Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W tak zabudowanym wkładzie nie popsuje się NIC, bo i nie ma co się popsuć. Co najwyżej pękną keramotty, ale stali nic nie ruszy. W odpowiednio wykonanej obudowie, z użyciem odpowiednich materiałów i dobrze obliczoną masą akumulacyjną, odbierającą ciepło od korpusu paleniska, panują temperatury znacznie niższe niż w wielu kominkach konwekcyjnych.

Tak więc, nie obawiam się nawet o wkłady z szybą unoszoną do góry, co więcej firma Brunner oficjalnie pozwala na taką zabudowę pod warunkiem zastosowania się do ich obliczeń. W Austroflamm i w Spartherm również nie mieli nic przeciwko.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tak zabudowanym wkładzie nie popsuje się NIC, bo i nie ma co się popsuć. Co najwyżej pękną keramotty, ale stali nic nie ruszy. W odpowiednio wykonanej obudowie, z użyciem odpowiednich materiałów i dobrze obliczoną masą akumulacyjną, odbierającą ciepło od korpusu paleniska, panują temperatury znacznie niższe niż w wielu kominkach konwekcyjnych.

Tak więc, nie obawiam się nawet o wkłady z szybą unoszoną do góry, co więcej firma Brunner oficjalnie pozwala na taką zabudowę pod warunkiem zastosowania się do ich obliczeń. W Austroflamm i w Spartherm również nie mieli nic przeciwko.

Poszedłeś po bandzie . Nie można się z tym zgodzić. Ani z temperaturą

ani z podnoszonymi. Ktoś Cię wprowadził w błąd (przekonasz się o tym

niestety przy pierwszej awarii gilotyny)...

NIC ? Błogosławiona niewiedza lub optymizm;) . Co do temperatur wewnątrz obudowy proponuje dokonać pomiarów :yes: Jeśli trafisz na klienta który będzie palił tak jak TY mu to wytłumaczysz , możliwe że gdzieś na świecie jest taki klient :D, to z wkładem będzie OK. Osobiście nie ryzykowałbym kłopotów jak coś będzie nie tak jak sobie to wymyśliłeś . Do obudów bez wentylacji stosuj tylko te paleniska na które jest gwarancja producenta obejmująca także takie zastosowania . W przypadku ROMOTOP jest to SERIA KV 025 oraz wkład KV075 , pozostałe modele tej firmy mogą być w ciepłej zabudowie ale muszą być wentylowane .

Poszedłeś po bandzie . Nie można się z tym zgodzić. Ani z temperaturą

ani z podnoszonymi. Ktoś Cię wprowadził w błąd (przekonasz się o tym

niestety przy pierwszej awarii gilotyny)...

Nie twierdzę, że tak będę montował wkłady z unoszoną szybą, ale pod pewnymi warunkami czemu nie (np. montaż kratek z żaluzją)

Cyt:

Firma BRUNNER opracowała na podstawie badań we własnym zakładzie badawczym wykres poglądowy, w którym dla poszczególnych modeli wkładów kominkowych zostały oznaczone kolorystycznie strzałką minimalne powierzchnie obudowy promieniującej. ......

... Do konstrukcji hypocaust zaleca się dodatkowo wbudowanie płyt akumulacyjnych, które zwiększą bezwład cieplny hypocaust. Ciężar akumulacyjny płyt wymiaruje się według dawki drewna......

A na wykresie są takie wkłady np. :

Eck 57/67/44, Panorama 57.85/40, Architektur 53/166Arch. Tunel 45/101Arch. Eck 38/86/36 ...

Tyle teorii, w praktyce testuję na "własnej skórze" i już po kilku paleniach jestem bardzo pozytywnie zaskoczony efektami.

Nie twierdzę, że tak będę montował wkłady z unoszoną szybą, ale pod pewnymi warunkami czemu nie (np. montaż kratek z żaluzją)

Cyt:

Eck 57/67/44, Panorama 57.85/40, Architektur 53/166Arch. Tunel 45/101Arch. Eck 38/86/36 ...

Tyle teorii, w praktyce testuję na "własnej skórze" i już po kilku paleniach jestem bardzo pozytywnie zaskoczony efektami.

A ja od trzech lat nie handluję Brunnerem. Powód ? Brak zgodności praktyki

reklamacyjnej z przytoczonymi przez Ciebie cytatami .Parę innych kwiatków

jeszcze. A były to kwoty niebagatelne. Miałem na expo wszystkie modele

HKD (w wersjach czarna, srebrna, złota !) . I co ? I guzik z pentelką (:D)

jeszcze. .......... I co ? I guzik z pentelką (:D)

Tylko nie mów, że miałeś reklamacje na Brunnera :jawdrop: Dobrze, że nie skończyło się pętelką na szyi ;) Jak była argumentacja na nieuznanie reklamacji ?

