Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie zamyka się kasety z płaszczem konwekcyjnym w coś co jest praktycznie hypokaustum .. Do tego typu zabudowy opracowane są odpowiednie paleniska , wiem coś o tym bo często takie Hypokaustum wykonuje , zastosowanie większości wkładów bez odpowiedniej wentylacji kończy się podobnie . Cała sztuka , no prawie cała, budowania kominków KONWEKCYJNYCH polega na odpowiednim wykonaniu KONWEKCJI . Konwekcji czyli UKIERUNKOWANEGO:yes: przepływu powierza poprze przestrzeń w obudowie i umożliwienie wydostania się ciepła na zewnątrz obudowy odpowiedniej wielkości kratkami , stosownej do mocy paleniska .

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mistrzu nie mam zamiaru robić z kominka hypokaustum, bardziej zależy mi na konwekcji.Bezpośrednio do kominka mam szczelnie doprowadzone powietrze z zewnątrz, a do obudowy kominka powietrze będzie wlatywać przez otwór/kratkę w dolnej części kominka( tam gdzie zwykle trzyma się drzewo);), a wylatywać przez kratkę w górnej części kominka, no i grawitacyjnie pójdą dwie rury do pokoi na górze. Cegły mogę ułożyć w dowolnej odległości od wkładu,będzie tyle miejsca w obudowie tym bardziej że zależy mi na tej ciepłej ławce z oparciem, więc szamot może ułożyć tylko z jednej strony od strony oparcia ławki, jak myślicie? Naszła mnie też taka myśl czy gdy ułożę cegłę na płask, to czy oparcie nie będzie zbyt gorące.

Cegły mogę ułożyć w dowolnej odległości od wkładu,będzie tyle miejsca w

obudowie tym bardziej że zależy mi na tej ciepłej ławce z oparciem, więc szamot

może ułożyć tylko z jednej strony od strony oparcia ławki, jak myślicie? Naszła

mnie też taka myśl czy gdy ułożę cegłę na płask, to czy oparcie nie będzie zbyt

gorące.

Możesz wyjaśnić jak ta ławeczka będzie ogrzewana, na jakiej wysokości będzie względem wkładu.

Może czytałeś to forum i orientujesz się, że trzeba się trochę nagimnastykować, aby ławeczka się nagrzewała do żądanej temperatury.

Ławeczka będzie około 15cm wyżej od wkładu, pod siedzeniem, które wykonam z jakiegoś kamienia(płyta marmuru lub granitu ok 3cm gruby) pozostanie ok 10-12cm pustej przestrzeni gdzie będzie krążyć powietrze, z boku oparcia ławeczki też zostanie taka wolna przestrzeń. Najbardziej obawiam się o temp tyłu tej ławeczki, planuję dać cegłę szamotową na płask na stelażu z kątownika ok 5-10cm od wkładu,za cegłą z 15cm pustki i oparcie(daję tyle miejsca aby ewentualnie wstawić tam jakiś odlew szamotowy, cegłę lub ostatecznie jakąś izolację gdyby zbyt mocno się nagrzewała się ta moja konstrukcja.

Ławeczka będzie około 15cm wyżej od wkładu, pod siedzeniem, które wykonam z jakiegoś kamienia(płyta marmuru lub granitu ok 3cm gruby) pozostanie ok 10-12cm pustej przestrzeni gdzie będzie krążyć powietrze, z boku oparcia ławeczki też zostanie taka wolna przestrzeń. Najbardziej obawiam się o temp tyłu tej ławeczki, planuję dać cegłę szamotową na płask na stelażu z kątownika ok 5-10cm od wkładu,za cegłą z 15cm pustki i oparcie(daję tyle miejsca aby ewentualnie wstawić tam jakiś odlew szamotowy, cegłę lub ostatecznie jakąś izolację gdyby zbyt mocno się nagrzewała się ta moja konstrukcja.

http://manu.dogomania.pl/emot/hmm.gif

Mr_S

Trudno z opisu dokładnie zrozumieć, jak co, o co chodzi.

