Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pestka. Pewnie jak bym się uparł, zrobiłbym dobre palenisko kumulacyjne o wymiarach drzwi, które Cię interesują. Wymaga to jednak czasu na testy. Pytanie czy warto w to brnąć, skoro logika (częściowo i praktyka) mówi nie? Maks który testuję, na razie z powodzeniem, to 80 cm. To wymiar drzwi, do tego estetyczna blenda, poszerzająca optycznie palenisko i mamy prawie 90. Ja i tak poszedłem na kompromis z poszerzaniem, teraz Twoja kolej :D

Duża otwarta przestrzeń (do tego wysoka), faktycznie jest najłatwiejsza do ogrzania promieniowaniem wydobywającym się z szyby i ścian obudowy. Połowa to i tak konwekcja, więc doleci w zakamarki. Kumulacja zaś, zapewni oddawanie ciepła po wygaśnięciu ognia, tak bys nie musiała tańcować z drewnem.

Kamień o który dopytujesz (łupek), występuje w slabach (duże płyty), jak i w kawałkach kojarzących się z jego nazwą. Te drugie jak najbardziej na obudowę o której rozmawiamy się nadają, ale nie mogą być grube. Ściana obudowy nowoczesnego urządzenia kumulacyjnego powinna mieć grubość ca 2-4 cm. Inne warianty są oczywiście na wyciągniecie ręki, ale dotyczy to technik i oczekiwań dość wyszukanych, lub nawiązujących do tradycyjnego zduństwa

Optykę czarnych elementów wkładu, można poszerzyć czernią granitu. Granit może się "świcić", ale nie musi. Można też zamiast granitu zastosować dodatkową stalową płytę, pomalowaną farbą identyczną jak wkład.:

http://www.kominki-batura.pl/nowoczesny5_3s.html

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Pestka. Pewnie jak bym się uparł, zrobiłbym dobre palenisko kumulacyjne o wymiarach drzwi, które Cię interesują. Wymaga to jednak czasu na testy. Pytanie czy warto w to brnąć, skoro logika (częściowo i praktyka) mówi nie? Maks który testuję, na razie z powodzeniem, to 80 cm. To wymiar drzwi, do tego estetyczna blenda, poszerzająca optycznie palenisko i mamy prawie 90. Ja i tak poszedłem na kompromis z poszerzaniem, teraz Twoja kolej :D

Duża otwarta przestrzeń (do tego wysoka), faktycznie jest najłatwiejsza do ogrzania promieniowaniem wydobywającym się z szyby i ścian obudowy. Połowa to i tak konwekcja, więc doleci w zakamarki. Kumulacja zaś, zapewni oddawanie ciepła po wygaśnięciu ognia, tak bys nie musiała tańcować z drewnem.

Kamień o który dopytujesz (łupek), występuje w slabach (duże płyty), jak i w kawałkach kojarzących się z jego nazwą. Te drugie jak najbardziej na obudowę o której rozmawiamy się nadają, ale nie mogą być grube. Ściana obudowy nowoczesnego urządzenia kumulacyjnego powinna mieć grubość ca 2-4 cm. Inne warianty są oczywiście na wyciągniecie ręki, ale dotyczy to technik i oczekiwań dość wyszukanych, lub nawiązujących do tradycyjnego zduństwa

Screen shot 2013-02-09 at 8.45.40 PM.jpg Screen shot 2013-02-09 at 8.45.58 PM.jpg Screen shot 2013-02-09 at 8.46.14 PM.jpg Screen shot 2013-02-09 at 8.46.29 PM.jpg

Piotrze, mówisz o tym kominie. Ta szyba ma 80 cm szerokości, a wysokość?

Jeśli wyszłoby się z proporcji mojego ”chciejstwa” to szyba mogłaby mieć 60-65 cm wysokości. Co Ty na to?

Czy nie będzie to zbyt nachalne jeśli poproszę o wyjaśnienie „jak łopatą” o co chodzi z problemem wielkości paleniska kumulacyjnego? Co takiego stoi na przeszkodzie, żeby było większe?

