Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Szanowny Mistrzu - zastanów się co napisałeś w swoich dwóch ostatnich postach ...

I jak to świadczy o tobie ... a czyta cała Polska ...

Potem pomyśl kto zrobił do tej pory więcej dla polskiego zduństwa, rodzimej branży i rodzimych producentów - Ty czy kilka innych osób w naszym kraju, które "bujnęły" to wszystko jakiś czas temu i robią cokolwiek by to wszystko się jakoś toczyło, podczas gdy Ty nie robisz tak naprawdę nic (bo nie napiszę tutaj, ze nawet jej wręcz szkodzisz ...).

Pomyśl też przy okazji czy masz monopol na wiedzę w tym kraju i czy wypada tu na FM opowiadać rzeczy, które mało kogo budującego własny dom interesują ...

Pozdrawiam.

Do tej pory to TY kolego FN pisałeś z kpiarstwem " miszczu" .... Po dwudniowym kursie który odbędziesz wielu będzie mogło powiedzieć do Ciebie "miszczu po dwudniowy szkolonku " :lol2: Jeśli uważasz że drukowanie papierów w dwa dni jest dobrą pracą dla branży i poprawi to wizerunek branży wśród klientów..to obawiam się że jesteś w błędzie .

A ja się pytam o co tu chodzi z tymi Waszemi kursami, kursokonferencjami, szkołami, przedszkolami.... papierami.

Kolekcjonujecie te papiery? potem chwalicie się ile kto ma ich kilogramów, powywieszanych na ścianach?

A stawiać kominków cholera nie ma komu... my przecież nie wydolimy.

Weźcie sobie na wstrzymanie z tymi dysputami i zacznijcie cosik robić.

Co warte wszelkie działania, jakieś inicjatywy, kursy, szkolenia w oderwaniu od rzeczywistości i potrzeb faktycznych?

Przypomina to czasy gdy "góra" wiedziała lepiej co lud, siła robocza potrzebuje.

Bohusz: Te orły wzięły się za robienie papierów aby zapisać się do europejskiego stowarzyszenia. Bez obaw ten kurs nie da im wiedzy.. spij spokojnie PRACY mamy dość na wiele lat . Tak na marginesie lepię kafle z artystycznej polskiej kaflarni..Z artystycznej to i kafle artystyczne.. szczególnie w rozmiarach :mad: ale co tam po zakończeniu budowy wszystko będzie cacy :goodnight:

Tak zgoda

Ale dalej nie wiem o co chodzi z tymi wszelakimi szkoleniami, kursokonferencjami. Z tego co do mnie dociera wiem, że odbywają się one w konkretnych miejscach produkcyjnych i dotyczą konkretnych produktów danego dużego producenta. Czy mają tylko i wyłącznie zwiększenie sprzedaży?

Rozumiem, że szkolenia. spotkania informacyjne są wskazane i niezbędne. Jednak wątpie czy ich obecna forma jest właściwa i zdrowa.

Ja myślę, że takie szkolenia informacyjne, powinny wspierać mniejszych producentów.

Tak zgoda

Ale dalej nie wiem o co chodzi z tymi wszelakimi szkoleniami, kursokonferencjami. Z tego co do mnie dociera wiem, że odbywają się one w konkretnych miejscach produkcyjnych i dotyczą konkretnych produktów danego dużego producenta. Czy mają tylko i wyłącznie zwiększenie sprzedaży?

Rozumiem, że szkolenia. spotkania informacyjne są wskazane i niezbędne. Jednak wątpie czy ich obecna forma jest właściwa i zdrowa.

Ja myślę, że takie szkolenia informacyjne, powinny wspierać mniejszych producentów.

Bohusz z kim Ty próbujesz rozmawiać ? Facet wyżej swojej ligi nie

podskoczy. Stąd ta złość i agresja :D Zamiast się przyłączyć , woli

się zapluć w necie .Tylko tu coś może - czyli nic nie może .

Bo w realu się nie liczy . Nikt go nie słucha...

Miałem sen : śniło mi się, że światowy producent urządzeń grzewczych założy w Polsce darmową szkołę dla przyszłych zdunów, by dobrze wyszkolić sobie konkurencję. Idea powstania tej szkoły wzięła się z wniosków rady nadzorczej firmy,która na walnym zgromadzeniu doszła do wniosku, że tylko silna konkurencja i rzeczowa krytyka ich produktów może spowodować podniesienie jakości ich produktów, a co za tym idzie zwiększy się sprzedaż i firma się jesze wzmocni.

Pozdrawiam.

hee hee problem w tym, że dla większości zdunów nie "pomoże" nawet te "10%". Jak byłem małym chłopcem, to pamiętam zdunów po autentycznie znakomitej szkole w Olecku, a i tak wywijali "niesamowite numery". Do dziś ludziska pamiętają i mają obrzydzenie do pieców.

hee hee problem w tym, że dla większości zdunów nie "pomoże" nawet te "10%". Jak byłem małym chłopcem, to pamiętam zdunów po autentycznie znakomitej szkole w Olecku, a i tak wywijali "niesamowite numery". Do dziś ludziska pamiętają i mają obrzydzenie do pieców.

Szkoła jaką mają w Republice Czeskiej nie jest uzależniona od żadnego producenta lub importera , działa jako jedna ze szkól zawodowych uczących różnych zawodów. Faktem jest że przy zakładach ceramicznych ale oprócz kierunku ZDUŃSTWO są jeszcze inne związane właśnie z ceramiką .