Wzorujesz się na jakimś działającym dobrze rozwiązaniu, projekcie wykonanym. Bo to by było najlepsze. Trzeba by "zmusić" gorące powietrze, aby ogrzało Ci ławeczkę położoną nisko, praktycznie w zimnej strefie. Bo rozumiem, że chcesz ogrzewać tylko gorącym powietrzem.

Tutaj na forum przykładowo bajanadjembe miała mieć ławeczkę ciepła, miała mieć ale "nie wyszło" i kominek został rozebrany.

Ktoś inny tutaj na forum opisywał budowę kominka, budował murarz plus porady i konsultacje. Miało być OK, miało być ale kominek został rozebrany.

Takich przykładów jest choćby tutaj wiele. A to forum ma znikomą oglądalność, a jeszcze mniej piszących.

Czytałeś te tematy?

Edytowane przez bohusz

Bajana to ma być coś w tym styluhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/03306d6eea317126.html,http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/47c55786be8199cc.html

Niejeden zdolny zdun , chciałby wiedzieć jak zrobić

hipokaustum "pędzone" ciepłym powietrzem , a nie

spalinami...:D

By w ramach zabudowy kominkowej stworzyć tzw. ciepłą ławeczkę, należy zastosować szamotowe przewody dymowe i zaprojektować je tak by jakiś odcinek takiego zestawu kanałów był usytuowany pod wspomniana ławeczką. Po rozpaleniu w kominku, należy zmienić położenie klapy rozpałowej, tak by dym przekierować do kanałów szamotowych. Szamot przejmie ciepło od dymu, a w konsekwencji ławeczka będzie ciepła. Oczywiście jest kilka innych systemów ogrzewania takiej ławeczki np. Coterra. Ławeczka ogrzewa się za pomoca przewodów elektrycznych zatopionych w elementach szamotowych.

By w ramach zabudowy kominkowej stworzyć tzw. ciepłą ławeczkę, należy zastosować szamotowe przewody dymowe i zaprojektować je tak by jakiś odcinek takiego zestawu kanałów był usytuowany pod wspomniana ławeczką. Po rozpaleniu w kominku, należy zmienić położenie klapy rozpałowej, tak by dym przekierować do kanałów szamotowych. Szamot przejmie ciepło od dymu, a w konsekwencji ławeczka będzie ciepła. Oczywiście jest kilka innych systemów ogrzewania takiej ławeczki np. Coterra. Ławeczka ogrzewa się za pomoca przewodów elektrycznych zatopionych w elementach szamotowych.

http://images37.fotosik.pl/871/3aa3765743129f74m.jpg

I do tych celów ma służyć wkład będący w posiadaniu forumowicza

któremu udzielasz informacji ?!

http://images37.fotosik.pl/871/3aa3765743129f74m.jpg

I do tych celów ma służyć wkład będący w posiadaniu forumowicza

któremu udzielasz informacji ?!

No właśnie?

Jakie wkłady do takich grzejących konstrukcji?

(Taki, jak prezentuje Mr_S na zdjęciach byłby dobry. To chyba któryś HKD)

Edytowane przez bajanadjembe

Oczywiście wkład żeliwny zaprezentowany na powyższym zdjęciu absolutnie nie nadaje się do szamotowych kanałów dymowych. Najlepiej byłoby zastosować tzw. piecokominek np. Brunner HKD, Leda Brillant, Olsberg Profi itd. Oczywiście mogą być także zastosowane niektóre wkłady kominkowe, ale bezwzględnie należy wtedy zapewnić właściwą konwekcję powietrza w obrębie zabudowy kominkowej i dokładnie zasymulować temperaturę dymu w różnych odcinkach kanałów. Z wkładów kominkowych polecam w tym celu LEDA MAGMA N.

Macie rację z tym wkładem to ''dupa blada", no ale jak się nie ma co się lubi .... ,mam tylko nadzieję że siedzisko nagrzeje się od gorącego powietrza w obudowie, to w końcu to tylko 2,5-3cm płyta z kamienia. A jak nie to zawsze można rzucić jakąś skórę czy coś w tym stylu co by wilka nie dostać;).

