Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzewo reprezentacyjne przed dom:)?

Recommended Posts

Witam. Chciałabym takze posadzić jakieś ładne drzewko przed domem. Mam tam naprawde sporo miejsca ale niestety pod ziemią mam zakopany kolektor więc nie moge posadzic nic co się mocno korzeni i dlatego chce zasięgnąć rady bardziej doświadczonych forumowiczów. Jakie drzewko bądz ewentualnie większy krzew słabiej się korzeni?

Pozdrawiam :D

jak każda wiśnia, wygląda potem paskudnie,

trzeba kupić ładnie zaszczepioną i zostawić w spokoju

A dlaczego każda wiśnia po cięciu wygląda paskudnie? :roll: Ja tego nie zauważyłam. Tnę swoje wiśnie na razie dość oszczędnie, ale właściwie to w ogóle nie widać, że są cięte. Kanzana posadziłam szczepionego w miejscu, gdzie nie mogę mu pozwolić na swobodny rozrost (tzn, patrząc na drzewko z przodu, może się rozrastać na boki, ale do tyłu i do przodu już nie bardzo, na szerokość 2 m pewnie). Zamierzam formować koronę owalną - czyli patrząc z góry - jajo.

Z tego co wiem, wiśnie nie lubią cięcia z powodu możliwości złapania chorób kory i drewna, dlatego cięcie pod koniec lata i tylko młode gałązki - czyli trzeba ciąć od razu, jak taka gałąź urośnie za długa, a nie zostawiać to na kolejne lata.

Tnę swoje wiśnie na razie dość oszczędnie, ale właściwie to w ogóle nie widać, że są cięte. Kanzana posadziłam szczepionego w miejscu, gdzie nie mogę mu pozwolić na swobodny rozrost (tzn, patrząc na drzewko z przodu, może się rozrastać na boki, ale do tyłu i do przodu już nie bardzo, na szerokość 2 m pewnie). Zamierzam formować koronę owalną - czyli patrząc z góry - jajo.

A mogłabyś pokazac swoje wiśnie.

Byc może i ja się skuszę :wink: