Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak oczywiście, racja. Słuszna uwaga.

Kwota którą podałem to koszt na bryłę szamotową - płyty + klej i klej do zatopienia siatki (bez siatki). Obudowa prosta.

Kosmetyka, czyli wykończenie to już według uznania

Plus tysiaka za robotę i ciepły kominek za trójkę :D . Ludzie !!!

Po co wy się meczycie sami z ciepłymi obudowami ?! Materiały

wam wychodzą drożej , niż u Bohusza całość !

PS . Przegiąłem z tym tysiakiem ! Płyty wartości 1000 - 2000 , powinno się

posklejać za 300-600 stówek !

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Plus tysiaka za robotę i ciepły kominek za trójkę :D . Ludzie !!!

Po co wy się meczycie sami z ciepłymi obudowami ?! Materiały

wam wychodzą drożej , niż u Bohusza całość !

PS . Przegiąłem z tym tysiakiem ! Płyty wartości 1000 - 2000 , powinno się

posklejać za 300-600 stówek !

Kurcze zacznę wynajmować Bohusza z materiałami i usługą ..;) Jest rewelacyjnie tani .. ;)Tylko TA siatka musi być droga bo wyłączył ją z ceny :stirthepot:

widzę, że kwestia kto kogo wynajmie przyćmiła moje zestawienie. Więc nieśmiało się przypomnę o jego ocenę.

dodatkowo zamieszczam projekt obudowy z plyt szamotowych 30x50 30x25 50x50 (brązowe na rysunkach) i izolacji plyt KW 100x122 (białe na rysunkach). proszę o opinię o umiejscowieniu wymiennika RATH (czy nie powinien byc wyzej?) i propozycje poprowadzenia rur spalinowych. w wersji docelowej bedzie jeszcze cokol przy ziemi.

czy powinienem robic pod sufitem komorę dekompresyjną?

http://www.dropbox.com/gallery/26493485/2/budowa/kominek?h=9ab172

Edytowane przez nysander

No ja też czekam na jakieś interesujące rozwiązania takiego systemu budowy.

Przypuszczam, ze samo poklejenie tego rozmiaru płyt na Termoklej 1100/60 nie wystarczy

Moze Eniu jak będzie miał czas to coś podpowie, czy nawet zasugeruje gotowe sprawdzone rozwiązanie.

Najważniejsze żeby tak jak wyliczył Piotr posklejanie tego do kupy nie przekroczyło 300 - 600 zł (robocizna)

Przecież to forum wymiany doświadczeń, a ja niestety nie mam takowych z tego konkretnego przypadku.

Edytowane przez bohusz

kombinacja na temat belki:

jaką wytrzymałość będzie miała belka wykonana z 2 płyt szamotowych o wymiarach 6x6 cm położona na płasko, ew 6x10 (większy wymiar w pionie) długość ok 80 cm jedna, ok 60 cm druga.

ps. wiem, że ten wątek przyjął bardzo humorystyczny obraz ale jednak liczę na Panów fachowe porady.

Jest taka stal ferrytyczna stosowana w piecach piekarniczych ,która posiada malą rozszerzalność cieplną. Nie wiem jednk czy jest dostępna. Numer stali w AISI to 439/441.na pewno nadawała by się na jako belka podporowa do 300 *C. Ja ostatnio do podpory zastosowałem elementy wycięte z blatów kuchennych (żeliwo).

Jest taka stal ferrytyczna stosowana w piecach piekarniczych ,która posiada malą rozszerzalność cieplną. Nie wiem jednk czy jest dostępna. Numer stali w AISI to 439/441.na pewno nadawała by się na jako belka podporowa do 300 *C. Ja ostatnio do podpory zastosowałem elementy wycięte z blatów kuchennych (żeliwo).

PS zapomnialem , że zastosowałem również jako podciąg żeliwne ruszty belkowe . Nie będą pracować w temperaturze wyższej jak 400*C ,więc powinno być dobrze. Takie ruszty mozna dostać nawet po wyżej 70 cm długie. Swoje znalazłem na złomie,co nie zrobiło "przeciągu" w kieszeni.

kombinacja na temat belki:

jaką wytrzymałość będzie miała belka wykonana z 2 płyt szamotowych o wymiarach 6x6 cm położona na płasko, ew 6x10 (większy wymiar w pionie) długość ok 80 cm jedna, ok 60 cm druga.

ps. wiem, że ten wątek przyjął bardzo humorystyczny obraz ale jednak liczę na Panów fachowe porady.

Najlepsza będzie stalowa rama nośna . Robi się ja ze zwykłej stali.

Konstrukcja i sposób montażu eliminują różnice w rozszerzalności

cieplnej materiałów ceramicznych i stali. Oryginalna kosztuje

500,- zł. Można dorobić u ślusarza ,będzie taniej.

