Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co ma piernik do wiatraka ?

Nie czujesz kamienia , to nie mieszaj do tego betonu, bo wyjdzie Ci trylinka :D

Ech , żebyś tak lubił produkować się na tym forum jak ja .............. byłoby 6000 postów mniej :p

pzdr

Ja tylko wełnę przestałem czuć. Już mi nie będzie śmierdzieć, bo nie używam :D. A Ty jesteś pewny, że beton+kamień+ malux, to dobra mieszanka?

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to jakie luzy powinny być między plytami?

No, ale o co chodzi?

Przypomniał mi się dowcip....

Do taksówki wsiada nabity gość. Siada i nic.

Taksówkarz do niego - Dokąd?

Gość - No, ale o sso chozi"

Taksówkarz z lekką irytacją - Dokąd mam jechać?

Gość z trochę większą - No, ale ossso chozi?

Taksówkarz wkurzony - Panie! Gdzie chcesz pan jechać!?

A ten uparcie - Panie! Ale o ssso chozzi!?

Taksówkarz nie wytrzymał - Panie! To jest moja taksówka, pan mi tu wsiadasz, więc mam prawo się zapytać: gdzie mam jechać!

Gość mu na to - A ja jestem passsażerem tej tassówki i mam prawo się zapytać: no, ale o sso chozi!!!

Dopiszę jeszcze, że to oczywiście Malux nic do Ciebie.

Nikt nic po prostu nie pisał o luzach między płytami.

Pozdrawiam

Edytowane przez Wojtek_796

Powtarzam, że nie to nie było do Ciebie. Tak mi się przypomniało "apropo" tego sformułowania.

Oświadczam, że "wszelkie podobieństwo do osób i zdarzeń jest przypadkowe i niezamierzone".

Miało być wyłącznie dla jaj.

Przepraszam, jeżeli ktoś się poczuł urażony.

Pozdrawiam

Kaseta i rura zamknięta we wspólnej obudowie powoduje, że po jakimś czasie rura nie ma już dobrego chłodzenia i nie chcąc wypuszczac zbyt gorących spalin do komina, trzeba zmniejszyc intensywność palenia. Można z tego wybrnąć, jeśli w obudowie będą dwie komory: jedna dla kasety a druga dla rury. W momencie palenia należy przewietrzać czyli chłodzić powietrzem tylko rurę a po paleniu otworzyć łącznik komór. Edytowane przez Bogusław_58

...albo masa akumulująca ciepło musiałaby być na tyle duża, żeby pochłonąć całe ciepło z palenia i nie zagrzać się na tyle, żeby grzać rurę w drugim etapie palenia. Odbiór ciepła będzie zachodził po prostu dopóty, dopóki cegła będzie chłodniejsza od rury.

Jeżeli już okładać rurę cegłą, to lepiej tak, jak to zrobił @colorfun - ażurowo. I jeszcze w połączeniu z dobrze przewodzącą ciężką obudową. Albo obudową dobrze przewietrzaną - tylko po co wtedy ta cegła?

Generalnie: im zimniej wokół rury, tym lepiej i do tego trzeba dążyć. Druga sprawa, to uniemożliwienie, czy właściwe utrudnienie, ciepłu ucieczki w komin po paleniu.

Nawet gdyby ważyła ta masa parę ton, to nie jest w stanie dobrze tego zrobić. Chyba ze temperatura miedzy masą a urzadzeniem nie przekroczy np.100*C. Jesli na takim poziomie utrzyma sie ta temperatura , to obudowa niewiele skumuluje ciepła.

Jeśli pytasz, czy zwiększyć masę chłonną obudowy przez np wyłożenie ściany za kasetą cegłą, to jak najbardziej jest to dobra idea, poniewaz zawsze jakąs część ciepła wchłonie a obudowa bez tej cegły "odbije". Nie wchłonie tego ciepła dużo, jednak daje lepszą bezwładność grzewczą niż bez tej cegły. Chodzi o to, że spadek poziomu palenia w kasecie nie będzie ta szybko powodował spadku temperatury powietrza wychodzącego z obudowy.