Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szamot, terakota, ceramika wypalana...To takie "zwykłe" materiały mające tylko kilka tysięcy lat tradycji. Wobec dwuletniej praktyki mieszania i lania betonu w warsztacie na peryferiach, to po prostu pikuś! Szkoda o tym po prostu wspominać ....:cool:

Panie Eniu powolutku, nie tak szybko.

Masz racje, warto czerpać z tych "kilka tysięcy" lat tradycji. Cholera kilka tysięcy? no może...

Jednak warto zastosować sito i odsiewać te niechwalebne niektóre tradycje i niepowodzenia na bok.

Warto również udoskonalać, a nie spocząć na laurach i bazować tylko co dziadkowie i pradziadkowie poczynali.

No ale Ty jako nowoczesny.... zapewne tak nie czynisz?

No i jakoś mi ten "tradycyjny" szamot z tego żródła wypadł niekorzystnie w porównania z "odlewami" na "nowym" kruszywie.

Chodzi o próby w wysooookich temperaturach bezpośrednio w ogniu.

No ale takie drobnostki Cię zapewne nie interesują, bo jak mniemam jesteś tradycjonalistą i basta. Nowe na bok.

Edytowane przez bohusz

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chesz o tym porozmawiać? No o tych Twoich trudnościach

Nie odczuwam potrzeby "anonimowych" porad... Mogę podyskutować o próbach ogniowych. W jakim instytucie były robione? Na jak długo mają dopuszczenie do obrotu na naszym rynku? Jak wygląda kontrola jednostki nadzorującej nad składem mieszanki? Ot takie koleżeńskie pogaduszki kolegów. Sam wiesz....:) Też mam ochotę coś wypuścić na rynek i nie wiem którą jednostkę certyfikacji wybrać. Z Krakowa czy z Łodzi?

Nie odczuwam potrzeby "anonimowych" porad... Mogę podyskutować o próbach ogniowych. W jakim instytucie były robione? Na jak długo mają dopuszczenie do obrotu na naszym rynku? Jak wygląda kontrola jednostki nadzorującej nad składem mieszanki? Ot takie koleżeńskie pogaduszki kolegów. Sam wiesz....:) Też mam ochotę coś wypuścić na rynek i nie wiem którą jednostkę certyfikacji wybrać. Z Krakowa czy z Łodzi?

krótko mówiąc:

Każdy wyrób budowlany wprowadzony do obrotu musi mieć oznakowanie CE lub B. Oznakowanie CE oznacza, ze wyrób jest zgodny z europejską normą lub europejską aprobatą techniczną. Znak B potwierdza zgodność z polską normą lub aprobatą i najczęściej znakuje się tak wyroby, dla których CEN (Europejski Komitet Normalizacyjny) nie opracował jeszcze norm europejskich.

Wszyscy pytają o gwarancję, rękojmię, cenę... ale czy kupują bezpieczny produkt, mało kogo interesuje.

Początki firmy ATLAS to był garaż z jedną betoniarką...więc wielki świat biznesu stoi przed nami otworem :D Eniu spiesz się z tą certyfikacją, bo będę pierwszy i zrobię Ci konkurencję :lol2:

Edytowane przez margod

Witam!

pomyslalem ze byc moze kogos to zainteresuje. Załączam efekt prawie końcowy (pozostała kosmetyka).

Obudowa z płyt szamotowych, na to klej vitcas z zatopioną siatką, na to płytki przyklejone klejem vitcas. Dzis bylo pierwsze odpalenie po obudowaniu. Jestem mega zadowolony. Obudowa w najgorętrzym miejscu miała ok 60 stopni. Paliło sie z 3 godziny (niezbyt intensywnie - pierwszy raz) spaliłem z 5 kg drzewa.kominek.jpg

Witam!

pomyslalem ze byc moze kogos to zainteresuje. Załączam efekt prawie końcowy (pozostała kosmetyka).

