasu nie mogąc znaeźć odpowiednich drzwiczek, wykonałem je samemu i zamocowałem "pływająco".

Dobrze by było nie "pływać" tylko doradzić potrzebującemu ,jak ma to

zrobić....

eniu

ad.1 muszę sprawdzić, a nastapi to nie szybciej niż w czwartek

ad.2 tak, chociaż jest mała szpara pomiędzy opaska tych drzwi a kaflami - taka uroda tego typu piecy, tak myślę (zał.zdj.)

ad.3 mam kolegę, który zrobi wszystko ze wszystkiego w kwestii kowalstwa i ślusarstwa więc nie będzie problemu ze spawaniem

Pzdr

Ok.

Wróćmy do tego pod koniec tygodnia :)

Dobrze by było nie "pływać" tylko doradzić potrzebującemu ,jak ma to

zrobić....

Po to założyłem ten temat, by znalazło się tu dużo porad.

Nie bądź na siłę złośliwy, tylko poczekaj czy potrzebujący jest zainteresowany poznaniem problemu i czy będzie miał jakieś pytania. Ja zrobiłem "pływanie" drzwiczek w sposób najprostszy, ale nie każdemu będzie on odpowiadał i zechce może jakiś sposób "wypasiony" lub poszuka dobrego gotowca. Samo określenie "pływanie" już jest wskazówką.