Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak wygląda piec kaflowy każdy chyba wie. Obecnie montowane są w nich ładne szyby, by nie tracić widoku ognia.

Jak byłem małym chłopcem,to widziałem piec do suszenia prania. Był to piec gabarytowo taki sam jak domowy, tylko nie stał w pionie ale leżał i tam gdzie normalnie jest podstawa pieca, były drzwiczki do podkładania opału. Taki piec zdaje się miał nazwę "piec pralniczy".Piec, który widziałem grzał jak "cholera" dobrze.

Może ktoś kiedyś wpadnie na pomysł, by współczesną szybę zamontować w takim leżaku razem z funkcją grzania powietrza.Uprości to sprawę budowania dodatkowego odbiornika i leżanki, a na tym ciepłym piecu Pan i Pani będą mogli sprawdzić co potrafią...

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiadomo wszystkim, że potrzeba to optymalne wykorzystanie ciepła uzyskanego z spalonego drewna, no i przy okazji widok palącego się drewna, ładny kształt z gustownym wykończeniem

Pisanie, że są osoby gdzieś tam w Polsce nie zainteresowane uzyskiwaniem ciepła wynikającego z spalania jest jakimś nieporozumieniem według mnie.

Wiadomo, że społeczeństwa, narody bogate, są zainteresowane jak najbardziej optymalnym wykorzystaniem ciepła i nie marnowaniem go.

Bo przecież właśnie z racjonalnej, efektywnej i oszczędnej gospodarki, to właśnie bogactwo wynika... to wydaje się zrozumiałe.

Edytowane przez bohusz

Ile firm /wykonawców/ potrafi budować ciepłe kominki ?? Ilu potrafi wykonać połączenie wkład+kanały akumulacyjne ?? Zapewniam że w tym pięknym kraju jest to absolutny MARGINES w branży :stirthepot: Większość nadal sprzedaje wkład+ płyta gipsowa..wełna ma się bardzo dobrze bo tańsza..

Mistrzu, ile firm buduje kominki "ciepłe" to mnie wcale nie interesuje... na dziś.

Chociaż raczej powinno, bo miałbym większy zbyt na materiały do ich wykonawstwa.

Płyta Karton - gips, to dobry i szybki materiał, ale do celów innych niż budowa kominka.

Ale muszę powiedzieć, że dochodzą mnie informacje, że jeszcze aktualnie powstają takie kartonowe kominki.

• 2 weeks później...

Jedna z naszych ostatnich realizacji. Dziś już zapomniany kominek rustykalny wykonany "na ciepło". Kanały kumulacyjne i ceramiczny okap. Palenisko też niczego sobie, bo Austroflamm K75, potrafi nieźle dać w palnik. :) Dodatkowo grawitacyjne rozprowadzenie DGP na wszystkie pokoje w domu, czyli jak ktoś napisał w innym wątku takie "combi". Swoją drogą fajna nazwa :) Inwestor zaopatrzony w suche drewno nie może doczekać się zimy :)

htc 137.jpghtc 119.jpg

Jedna z naszych ostatnich realizacji. Dziś już zapomniany kominek rustykalny wykonany "na ciepło". Kanały kumulacyjne i ceramiczny okap. Palenisko też niczego sobie, bo Austroflamm K75, potrafi nieźle dać w palnik. :) Dodatkowo grawitacyjne rozprowadzenie DGP na wszystkie pokoje w domu, czyli jak ktoś napisał w innym wątku takie "combi". Swoją drogą fajna nazwa :) Inwestor zaopatrzony w suche drewno nie może doczekać się zimy :)

[ATTACH=CONFIG]71851[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]71852[/ATTACH]

Belka drewniana ?

Podoba mi sie, że droga rozpałowa, to sama rura. (A może to nie ma znaczenia ?)

A gdzie jest szyberek do zmiany drogi spalin?

A czy powietrze dostające się kratkami nie bedzie wychładzć masy ?

Jeżeli to możliwe to zawsze staram się wykonać krótki obieg z rur, szczególnie przy dużych paleniskach.

Kominek będzie grzał przez 6-8 godzin po wygaśnięciu ognia, jeżeli masa będzie zbyt szybko wychładzała się i nie będzie dużego zapotrzebowania na ciepło można zamknąć obieg powietrza (kratki z żaluzją).

Szyberek zintegrowany jest z trójnikiem, po prawej widać ocynkowany pręt do sterowania.