Następne pytanie. Ile waży całość pokazana na tych zdjęciach? Rozumiem, że w środku jest masa kumulacyjna, a okładzina to płytki właśnie z łupka, jak mi się wydaje.

Co do łupka, to wiem, że płytki mogą mieć nawet 10 mm grubości. StonArt, gdzie oglądałam ostatnio kamienie, ma łupek filitowy Black River w grubościach właśnie od 10 do 20 mm. O slabach nie myślę, chyba, że miałabym położyć wielką grubą półkę na podłodze przed paleniskiem. W StonArcie są slaby o grubości 20-30 mm i wielkości 130x240mm.

Granit jakoś do mnie nie przemawia. Prędzej wybrałabym czarny bazalt.

[ATTACH=CONFIG]168831[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]168832[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]168833[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]168834[/ATTACH]

Piotrze, mówisz o tym kominie. Ta szyba ma 80 cm szerokości, a wysokość?

Jeśli wyszłoby się z proporcji mojego ”chciejstwa” to szyba mogłaby mieć 60-65 cm wysokości. Co Ty na to?

Czy nie będzie to zbyt nachalne jeśli poproszę o wyjaśnienie „jak łopatą” o co chodzi z problemem wielkości paleniska kumulacyjnego? Co takiego stoi na przeszkodzie, żeby było większe?

Następne pytanie. Ile waży całość pokazana na tych zdjęciach? Rozumiem, że w środku jest masa kumulacyjna, a okładzina to płytki właśnie z łupka, jak mi się wydaje.

Co do łupka, to wiem, że płytki mogą mieć nawet 10 mm grubości. StonArt, gdzie oglądałam ostatnio kamienie, ma łupek filitowy Black River w grubościach właśnie od 10 do 20 mm. O slabach nie myślę, chyba, że miałabym położyć wielką grubą półkę na podłodze przed paleniskiem. W StonArcie są slaby o grubości 20-30 mm i wielkości 130x240mm.

Granit jakoś do mnie nie przemawia. Prędzej wybrałabym czarny bazalt.

Nie. To jest palenisko o szerokości 120 cm, cały kominek ma ze 3 metry. Pasuje akurat do naszych pogaduszek, ale nie jest to rozwiązanie kumulacyjne.

Wklejam Ci zdjęcie tego o czym mówiłem. Dlaczego nie większe? Ponieważ to palenisko ma wytrzymać palenie drewna nawet z temperaturą 800-900 stopni. Dla fabrycznych produkcji nie dedykowanych dla zduństwa, to wyrok w krótkim czasie. Ich producenci zakładają temperaturę na poziomie 400-600 stopni.

Waga Twojego kominka może się wahać od 1,5 do 2,5 tony. O kamieniach to chyba za wcześnie rozmawiać.

IMG_0879.JPG

Witam, mam pytanko, czy cegły szamotowe mogą posłużyć do „akumulatora” ciepła wytwarzanego przez kominek, można takie zakupić w cenie od 1 pln, oczywiście rozbiórkowe. Nie są to cegły perlitowe ani wysokoglinowe więc nie wiem czy nadają się do bardzo wysokich temperatur. Tak sobie myślę o zakupie z dwóch palet na przyszły ciepły kominek, czy jest sens budować z takiego materiału?

cegła 1.jpg

cegła 2.jpg

Edytowane przez kominiarz

Nie. To jest palenisko o szerokości 120 cm, cały kominek ma ze 3 metry. Pasuje akurat do naszych pogaduszek, ale nie jest to rozwiązanie kumulacyjne.

Wklejam Ci zdjęcie tego o czym mówiłem. Dlaczego nie większe? Ponieważ to palenisko ma wytrzymać palenie drewna nawet z temperaturą 800-900 stopni. Dla fabrycznych produkcji nie dedykowanych dla zduństwa, to wyrok w krótkim czasie. Ich producenci zakładają temperaturę na poziomie 400-600 stopni.