Macie rację z tym wkładem to ''dupa blada", no ale jak się nie ma co się lubi .... ,mam tylko nadzieję że siedzisko nagrzeje się od gorącego powietrza w obudowie, to w końcu to tylko 2,5-3cm płyta z kamienia. A jak nie to zawsze można rzucić jakąś skórę czy coś w tym stylu co by wilka nie dostać;).

Nie przejmuj się "madrościami" niektórych doradców. Masz to co masz

i wyżej własnego tyłka sie nie przeskoczy. Pomysł z cegłami jest ok.

Coś tam wchłoną , by potem oddać jak wygaśnie w żeliwniaczku...

No właśnie?

Jakie wkłady do takich grzejących konstrukcji?

(Taki, jak prezentuje Mr_S na zdjęciach byłby dobry. To chyba któryś HKD)

Wyrażnie wyprzedzasz "epokę".

Na pewno można coś znaleźć, ale najlepsze byłyby te,których jeszcze nie robią...pewnie kwestia czasu.

Ja bym wolała żeby nagrzewało się oparcie , a nie siedzisko.

Warto się zastanowić, w której części komory obudowy będzie ciepłe powietrze.

Na mój babski rozum, to ciepło będzie wysoko, tam gdzie wylot powietrza z komory.

Na dole zaś, raczej ciepło nie będzie jeśli nie poprowadzi się spalin kanałami akumulacyjnymi. Otwarta stale kratka nawiewowa na dole, będzie skutecznie wychładzać tę strefę. Co więc z Twoja ławeczką będzie, Mr_S?

Dlatego uważam, że kominki z masą akumulacyjną z ciepłymi obudowami powinny oddawać ciepełko tylko przez promieniowanie (żadnych kratek). I ich obudowy nie powinny być oddalone od masy akumulacyjnej za bardzo, by jak najpełniej i równomiernie przejąć od niej temperaturę, i ją wypromieniować.

To takie "mądrości" nieblondynki.

To, że własnego tyłka się nie przeskoczy, to też mądre jest. I to, że cegły tylko "coś tam wchłoną", pewnie też prawda.

Ale najlepsza rada, to eniowa jest: nie przejmuj się "mądrościami". I tak sam musisz zdecydować, a rady z forum każdy wie, że filtrować trzeba.

Bogusław, Twój kominek to ma palenisko budowane z szamotu, czy wkład piecowy? Sorry za wścibstwo. Coś mi się pamięta, że masz ciepły kominek z długą, ciepłą ławeczką. Pozdrawiam.

Bohusz, nie bądź psem ogrodnika! Eniu - jakimkolwiek bytem by nie był, realnym, czy wirtualnym - konkretnie udziela porad, a na tym forum to rzecz podstawowa, bo po to ono jest.

Bohusz dlatego tyle wypisuje na temat wywyższania i tolerancji,

by ukryć fakt ,że nie może "strawić" ENIA. Jest najmniej tolerancyjnym

użytkownikiem forum . Inne cechy pominę ...:D

...Bogusław, Twój kominek to ma palenisko budowane z szamotu, czy wkład piecowy? Sorry za wścibstwo. Coś mi się pamięta, że masz ciepły kominek z długą, ciepłą ławeczką. Pozdrawiam.

Palenisko wykonane jest z ceramiki, obecnie rozebrane a w jego miejsce buduję całkowicie nowe.

Palenisko może być nazwane "wytwornią" ciepła a nagrzewane przez spaliny elementy "odbiornikami". Ławeczka może być częścią odbiornika lub samodzielnym odbiornikiem.

Moja ławeczka trzyma ciepło tylko przez 5 godzin ponieważ jest "drogą powrotną" spalin,które oddały ciepło dla 800 kg masy odbiornika. Można taką ławeczkę zrobić też jako główny odbiornik a wtedy trzeba zwiększyć jej masę (grubość ścianek) i grzała będzie do 12 godzin.