Obudowa z płyt szamotowych, na to klej vitcas z zatopioną siatką, na to płytki przyklejone klejem vitcas. Dzis bylo pierwsze odpalenie po obudowaniu. Jestem mega zadowolony. Obudowa w najgorętrzym miejscu miała ok 60 stopni. Paliło sie z 3 godziny (niezbyt intensywnie - pierwszy raz) spaliłem z 5 kg drzewa.[ATTACH=CONFIG]170566[/ATTACH]

sam zdjełał?

ps.

Czy ktoś słyszał o kształtkach Lilatec?

Witam!

Obudowa z płyt szamotowych, na to klej vitcas z zatopioną siatką, na to płytki przyklejone klejem vitcas. Dzis bylo pierwsze odpalenie po obudowaniu. Jestem mega zadowolony. Obudowa w najgorętrzym miejscu miała ok 60 stopni. Paliło sie z 3 godziny (niezbyt intensywnie - pierwszy raz) spaliłem z 5 kg drzewa.[ATTACH=CONFIG]170566[/ATTACH]

Zdolniacha jesteś:yes:

Ale nie byłabym sobą, gdybym Ci nie wytknęła wizualnych niewypałów. Trzeba było przesunąć górny czarny pasek o jeden rządek wyżej.

Powiedz więcej.

Masz popielnik? Jak go opróżniasz?

Wyczystka kominowa z tyłu, czy masz w piwnicy?

Najgorętsze miejsce rozumiem tuż nad drzwiczkami. A jak wyżej obudowa miała temperatury?

ILE CZASU STYGŁ po tym 3godzinnym paleniu?

Na razie tyle jeśli chodzi w wkłady kominkowe.

Przez ciekawość spytam o Hajduka. Robią wkłady na wymiar jaki się klientowi zamarzy. Mam wrażenie po tym co przed chwilą napisałeś, że to zabawki, bo w takim razie nawet nahajcować się w tym nie da solidnie, czy też da, ale potem taki wkład-potwór musi odpocząć i ostygnąć.

Zapytam o paleniska budowane metodą zduńską. Co z ich rozmiarami i kumulacją? O drzwiczkach nie pisz. Wiadomo można zamówić na wymiar.

A Piotr o mnie zapomniał :(

Zdolniacha jesteś:yes:

Ale nie byłabym sobą, gdybym Ci nie wytknęła wizualnych niewypałów. Trzeba było przesunąć górny czarny pasek o jeden rządek wyżej.

Powiedz więcej.

Masz popielnik? Jak go opróżniasz?

Wyczystka kominowa z tyłu, czy masz w piwnicy?

Najgorętsze miejsce rozumiem tuż nad drzwiczkami. A jak wyżej obudowa miała temperatury?

ILE CZASU STYGŁ po tym 3godzinnym paleniu?

A prawie sam:) Konstrukcja ja z ojcem (na podstawie tego forum), wykonczenie plytkami - majster. Mialem jedno spotkanie z guru z tego forum od kominkow. Za co jeszcze raz dziekuje. Płyki poki co nie pekaja.

Brak białego paska nad wkładem zamierzony: na czarnym nie będzie widać tak brudu od otwierania drzwiczek:)

Ale zgodze sie, ze wyglądałoby lepiej, tak jak mówisz.

Popielnik mam, ale otwory we wkładzie sa na tyle "małe" ze malo co do niego zlatuje, wiec i tak popiol wyciagam z paleniska

Wyczystka kominowa głowna z tyłu za ścianą, w kotłowni.

Dodatkowa wyczystka (do rury przylaczeniowej) - dostęp po zdjęciu górnej kratki wywiewnej.

Najgoretsze miejsce nad drzwiczkami (jak dobrze rozbujam to i nawet 70-75 stopni) oraz po bokach.

