Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Temat o PW , ale mieści się w wątku , bo o odzysku ze spalin gadamy.

Dobry PW produkuje tyle ciepłego powietrza ,że nie warto nim sobie głowy

zaprzątać. Najwięcej rura - ale tylko w krótkim okresie "rozhajcowywania".

Z tego co załapałem , Nikt, myślisz o zmianie kotła .

Myślę i to intensywnie ale nie kotła ale KZPŁW.W przyszłym sezonie.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może błędem moim jest, że ten sposób, natychmiast po myśli opublikowałem na forum publicznym. Nie robiąc wcześniej stosownych testów i obliczeń i deklaracji zgodności z stosownymi normami. No ale trudno stało się.

bohuniu w twoim wypadku :);) nauka idzie w parze z głupotą :);) Powielanie jej szkodzi twojemu wizerunkowi , który i tak zbyt dobrze nie wygląda :D:D;)

Sie mnie na żarty z niedzieli wezbrało :D:D

Eniu Twój adwokat?

Mogłeś krótko odpowiedzieć, że sposób z odkurzaczem (nietestowany) poprostu Ci nie odpowiada, bo szkoda Ci odkurzacza.

Bo domyślam się, że posiadasz odkurzacz.

Temat o PW , ale mieści się w wątku , bo o odzysku ze spalin gadamy.

Dobry

PW produkuje tyle ciepłego powietrza ,że nie warto nim sobie głowy

zaprzątać.

Najwięcej rura - ale tylko w krótkim okresie "rozhajcowywania".

NIKT

Zupełnie nie istotne kogo lubisz, a kogo nie lubisz. Szczególnie na forum rozrywkowo towarzyskim z wskazaniem na temat kominków.

Jaki ja jestem też nie wiesz zupełnie. Możesz jedynie wnioskować na podstawie moich luźnych wpisów tu na forum pisanych w różnych okresach z różnymi nastrojami. A to zupełnie marginalna moja działalność w internecie i ogólnie w życiu.

ok.Wymęczyłeś już mnie tymi luźnymi gadkami.Zareklamowałeś się zajefajnie rozmową ze mną.Dobrze mieć adoratora tyle ,że ty nie na temat gadasz.Dziwnie budujesz swój styl rozmowy...tak w ogóle to o chudy byk ci chodzi :D:D:D ?Przeszliśmy przez jakieś bzdety aja i tak kratkę z żaluzją kupie w kratkach i tak.

• 3 weeks później...

Witam,

Wątek widzę trochę przymarł więc go mam nadzieję trochę ruszę

Sytuacja projektowa. powierzchnia przeznaczona pod kominek Arysto 10 z szybą łamaną jak na zalączonej grafice. za kominiem składzik drewna, wykorzystany widoczny komin lewy do podłączenia kominka. planowana zabudowa ciepła z kumulacją i konwekcją z żaluzjami. kominek bardziej dekoracyjny ale jak juz zapale to nie chce tracic ciepla.

miejsce obok kominka do ściany działowej ok 55 cm, do ściany nośnej za kominkiem ok 45 cm. po podłodze wymiary 1,15 (działowa) 1,33 (nośna)

http://www.dropbox.com/gallery/26493485/2/budowa/kominek?h=9ab172

Pytanie techniczne nr

1. ścianę zewnętrzną i działową tą po lewej należy wyizolować płytami KW tak?

2. zastanawiam sie nad odzyskiem ze spalin zestawem rath ustawionym po lewej od wkladu czy dobre umiejscowienie?

3. czy na scianie nosnej dostawic jeszcze luzno ulozona na krzyz cegle szamotowa aby zwiekszyc akumulacyjnosc?

4. macie jakies doswiadczenia z tym wkladem i cieplymi zabudowami?

Edytowane przez nysander

jakas sugestia jaki inny w podobnych pieniądzach i co istotne narozny?

jak ma lepiej grzac przy okazji swiecenia w takich samych kosztach to kwestia zmiany modelu jest do rozpatrzenia.

co z pkt nr 1? czy zamiast RATH jest cos tanszego o podobnej efektywnosci?

czyli cegla nie da juz dodatkowych zyskow uzasadnionych ekonomicznie przy paleniu od swieta?

Edytowane przez nysander

jakas sugestia jaki inny w podobnych pieniądzach i co istotne narozny?

jak ma lepiej grzac przy okazji swiecenia w takich samych kosztach to kwestia zmiany modelu jest do rozpatrzenia.

co z pkt nr 1? czy zamiast RATH jest cos tanszego o podobnej efektywnosci?

czyli cegla nie da juz dodatkowych zyskow uzasadnionych ekonomicznie przy paleniu od swieta?

Jeśli nie Arysto , To w podobnym stylu "Sparthermopodobne" Pama i Hajduk...

obudowe tak czy inaczej zrobie ciepla bo tak druga polowa chce :)

z racji tego ze projekt domu przewiduje w kazdej kwestii oszczedzanie energii (ogolem) to i tej z drewna chce oszczedzic.

POPIERAM

Tym bardziej że koszty są stosunkowo niewielkie.

Materiały na taką obudowę to 1000 - 2000 zł

No i zapomniałem dodać, że czym dłużej będziesz to analizował, czytał.... to tym większy mętlik w głowie.

No o odnośnie wkładu... Eniu zasugeruje taki a taki, Piotr Batura taki a taki, Mistrz zasugeruje taki a taki, ktoś tam jeszcze inny, a jeszcze może ktoś coś doda.... i tak można w nieskończoność.

Rękawy zakasać, pomyśleć i do dzieła

Edytowane przez bohusz

do dzieła to będzie przyszła jesień przy dobrych wiatrach, na razie jestem na etapie wyboru rozwiązań, kalkulacji i projektów wszelakich.

tak więc w kwestii podsumowania:

arysto z łamaną szybą zostaje (będzie duże promieniowanie bezpośrednio do salonu)

dodatkowo obudowa ciepła z płyt szamotowych? czy cos innego proponujecie z kratkami z zaluzja. (zabudowa prostopadłościenna)

dodatkowo akumulator ciepla ze spalin rath, czy prosciej chałupniczo stelaz stalowy z ceglami szamotowymi dookola wymiennika opadowego

odpuscic dodatkowe cegly wewnatrz zabudowy

i to by bylo w miare sensowne i wystarczajace biorac pod uwage koszt zabudowy do dodatkowych zyskow cieplnych?

Witam.

Materiały na taką obudowę to 1000 - 2000 zł

Jakbyś doprecyzował że ta kwota obejmuje tylko koszty płyt szamotowych lub betonowych, a nie całej "obudowy" to nie było by później zdziwienia na twarzach wielu potencjalnie zainteresowanych ...

Bo od tego do gotowego kominka to droga jeszcze daleka ... :)

Pozdrawiam.