Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Wojtku, Sincero - ten cały cykl artykułów z 2009 i 2010 roku o steatycie z linku to tak trochę powstał "pod dyktando" promującej się firmy, która weszła w tym czasie na rynek polski z fińskimi piecami steatytowymi właśnie i reklamowała się dosyć mocno w jednym z branżowych pism. Także trzeba sobie zdawać sprawę że jest tam czasami więcej ciekawego marketingu niż faktów :)

Co nie znaczy że ogólnie w ciekawy i przyswajalny sposób przedstawia ten mało znany u nas materiał z dobrem dla całego "lobby" steatytowego w naszym kraju (dwie firmy raptem, no już od niedawna trzy).

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzeba jednak oddać honor, bo jest tam wiele obiektywnie podanych informacji, szczególnie danych liczbowych opartych (to widać) na rzetelnych badaniach. Trochę gorzej z interpretacją i tezami.

Jakby materiał był tańszy, nikt by się, podejrzewam, nie czepiał.

P.S.

Za "magię" można czasem trochę dopłacić, ale nie tyle.

Edytowane przez Wojtek_796

Szczerze mówiąc, to myślałem, że są droższe. Ta cena, którą wymieniłeś Rumunezz, to za gotowy piec? Tzn. taki zmontowany w domu, gotowy do odpalenia?

Interesowałaby mnie jeszcze ich żywotność. Może ktoś spotkał się z jakimiś zabytkami w tej technologii. My Polacy trochę inaczej pojmujemy termin "długa żywotność", inaczej niż inne narody. Jesteśmy biedniejsi, ale nie mieliśmy okazji przez setki lat wywozić dóbr z innych krajów, raczej nasze fanty zmieniały właścicieli - na bardziej "kulturalnych" :).

Edytowane przez Wojtek_796

Witam.

My Polacy trochę inaczej pojmujemy termin "długa żywotność", inaczej niż inne narody. Jesteśmy biedniejsi, ale nie mieliśmy okazji przez setki lat wywozić dóbr z innych krajów, raczej nasze fanty zmieniały właścicieli - na bardziej "kulturalnych"

Kiedyś największy polski autorytet w temacie zabytkowych kafli powiedział nam że najpiękniejsze piece kaflowe z terenu naszego kraju można zobaczyć ... w Szwecji.

Stoją tam sobie bez mała już od 300 lat :)

Ale paradoksalnie tylko dla tego można je jeszcze dzisiaj oglądać ...

Pozdrawiam.

No proszę jakie skandynawskie nastroje się porobiły. Piec z mojego

awatara , to kopia pieca z pałacu w Grazymach . Oryginał podobno

też jakieś Szwedzkie klimaty przeplata ... Forest - ty jako Mistrz od

historii (nie tylko :)) - może rozwiniesz ?

http://www.kominki-batura.pl/kaflowy4_2s.html

29..jpg

29..jpg

Witam.

Piękne rzeczy robią w "emce" ...

Szkoda że praktycznie nie istnieją na naszym rynku. Ale tak to jest jak ma się za wąskie horyzonty :)

Oryginał podobno też jakieś Szwedzkie klimaty przeplata ... Forest - ty jako Mistrz od historii (nie tylko ) - może rozwiniesz ?

Eee ... sie dopytam u Twojego imiennika :oops:

Cii ... bo się wyda :D z tą historią i nie tylko ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

• 3 weeks później...

Witam,

chcąc budować 'ciepły' kominek trzeba mieć na uwadze, że musi on swoje ważyć jakieś 600 - 1000kg(całość). Umiejscowienie mojego przewidziane jest w otwartym salonie, jednak pod salonem znajduje się użytkowa piwnica, a jak się dowiedziałem ostatnio to nośność stropu wynosi (tylko?) 260kg/m2 Wynika z tego, że masa kominka przewyższa nośność stropu przypadającą na powierzchnie na jakiej miał by stanąć kominek. Czy budował ktoś akumulujący kominek w podobnych warunkach?

Witam,

chcąc budować 'ciepły' kominek trzeba mieć na uwadze, że musi on swoje ważyć jakieś 600 - 1000kg(całość). Umiejscowienie mojego przewidziane jest w otwartym salonie, jednak pod salonem znajduje się użytkowa piwnica, a jak się dowiedziałem ostatnio to nośność stropu wynosi (tylko?) 260kg/m2 Wynika z tego, że masa kominka przewyższa nośność stropu przypadającą na powierzchnie na jakiej miał by stanąć kominek. Czy budował ktoś akumulujący kominek w podobnych warunkach?

Tak . W piwnicy regał z cegieł albo suporexu jako podpora.

Tak się w domach podaje. Ok. 300 kg / m2 . Rzeczywista wytrzymałość

bywa różna i na pewno większa. Nie znaczy to ,że można postawić

1000 kg na środku płyty stropowej. Kominki ustawia sie jednak głównie

pod ścianami (nośnymi), gdzie postawiłbym taki kominek bez obaw,

dodatkowo część ciężaru przenosząc na ścianę.

• 4 months później...

Witam ekspertów od akumulacji!

Muszę szybko podjąć decyzję w sprawie akumulacji kominka a wujek google nie chciał pomóc. Otóż czy ma sens budowa kominka z wkładem powietrznym zamkniętym w zimnej obudowie z płyt typu "silca" i wymurowanie wokół wkładu "akumulatora" - ściany z cegieł szamotowych? Wszędzie piszecie, że ciepło z takiego akumulatora jest oddawane przez ciepłą obudowę - w moim wariancie ciepło byłoby oddawane poprzez kratki (jak w zwykłym kominku konwekcyjnym).

bardzo proszę o odpowiedź gdyż czasu na decyzję mam bardzo mało...

dzięki za szybką i treściwą odpowiedź. Zadam uzupełniające pytanie: czy efektywność takiego rozwiązania będzie porównywalna z "ciepłą obudową"? Masa akumulacyjna będzie spora, bo z trzech stron wkładu, natomiast najbardziej martwi mnie skuteczność oddawania ciepła tylko przez konwekcyjny przepływ powietrza.

Witam.

Nie będzie.

Będzie się dużo szybciej wychładzać, a wcześniej i tak przypali powietrze konwekcyjne.

Natomiast gruba ściana wewnątrz plus cieńsza ściana zewnętrzna i wszystko z ceramiki to już wypas.

A jeśli działa jak hypokaustum to już full wypas.

Ale zawsze będzie już lepiej niż sama izolacja ...

Pozdrawiam.