Waga Twojego kominka może się wahać od 1,5 do 2,5 tony. O kamieniach to chyba za wcześnie rozmawiać.

[ATTACH=CONFIG]168875[/ATTACH]

Na razie tyle jeśli chodzi w wkłady kominkowe.

Przez ciekawość spytam o Hajduka. Robią wkłady na wymiar jaki się klientowi zamarzy. Mam wrażenie po tym co przed chwilą napisałeś, że to zabawki, bo w takim razie nawet nahajcować się w tym nie da solidnie, czy też da, ale potem taki wkład-potwór musi odpocząć i ostygnąć.

Zapytam o paleniska budowane metodą zduńską. Co z ich rozmiarami i kumulacją? O drzwiczkach nie pisz. Wiadomo można zamówić na wymiar.

Witam, mam pytanko, czy cegły szamotowe mogą posłużyć do „akumulatora” ciepła wytwarzanego przez kominek, można takie zakupić w cenie od 1 pln, oczywiście rozbiórkowe. Nie są to cegły perlitowe ani wysokoglinowe więc nie wiem czy nadają się do bardzo wysokich temperatur. Tak sobie myślę o zakupie z dwóch palet na przyszły ciepły kominek, czy jest sens budować z takiego materiału?

Czy coś takiego pójdzie ?

Czy coś takiego pójdzie ....jpg

Nie wyglądają na rewelację:(. Lepiej szukać coś lepszego:). Na zdjęciu, które pokazałem kształtka "jak leci" kosztuje 3 zł. Dla przykładu ta na samej górze, która nadaje się na kanał waży 8.5 kg :).

Na początek poczytaj to:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186576-Kominek-obudowa-z-ceg%C5%82y-szamotowej-konsultacja-i-pytania/page6

po drugie nie spodziewałem się ,że ty wirtuoz kominowy znajacy zagadnienia ciepło plus materiał :yes:,wkleja takie tanie chyba nawet z rozbiórki badziewne cegły.Tyle jest wątków o ciepłych,szamotowych itp. kominkach no ja mógłbym i inni tyż ale ty!!!!!!!!!:cool:

Cieszy mnie tylko to ,że wiesz wreszcie co znaczy pytać :D

Edytowane przez niktspecjalny

Na początek poczytaj to:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186576-Kominek-obudowa-z-ceg%C5%82y-szamotowej-konsultacja-i-pytania/page6

po drugie nie spodziewałem się ,że ty wirtuoz kominowy znajacy zagadnienia ciepło plus materiał :yes:,wkleja takie tanie chyba nawet z rozbiórki badziewne cegły.Tyle jest wątków o ciepłych,szamotowych itp. kominkach no ja mógłbym i inni tyż ale ty!!!!!!!!!:cool:

Cieszy mnie tylko to ,że wiesz wreszcie co znaczy pytać :D

Jak też się cieszę, że po raz pierwszy Ty się cieszysz. Też mnie zaskoczyłeś. Odnośnie cegiełek to znalazłem takie w sieci po taniości, ale jak się okazuje nie są warte zakupu. Patrząc na ceny powiedzmy sobie szczerze nie tanich materiałów do budowy kanałów akumulacyjnych poszukuję czegoś równie dobrego, a troszkę tańszego. Fajne rzeczy robi Polska Ceramika Ogniotrwała "Żarów", ale co do cen to jeszcze nie sprawdzałem.

Fajne rzeczy robi Polska Ceramika Ogniotrwała "Żarów", ale co do cen to jeszcze nie sprawdzałem.

Fajne rzeczy robi Żarów, no i też fajne rzeczy robi mase innych zakładów związanych produktowo z ceramiką.

Może Masz pod nosem jakiś zakład?

Szamot prażony, spiekany, wypalany, niekoniecznie jest najlepszym materiałem do Twoich zastosowań.

Ja myślę, ze jeszcze kilkukrotnie zweryfikujesz swoje plany, jak i również rozrysowania i technologię.