Potem im blizej kratki wywiewnej tym mniej ciepla (tak z 45-50 stopni 20 cm pod kratka) i potem nad kratka znow coraz cieplej (nie mam tej dodatkowej komory u gory)

Po 3 godzinnym dobrym paleniu, po 6 godzinach nadal czuc, ze jest letnia.

(nadmieniam ze w srodku jest dodatkowy stojak, radiator zeliwny oblozony azurowo ceglami szamotowymi; zdjecia zamieszczalem wczesniej)

A prawie sam:) Konstrukcja ja z ojcem (na podstawie tego forum), wykonczenie plytkami - majster. Mialem jedno spotkanie z guru z tego forum od kominkow. Za co jeszcze raz dziekuje. Płyki poki co nie pekaja.

Brak białego paska nad wkładem zamierzony: na czarnym nie będzie widać tak brudu od otwierania drzwiczek:)

Ale zgodze sie, ze wyglądałoby lepiej, tak jak mówisz.

Popielnik mam, ale otwory we wkładzie sa na tyle "małe" ze malo co do niego zlatuje, wiec i tak popiol wyciagam z paleniska

Wyczystka kominowa głowna z tyłu za ścianą, w kotłowni.

Dodatkowa wyczystka (do rury przylaczeniowej) - dostęp po zdjęciu górnej kratki wywiewnej.

Najgoretsze miejsce nad drzwiczkami (jak dobrze rozbujam to i nawet 70-75 stopni) oraz po bokach.

Potem im blizej kratki wywiewnej tym mniej ciepla (tak z 45-50 stopni 20 cm pod kratka) i potem nad kratka znow coraz cieplej (nie mam tej dodatkowej komory u gory)

Po 3 godzinnym dobrym paleniu, po 6 godzinach nadal czuc, ze jest letnia.

(nadmieniam ze w srodku jest dodatkowy stojak, radiator zeliwny oblozony azurowo ceglami szamotowymi; zdjecia zamieszczalem wczesniej)

No, to gieroj jesteś. Poszukam tych zdjęć wcześniejszych.

Wcale nie zapomniał :). Zdjęcie urządzenia które wkleiłem, działa z kumulacją.

A zapomniał, bo odpowiedź nie na temat :(

Wiem, że w tym „potworze” jest kumulacja.

Pytałam o budowane zduńską metodą?

A zapomniał, bo odpowiedź nie na temat :(

Wiem, że w tym „potworze” jest kumulacja.

Pytałam o budowane zduńską metodą?

Potwory też budujemy metoda zduńską. Konstrukcja jest wtedy nieco inna. Dajemy więcej szamotu. To "cóś" ze zdjęcia ma szybciej grzać powietrze (jak wkład kominkowy), dlatego ma skorupkę z blachy i mniej szamotu w środku. Temperatura na króćcu wylotowym jest porównywalna w obu wypadkach, jeśli takie zrobię założenia. Pozwala to na zastosowanie porównywalnych również mas kumulacyjnych (kanałów itp)

To ważna informacja dla mnie. Bardzo Ci dziękuję :)

A jak wypada porównanie cenowe tego typu kominków. Czy jest różnica w cenie, gdy palenisko jest zduńskie? Mam nadzieję, że możesz to procentowo określić.

U mnie głównym wyznacznikiem determinującym cenę jest wielkość drzwiczek. To czy dam stal i mniej szamotu albo sam szamot ( w tym konstrukcyjny), ale więcej w zasadzie równoważy się cenowo. Zasada czystej szyby i nie wybierania popiołu co kilka dni jest prawie identyczna w obu konstrukcjach. Edytowane przez Kominki Piotr Batura

U mnie głównym wyznacznikiem determinującym cenę jest wielkość drzwiczek. To czy dam stal i mniej szamotu albo sam szamot ( w tym konstrukcyjny), ale więcej w zasadzie równoważy się cenowo. Zasada czystej szyby i nie wybierania popiołu co kilka dni jest prawie identyczna w obu konstrukcjach.

Dzięki Piotrze. To na razie wyczerpuje moje pytania.