Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja się chyba coś napiję, bo brakuje mi weny. Szukam pomysłu jak obudować "klocki". Może coś pomożecie, mają być ciepłe ławeczki :)

[ATTACH=CONFIG]145787[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]145788[/ATTACH]

Może Badera podpytaj. Z wełny to można cuda robić! :D

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może Badera podpytaj. Z wełny to można cuda robić! :D
Raczej nie, bo Bader każe mi kratki zrobić a klient nie chce żeby dmuchało. Kilka kominków już miał i wie czy to śmierdzi :)

Liczyłeś z programem ?

Pozdrawiam.

Nie, sam przeliczyłem. Nie doczekałem się na ofertę od Austriaków, jak przysłali to już było za późno, klient zaakceptował moją propozycję. Będą potrzebne dwa załadunki drewna aby to ustrojstwo rozhulać.

A za tą żółtą ścianą jakieś klocki będą? Czym to "pędzisz"?

Tak - KMS300 później przechodzę na 240.

Palenisko będzie z Brunnera GOF 57x37 albo 37x57 jeszcze nie zapadła ostateczna decyzja.

Przechwytywanie.JPG

Gary tej samej firmy.

Też mi się wydaje, że co dobre, to możnaby wykorzystać.

A powiedzcie, czy ta zaprawa, którą się szamoty w palenisku wykleja, złapie tych szamotów, jak one sadzą trochę dostały?

http://manu.dogomania.pl/emot/piwko2.gif

To raczej bez sensu, jeżeli miało coś pęknąć to pękło a Twoje przynajmniej bez wody już są. Dogadaj się z fachowcem finansowo, żeby zarobił na pracy godziwie i zostaw to co masz.

Gary tej samej firmy.

Też mi się wydaje, że co dobre, to możnaby wykorzystać.

A powiedzcie, czy ta zaprawa, którą się szamoty w palenisku wykleja, złapie tych szamotów, jak one sadzą trochę dostały?

http://manu.dogomania.pl/emot/piwko2.gif

Post nizej Bajana, Margod zaprasza Cię na ciepłą ławeczkę :) .

Post nizej Bajana, Margod zaprasza Cię na ciepłą ławeczkę :) .

Kurczę, chyba bym się dała zaprosić, zobaczyć na żywo... posłuchać jak "gada". (Mój w częściach, buu)

W ogóle strasznie mi się podoba co margod... wyczynia. Ustawienie taj masy ma sens. Nie to co u mnie (za wkładem)

Zastanawiam się, na jakiej wysokości jest wlot spain z długiego "biegu" (krótki, domyślam się, to ten ,co widać na ostatnim rysunku).

A w ławeczkach to bardziej mi się podoba ciepłe oparcie, zamiast "siedziska". Woę jak w plecki grzeje.

Aż się boję, czy przypadkiem, nie będzie konieczności nowego zestawu szamotów zamawiać. (Płyty Promat wg mnie dobre, usunęli przy demontażu).

Jak myślicie: złapie zaprawa powierzchni szamotów z lekka sadzą "dotkniętych" (wyczyściłam wszystko na sucho). A nawet jak złapie, to potem nie będzie jakichś plam ?

Margod, czy Ty masz szamoty wyklejone zaprawą? I powiedz, jak z tą długą drogą spalin u Ciebie?

A w ogóle to szukam, i znaleźć nie mogę, instrukcji montażu HKD 2.2 po "polskiemu". Pomóżcie http://manu.dogomania.pl/emot/prosze_bardzo.gif proszę.

(zależy mi też na prawidłowym nazewnictwie części)

(U mnie z programem liczone było. 16 sztuk wyliczył)

Edytowane przez bajanadjembe

Witajcie.

W moim przypadku rura spalinowa również będzie zamknięta w zabudowie razem z piecem z kafli. Z Waszych ostatnich wpisów wynika, że po naładowaniu pieca (nagrzaniu) rura spalinowa będzie powodowała jego szybsze wychładzanie. Odizolować, czy jak radzi Bogusław wykonać komorę nie jestem w stanie - nie mam miejsca.