No i według mnie na poczatek ustaw sobie priorytety.

- prostota obsługi

- wielu użytkowników

- bezawaryjność

- wielkość gabarytowa

- efekt działania

- bezpieczeństwo

- kształt

- cena

- złożoność i komplikacyjność montażu (budowy)

- itp, itp

Kolejność przypadkowa, wymaga dostosowań konkretnych użytkownika.

No a to często wymaga różnych kompromisów.

Edytowane przez bohusz

Fajne rzeczy robi Żarów, no i też fajne rzeczy robi mase innych zakładów związanych produktowo z ceramiką.

Może Masz pod nosem jakiś zakład?

Szamot prażony, spiekany, wypalany, niekoniecznie jest najlepszym materiałem do Twoich zastosowań.

Ja myślę, ze jeszcze kilkukrotnie zweryfikujesz swoje plany, jak i również rozrysowania i technologię.

No i według mnie na poczatek ustaw sobie priorytety.

- prostota obsługi

- wielu użytkowników

- bezawaryjność

- wielkość gabarytowa

- efekt działania

- bezpieczeństwo

- kształt

- cena

- złożoność i komplikacyjność montażu (budowy)

- itp, itp

Kolejność przypadkowa, wymaga dostosowań konkretnych użytkownika.

No a to często wymaga różnych kompromisów.

Dziękuję, zawsze ceniłem i cenię Twoje rady.

Taki kominek to bardzo fajna sprawa, u mnie rzecz raczej przyszłościowa,

ale zawczasu chcę ogarnąć niektóre tematy.

Dziękuję, zawsze ceniłem i cenię Twoje rady.

Taki kominek to bardzo fajna sprawa, u mnie rzecz raczej przyszłościowa,

ale zawczasu chcę ogarnąć niektóre tematy.

No więc Masz czas przemyśleć różne opcje.

Może w końcowej fazie, gdy już poprzeglądasz, przeanalizujesz różne warianty, zdecydujesz się na któreś z moich rozwiązań.

Każesz dymkowi wędrować na dół i bezpośrednio ogrzewać przykładowo moduły krzemianowe, lub szamotowe.

Montaż ustrojswa to max 3 godzinki. Oczywiście ustrojstwo można szybciutko rozdemontować i przestawić w inne miejsce.

Na podłodze ustrojstwo zajmie Ci prostokąt 36 x 72 cm, wysokie na ok 200 cm, masa akumulacyjna od 650 kg w górę.

A cena... no cóż się nie robi dla osób przyjaźnie nastawionych.

Pozdrawiam

bohusz

za ile to ustrojstwo i czemu tak drogo?:)

Ja bym Ci nie odpowiedziała na tak zadane pytanie. Jesteś zainteresowany, to pytaj poważnie, proś o kontakt na priv.

Tak zadane pytanie trąci chęcią podziamgotania :yes:

bohusz

za ile to ustrojstwo i czemu tak drogo?:)

To nie są tanie rzeczy.. to nie "zwykły" szamot

No ale jeżeli chodzi o konkrety to cena wynika z dobranej konfiguracji.

No i prosze nie obrażaj się, że ja nie jestem w stanie tu podać jakiejś konkretnej ceny.

Edytowane przez bohusz

Szamot, terakota, ceramika wypalana...To takie "zwykłe" materiały mające tylko kilka tysięcy lat tradycji. Wobec dwuletniej praktyki mieszania i lania betonu w warsztacie na peryferiach, to po prostu pikuś! Szkoda o tym po prostu wspominać ....:cool:

Szamot, terakota, ceramika wypalana...To takie "zwykłe" materiały mające tylko kilka tysięcy lat tradycji. Wobec dwuletniej praktyki mieszania i lania betonu w warsztacie na peryferiach, to po prostu pikuś! Szkoda o tym po prostu wspominać ....:cool:

Złośliwiec :lol2: Ale jak Cię czytać uważnie, to jednak sporo informacji przemycasz