Serdecznie dziękuję Panie Piotrze za konkretną sugestię.

na myśl w tym momencie przychodzi mi konstrukcja z kątownika 30x30x4 albo podobnego wspierająca nadproże od spodu płyta wyłożona np sznurem (nie wiem jak się on fachowo nazywa) + ew jakieś spoiwo elastyczne - pytanie jakie. te 2 kątkowniki wsparte na ramie np z rur 20x20x2 stojącej dookoła kominka na posadzce i ew zakotwione do którejś sciany.

czy dobrze kombinuję w tą stronę czy raczej inaczej powinno to wyglądać? w miejscu nadproża producent wkładu zaleca minimum 0,5 cm dylatacji więc będzie mikro wentylacja nadproża stalowego.

czy jest sens alternatywnie wykonac nadproze i slupki nosne do niego lane z ogniobetonu. podejrzewam ze kosztowo wyjdzie drozej niz konstrukcja stalowa.

Edytowane przez nysander

z tym odciągiem mam pewien problem bo w miejcu w którym by pasowało go zakotwić będzie składzik drewna ale coś pewnie wykombinuję.

Skoro całkiem logicznie myślę to czy mógłbym Pana prosić o uściślenie ile tego luftu Pan sugeruje? 1 cm? 2? luft ma być w liczony w poziomie tak?

i jak połączyć elastycznie płyty szamotowe z tym nadprożem? bo podejrzewam, że postawienie ich bezpośrednio na nadprożu nie jest najlepszym rozwiązaniem?

z tym odciągiem mam pewien problem bo w miejcu w którym by pasowało go zakotwić będzie składzik drewna ale coś pewnie wykombinuję.

Skoro całkiem logicznie myślę to czy mógłbym Pana prosić o uściślenie ile tego luftu Pan sugeruje? 1 cm? 2? luft ma być w liczony w poziomie tak?

i jak połączyć elastycznie płyty szamotowe z tym nadprożem? bo podejrzewam, że postawienie ich bezpośrednio na nadprożu nie jest najlepszym rozwiązaniem?

Już ten problem rozwiązałeś :) :

"na myśl w tym momencie przychodzi mi konstrukcja z kątownika 30x30x4 albo podobnego wspierająca nadproże od spodu płyta wyłożona np sznurem "

Sznur z włókna szklanego (popularne uszczelki) , najlepiej płaski .

Szczelina 2-3 cm miedzy g. krawędzią wkładu a nadprożem

no to na ten moment już chyba wiem co potrzebuję. Dziękuję bardzo za pomoc.

teraz czas na rozrysowanie tego. Jeśli Pan pozwoli to zgłoszę się jeszcze z ewentualnymi wynikłymi problemami.

EDIT:

jeszcze jednak mam pytania,

czy linia zabudowy pod dolna krawedzia szyby może być wykonana z betonu komórkowego/silki czy tam też powinienem zastosować płyty szamotowe?

czy komora dekompresyjna jest tutaj potrzebna?

Edytowane przez nysander

wymyśliłem to w ten sposób. jestem otwarty na uwagi i krytykę bardziej doświadczonych w temacie.

kątownik wchodzi w płyty na 30 i 20 cm celem przeniesienia obciążenia na płyty i jego wsparcia. dodatkowo wsparty jest na 2 nogach z rury 20x20x2 (trójkąty wzmocnienia z blachy 4). dodatkowo podciąg kotwiący w ścianie nośnej.

zastosowałem dylatację od kątowników 2 cm na każdym boku.

Edytowane przez nysander

wymyśliłem to w ten sposób. jestem otwarty na uwagi i krytykę bardziej doświadczonych w temacie.

kątownik wchodzi w płyty na 30 i 20 cm celem przeniesienia obciążenia na płyty i jego wsparcia. dodatkowo wsparty jest na 2 nogach z rury 20x20x2 (trójkąty wzmocnienia z blachy 4). dodatkowo podciąg kotwiący w ścianie nośnej.

zastosowałem dylatację od kątowników 2 cm na każdym boku.

Te "wejścia" (na 30 i 20 cm) nie mogą być zatopione w ścianie "bezkarnie",

bo popęka .Oryginalne nadproża wchodzą w ściany , które są w tle kominka.

W samej obudowie podpierają obudowę w okolicy nadproża (drzwi), bez

stykania się z nią w innych miejscach. To co piszę odnosi się oczywiście tylko

do Twojego i podobnych przypadków.

zgodnie z Twoimi sugestiami poprawiłem budowę nadproża: nadproże v2 http://www.dropbox.com/gallery/26493485/2/budowa/kominek?h=9ab172

myślę, że w obecnej wersji jest ono już zdatne do zastosowania docelowego, ale oczywiście proszę o opinie.

zastanawia mnie jeszcze tylko kwestia tego czy rury 20x20x2 wytrzymają obciążenie płyt szamotowych bo to jednak jest kilkadziesiąt kilogramów. nie przenoszą one głownego obciążenia bo to rozchodzi się po kątownikach i podciągu ale jednak obciążane będą.

Edytowane przez nysander