Edytowane przez M***ki

Cyt:

Najbardziej do akumulacji nadaje się TUNEL 45/101Arch. :rolleyes: Ile % energii pozostanie niewypromieniowane przez szyby ?

jeszcze. A były to kwoty niebagatelne. Miałem na expo wszystkie modele

HKD (w wersjach czarna, srebrna, złota !) . I co ? I guzik z pentelką (:D)

Jak to rozumieć?

- To handlować opłaca się tylko tym, co "praktykę reklamacyjną" dużą zapewnia?

Nie handlujesz, bo nie było reklamacji, czy kontakt z producentem kiepski?

Z p. Ilonką dogadać się nie mogłam, choć... po polsku... gadała. http://manu.dogomania.pl/emot/lol3.gif

Edytowane przez bajanadjembe

Jak to rozumieć?

- To handlować opłaca się tylko tym, co "praktykę reklamacyjną" dużą zapewnia?

Nie handlujesz, bo nie było reklamacji, czy kontakt z producentem kiepski?

Z p. Ilonką dogadać się nie mogłam, choć... po polsku... gadała. http://manu.dogomania.pl/emot/lol3.gif

Miał być "Bentlej" kominkowy , a wyszło jak zwykle . Nie handluję tym ,

czego producent nie raczy bez łaski naprawiać. Psuć się ma prawo

wszystko . Tylko później ma przyjechać Pan ze śródokręciem i po temacie.

Praktyka zapychania mojej skrzynki mailowej ,to nie sposób na reklamacje.

Nie bój sie o gadulca, nie o HKD poszło . One sie nie psują. :)

Z Ilonką jesteśmy w przyjaźni...

Witam.

Jak była argumentacja na nieuznanie reklamacji ?

Mniej więcej taka sama jaka w Romotopie ... jak jakiś "kominkarz" pokaże że palenisko "potentata" może mieć całkiem spore wady techniczne i konstrukcyjne to zaczyna się "jazda" ...

A tak wracając do temperatur wewnątrz zabudowy - stanę po stronie Margod'a.

Też mierzyłem kiedyś temperatury wewnątrz wentylowanej (przeciętnie) zabudowy izolowanej i w szamotowej bez wentylacji (kratki z żaluzją). Mniejsze były w tej drugiej.

Chociaż pewnie wiele zależy od wielu składowych takiej zabudowy. Choćby to, że do zabudów zamkniętych stosuje się o wiele mniejsze paleniska i z reguły chcąc - nie chcąc pali się w nich rozsądnymi ilościami drewna. Albo to, że tak około 90% zabudów wentylowanych ma jednak zbyt małe kratki ... tych szczegółów może być wiele.

A żeby co nieco "rozgrzać" atmosferę powiem jeszcze jedno - śmiem twierdzić, że niektóre modele spartherm'owskich "miniaków" i "ambientów" nie nadające się przecież do zabudów zamkniętych na głucho, są paleniskami sprawującymi się w nich dużo lepiej niż dedykowane do tego romotopowe "kafały 25".

Skąd to ryzykowne twierdzenie - ano z czystej praktyki ... Jak do tego podchodził i podchodzi w naszym kraju "niemiecki" producent (:rolleyes:) - ano bardzo rozsądnie ...

Pozdrawiam.

Forest : To że zamontowałeś kasetę 661 , wkład z płaszczem konwekcyjnym :) , do zabudowy praktycznie bez wentylacji :o:o:o. jest dobrym przykładem jak niektórzy eksperymentują z kominkami . Ten wkład posiada jedną jedyną wersję właśnie z płaszczem konwekcyjnym , konwekcja czyli ruch powietrza :D:D:D przenosi ciepło powstające przy spalaniu , montowanie go w zabudowie wykonanej prawie jak hypokaustum musiało się skończyć tak jak to miało miejsce w tej realizacji . To jakiej marki było palenisko nie miało tu znaczenia :p . Jako osoba zajmująca się szkoleniami w ramach OSKP powinieneś wiedzieć talkie kominkowe ABC : wkłady do konwekcji przekazują ciepło odpowiednim przepływem POWIETRZA , wkłady wodne przekazują ciepło odpowiednim przepływem WODY :bye:

No to, że Romotopów w hipokauście montowac nie wolno to już wiemy (no może z małymi wyjątkami):rolleyes:

Wykombinowałem na szybko termometr i napaliłem w kominku jeszcze dziś. W ciągu ok 2h spaliłem ok 15 kg drewna (2 załadunki), przez cały czas dopływ powietrza do paleniska otwarty na maxa - czyli paliło się dosyć ostro. Temperatura wewnątrz obudowy nie przekroczyła 180st.C. Czyli szału nie ma. Następnym razem dla porównania wykonam pomiar w zabudowie konwekcyjnej promatu.

IMAG0184.jpgIMAG0185.jpgIMAG0197.jpgIMAG0198.jpg

Edytowane przez margod