Bogusław_58 : Jest ku temu okazja :yes: ale obawiam się że ten dobry moment właśnie zostanie zmarnowany przez ekspresowe drukowanie tytułów :mad: Proponowałem sprowadzenie wykładowców ze szkoły czeskiej do prowadzenia szkoleń w OSKP ... Wybrano inną opcje :bash: a szkoda. W szkole niema propagandy w stylu "moje kanały najlepsze reszta to :sick: " tylko rzetelne przekazywanie wiedzy oraz co także bardzo ciekawe zajęcia praktyczne . Uczestnik praktycznego pokazu jak budować pozornie niewiele różniące się paleniska, które jednak dają zupełnie inne parametry spalania, w sposób namacalny może stwierdzić jaki wpływ na efekty pracy ma WIEDZA . Jak dobrze wiesz konstrukcja paleniska ma ogromny wpływ na jego efektywność .. a to właśnie wiedza daje przewagę .

Widzę ,że mistrz przestał reagować.:lol:Chciałem się dowiedzieć czegoś więcej o odzysku ciepełka ze spalin,bo nadarza mi się taka okazja a ten swoje wywody znowu o szkołach.Czy ty nigdy nie pójdziesz w kierunku poprawy???;) .Ten topik jest o czym innym ale skoro jesteś taki uparty to znalazłem dla ciebie antidotum i z całym należnym ci szacunkiem oddam.

pzdr.

;

Nie mam Mistrzu Zduński pretensji do szybkich tytułów, ani nawet sytuacji "bez tytułów". Jeśli taka szkoła powstanie, to ja do niej nie będę chodził ,gdyż jestem już zbyt "zaawansowany", na wykładowcę nikt mnie nie weźmie, ponieważ rozdziela się takie roboty według innego "klucza". Jestem więc poza grupą mogącą miec co kolwiek wspólnego ze szkolą ,której jeszcze nie ma. Na razie nie posiadam nawet szybkiego tytułu i tak zostanie.Życzę powodzenia w realizacji wszystkim ,którzy taką szkołę chcą założyć.

Mistrzu napisz wyraźnie dla jasności i otwartości, kto blokuje powstanie szkoły w Polsce.

Szkoły o której tak często piszesz.

Niech wszyscy się dowiedzą kto i po co jest przeciwnikiem.

Już Ci mówiłem Bohusz. Przeceniasz WIEDZĘ kolesia M. Zaraz zacznie

płakać jak Kaczyński ,że zmowa ,że interes narodowy...A tak naprawdę

to NIKT z nim nie chce gadać . Szczególnie o Czeskiej indoktrynacji...

Wracając do tematu wątku. Nikt, PW akumuluje w wodę (bufor +podłogówka,

ewentualnie ściany grzewcze). Reszta , to fiu-bzdziu , które wypuszczasz

kratkami.:)

Już Ci mówiłem Bohusz. Przeceniasz WIEDZĘ kolesia M. Zaraz zacznie

płakać jak Kaczyński ,że zmowa ,że interes narodowy...A tak naprawdę

to NIKT z nim nie chce gadać . Szczególnie o Czeskiej indoktrynacji...

Wracając do tematu wątku. Nikt, PW akumuluje w wodę (bufor +podłogówka,

ewentualnie ściany grzewcze). Reszta , to fiu-bzdziu , które wypuszczasz

kratkami.:)

Nie takie fiu- bździu. Przeglądałem kratki z żaluzjami ruchomymi.Wystarczy nadać im np.kierunek środek salonu a nie grawitacja schodami do góry.Tak do końca to nie masz racji z PW.Gdybym na ten przykład w owe kratki zamontował wentylator i wymusił szybsze wyciąganie ciepłego powietrza z komory nad czopuchem to według ciebie tyż fiu -bździu?

NIKT

Zawsze doraźnie do obudowy możesz włożyć rurę zsącą od odkurzacza.

Przedłużając tą rurę i chodząc z odkurzaczem po pokojach możesz je doraźnie ogrzać.

Myślałeś o tym?

Nie wiem czy ten sposób poprze Eniu, ale myślę że wart jest testów i propagowania. Nie wymaga nakładów finansowych, jest prosty w obsłudze. Powietrze jest również troche filtrowane.

Zostaje jedynie sprawa mocy tego odkurzacza, ale myślę że ożywiona dyskusja wniesie wiele i zostanie to opisane i unormowane, bo trzeba wziąść pod uwagę między innymi moc wkładu kominkowego, odległość do poszczególnych pokoi, zapotrzebowanie na ciepło budynku i średnicę rur odkurzacza.

Edytowane przez bohusz

Temat o PW , ale mieści się w wątku , bo o odzysku ze spalin gadamy.

Dobry PW produkuje tyle ciepłego powietrza ,że nie warto nim sobie głowy

zaprzątać. Najwięcej rura - ale tylko w krótkim okresie "rozhajcowywania".

Z tego co załapałem , Nikt, myślisz o zmianie kotła .

"Dobry żart tynfa wart".Gdybym był eniem,którego tu przywołujesz to bym ci odpowiedział gdzie tą rurę od odkurzacza możesz sobie wsadzić :):) ale ale kulturka.Wybacz z rad twoich nie skorzystam bo ....szkoda mi odkurzacza :D:D .Pozostanę przy żaluzji i ewentualnym wentylatorku.

A swoją droga jak już poddałeś pod myślenie taki sposób to go teraz dokładnie opisz ,zrób wyliczenia i przedstaw laikom jak należy się z tym obchodzić;);)