Kolejna kwestia, czy nie dołożyć w szczelinę pomiędzy ścianą a piecem cegiełek (posiadam rozbiórkową czerwoną 100-letnią kominówkę)? I czy na ścianę za piecem dać wełnę, czy płyty krzemianowo-wapniowe? Dostęp jest utrudniony, więc z wełną jest łatwiej.

Podpowiecie cosik?

Zaizoluj tę rurę. Zdecydowanie.

Najlepiej płytami z krzemianu wapnia. Chyba, że będzie Ci się chciało poszukać wełny ogniotrwałej.

Cegły kominówki nie dokładaj - słabo przewodzi ciepło. Szamotowa będzie lepsza.

Pozdrawiam

Nie mam możliwości odizolowania tej rury - zbyt mała przestrzeń pomiędzy piecem a ścianą. Średnia temperatura spalin wynosi 135*C, max 220*C, max temperatura pieca to 120*C. Tutaj nie ma wysokich temperatur.

Konstruktor urządzenia przyznał, że zwiększenia masy pomiędzy piecem, a ścianą ma sens tylko w przypadku ciągłego użytkowania. Szamotówka byłaby lepsza, gdyby miała "styczność" z wysoką temperaturą, a w moim przypadku takowej nie będzie. Tutaj cegły kominowe szybciej przyjmą temperaturę, a zabudowa z kafli i bliskość pieca szamotowego nie pozwolą im na szybkie rozładowanie.

Gdyż albowiem za grubą rurą komin jest, żeby powietrze w nim nagle stanęło. Jak uchylić lekko jedno okno w domu, to chałupa się wychłodzi - wleci i wyleci tą samą dziurą. Powietrze ma za małą lepkość. W osi komina będzie sunąć w dół, przy ścianach do góry, albo na odwrót.

Chciałam tylko napisać, ze jestem po rozmowach z 3 potencjalnymi wykonawcami mojej ciełej ściany z płyt szamotowych+okładzina zewnętrzna i.... każdy mi mówi, ze sie obawia, że z samych płyt na sztorc sie ta ścianka zawali jak się o nią oprę :D Ona miałaby 2,7m wysokości i 1,5mszerokosci. I chciałabym się móc o nię oprzeć....

Chyba określenie "zgodnie z zasadami sztuki budowlanej..." nic mi nie pomogło bo nikogo z ww wykonawców nie przekonało.

No i jestem w punkcie wyjscia...

Kurczę, chyba bym się dała zaprosić, zobaczyć na żywo... posłuchać jak "gada". (Mój w częściach, buu)

W ogóle strasznie mi się podoba co margod... wyczynia. Ustawienie taj masy ma sens. Nie to co u mnie (za wkładem)

Zastanawiam się, na jakiej wysokości jest wlot spain z długiego "biegu" (krótki, domyślam się, to ten ,co widać na ostatnim rysunku).

A w ławeczkach to bardziej mi się podoba ciepłe oparcie, zamiast "siedziska". Woę jak w plecki grzeje.

Aż się boję, czy przypadkiem, nie będzie konieczności nowego zestawu szamotów zamawiać. (Płyty Promat wg mnie dobre, usunęli przy demontażu).

Jak myślicie: złapie zaprawa powierzchni szamotów z lekka sadzą "dotkniętych" (wyczyściłam wszystko na sucho). A nawet jak złapie, to potem nie będzie jakichś plam ?

Margod, czy Ty masz szamoty wyklejone zaprawą? I powiedz, jak z tą długą drogą spalin u Ciebie?

Klocki za wkładem to nie jest takie złe rozwiązanie, jak ściana będzie dobrze wyizolowana, to ciepło musi wypromieniować przez obudowę.

W HKD szamoty powinno się przykleić do żeliwnych ścian na zaprawie zduńskiej. Sadzą nie przejmuj się, można spokojnie kleić, nic nie odpadnie, oby zgodnie ze sztuką i na dobrej zaprawie, ja używam Haftmortel.

Odnośnie mojego projektu: nie pamiętam teraz dokładnej długości ciągów, coś ok 8mb (ok. 800kg bez paleniska). Wlot do komina z długiego obiegu będzie na 1 pietrze. Nie zawsze układ pomieszczeń pozwala na takie "kombinacje", można to zrobić na kilka różnych sposobów. W tym konkretnym przypadku najbardziej zależało klientowi na ogrzaniu pomieszczenia na piętrze, ale nie to bezpośrednio nad piecem (to było by zbyt łatwe), tylko za ścianą. Gdy zaczniemy "układankę" to nie omieszkam wrzucić zdjęć z postępu prac. Teraz szykujemy się do montażu takiego projektu:

1089-04_1.jpg

Z tego co pamiętam to Twoje klimaty. :)

Gdyż albowiem za grubą rurą komin jest, żeby powietrze w nim nagle stanęło. Jak uchylić lekko jedno okno w domu, to

chałupa się wychłodzi - wleci i wyleci tą samą dziurą. Powietrze ma za małą lepkość. W osi komina będzie sunąć w dół, przy ścianach do góry, albo na odwrót.

Wychodząc z takiego założenia, trzeba by wszystkie rury we wszystkich kominkach izolować. Nikt tego jednak nie robi , bo zyski są jednak większe z czasu grzania, niż straty na "postoju". Oczywiście rozmawiamy o 100% szczelności. Poza tym Thermokast obudowuje sie raczej bez kratek, więc nic nie wleci i nic nie wyleci....

Edytowane przez eniu

Chciałam tylko napisać, ze jestem po rozmowach z 3 potencjalnymi wykonawcami mojej ciełej ściany z płyt szamotowych+okładzina zewnętrzna i.... każdy mi mówi, ze sie obawia (...) :D (...) No i jestem w punkcie wyjscia...

Znam to uczucie.

Każdy ma swoje podejście do tematu, a ty inwestorze bądź mądry i zgadnij, które z tych różnorodnych i często przeciwnych, jest tym naj... (najbardziej pod każdym wzgędem prawidlowe). http://manu.dogomania.pl/emot/oooch.gif

Klocki za wkładem to nie jest takie złe rozwiązanie, jak ściana będzie dobrze wyizolowana, to ciepło musi wypromieniować przez obudowę.

W HKD szamoty powinno się przykleić do żeliwnych ścian na zaprawie zduńskiej. Sadzą nie przejmuj się, można spokojnie kleić, nic nie odpadnie, oby zgodnie ze sztuką i na dobrej zaprawie, ja używam Haftmortel.

Odnośnie mojego projektu: nie pamiętam teraz dokładnej długości ciągów, coś ok 8mb (ok. 800kg bez paleniska). Wlot do komina z długiego obiegu będzie na 1 pietrze. Nie zawsze układ pomieszczeń pozwala na takie "kombinacje", można to zrobić na kilka różnych sposobów. W tym konkretnym przypadku najbardziej zależało klientowi na ogrzaniu pomieszczenia na piętrze, ale nie to bezpośrednio nad piecem (to było by zbyt łatwe), tylko za ścianą. Gdy zaczniemy "układankę" to nie omieszkam wrzucić zdjęć z postępu prac. Teraz szykujemy się do montażu takiego projektu:

[ATTACH=CONFIG]145897[/ATTACH]

Z tego co pamiętam to Twoje klimaty. :)

Jak sobie wstępnie policzyłem, to mi 9 mb wyszło. Mam nadzieje, ze komina troche Ci zostało od tego przyłacza na 1 piętrze, bo to zanikiem ciagu pachnie przy tej masie ...A sadze to lepiej wyczyścić :)