przemekad 21.03.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Wiem, ze to temat walkowany juz wielokrotnie, ale mam watpliwosci co do adaptacji projektu. Przygotowany kilkumiesiecznym czytaniem formu Muratora przygotowalem sie dokladnie do rozmowy z osoba adaptujaca projekt (nie jestem przekonany ze jest to naprawde architekt, raczej osoba upowazniona, majaca wszystkie odpowiednie pieczatki, taki "przepychacz" papierow przez administracje).Ja jej mowie co chce, a ona mi na to, ze: to to pan omowi z kiierownikiem budowwy, tamto zalatwia wpis do dziennika itp. A ja mysle ze poruszam wazne tematy- np. wysokosc pomieszczen (chce zalozyc podlogowke, wiec to chyba wazne), rodzaj stropu (mam wylewany, mysle raczej o Terivie) itp. Rozumiem, ze polozenie scianek dzialowch mozna omowic z kierownkeim, ale na co nalezy zwrocic uwage przy adaptacji? Na ile powinienem ja cisnac, zeby wszytko wyrysowala i zawarla w planie?Czy w adaptacji sa rowniez zawarte plany przylaczy (prad, woda scieki?), bo rozne glosy slyszalem na forum. Bylbym bardzo wdzieczny za podpowiedz w czym cisnac kobiete, i czy moze raczej zmienic ja na kogos innego, kto wydaje sie bardziej kompetentny.Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.03.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Prawidłowa adaptacja powinna zawierać wszystkie elementy projektu (wszystkie branże). Także powinno się nanieść wszystkie planowane zmiany - ta osoba po prostu zrzuca z siebie robotę. To jest właśnie etap planowania i wprowadzania zmian a nie budowa. To, że istnieje możliwość wprowadzania niektórych zmian na budowie nie powinno skutkować olaniem zmian podczas adaptacji. Czym więcej informacji w projekcie tym lepiej. Projekty przyłączy nie są częścią adaptacji. Nie są one zresztą potrzebne aby uzyskać PnB. Można je zgłosić w osobnych opracowaniach. W projekcie budynku wystarczy zamieścić umowy lub zapewnienia dostaw i wrysować orientacyjny przebieg przyłączy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts