kbab 22.07.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 doradźcie, bo się miotam. Zakładam garaż lekko dogrzewany - tak do +5. Dogrzewanie przewymiarowanym grzejnikiem. Z zewnątrz solidnie ocieplony, w środku na gruncie miało być średnio 14cm styro + 10 wylewki. Ale teraz się waham, czy ten styropian dawać. Jeśli nie - to wtedy przy 24cm wylewki chyba korzystanie z ciepła ziemi będzie cokolwiek utrudnione... No i druga kwestia, jakie grube ocieplenie ściany do domu. 10cm? 15cm? Jeśli odizolujesz się styropianem od ciepła ziemi pod garażem to trzeba go dogrzewać, otwieranie bramy, zmrożony samochód może go wychłodzić. Mój garaż jest bez izolacji pod płytą, w ścianach jest 10cm styro (również od domu), w stropie 15cm, bez ogrzewania, jest w nim instalacja wodna (zw, cwu), od 10 lat nigdy nie zamarzła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 22.07.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 no ale 24cm wylewki + płyta sporo waży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin.gm 22.07.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Jeśli odizolujesz się styropianem od ciepła ziemi pod garażem to trzeba go dogrzewać, otwieranie bramy, zmrożony samochód może go wychłodzić. Mój garaż jest bez izolacji pod płytą, w ścianach jest 10cm styro (również od domu), w stropie 15cm, bez ogrzewania, jest w nim instalacja wodna (zw, cwu), od 10 lat nigdy nie zamarzła. Wydaje mi sie, ze to jest wlasnie blad ktory popelnilem i dalem pod garazem styropian. Teraz bym go nie dawal ale juz troche za pozno zrywac posadzki nie bede. Jesli pod garazem w bryle nie ma styropianu to bez chwili zwatpienia dalbym styropian na sciany zewnetrzne. Sciany wewnetrzne tez nalezy docieplic bo grunt ma grzac garaz, a mieszkalna czesc bedzie ogrzewana z pieca CO. Jesli nie dajesz styropianu w garazu, a masz ten sam poziom chudziaka co w pozostalych pomieszczeiach to najtaniej bedzie dosypac piasku, wtedy nie trzeba lac tyle betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejama 12.12.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 W garażu mieszka autko. My tam tylko czasem bywamy. Autko najlepiej się czuje, jak ma nieco ponad zerem, ale nie za ciepło. Tak około 10stC. Sól i rdza go nie zżerają za szybko... Jeżeli z zewnątrz solidnie ocieplimy garaż w bryle domu. Jeżeli nie damy pod posadzkę styropianu. Jeżeli nie założymy w nim ogrzewania - to osiągniemy stawiany sobie cel. Podłoga działa jak GWC - dogrzewa ciepłem ziemi. Nie za mocno, ale wystarczająco. Ściany od strony domu można potraktować jako ścienne ogrzewanie tego garażu. Też wspomaga w mrozy utrzymanie tam temperatury ponad zerem. Że nieco wychładza dom? Coś za coś. Kaloryfera tam nie wstawiamy i nie pchamy strumienia ciepła TAKĄ drogą. Jak całość dobrze ocieplona to dużych strat ciepła nie ma. Tylko temperatura jest zdrowsza dla autka... Adam M. Wszystko się zgadza. W artykule w "Budujemy Dom 4/2011" strona 84 jest podany sposób izolacji nieogrzewanego pomieszczenia na gruncie. Jest to podane w kontekście kosztów za dany rodzaj podłogi. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.12.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Tez tak planuje tylko jedno mi nie pasi, konkretnie w głowie sobie ustaliłem ze jednak ocieplenie od domu będzie standardowe, a to w moim przypadku 25cm wełny . Inna sprawa to konstruktor który mnie od tego pomysłu odwodził, nie pamiętam argumentów ale nie czułem sie przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 13.12.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Hmm... a ja bym dał styrodur pod posadzkę w garażu A tak to cieplej będzie i koszty mniejsze, lux!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.12.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Hmm... a ja bym dał styrodur pod posadzkę w garażu A tak to cieplej będzie i koszty mniejsze, lux!! A ty myślisz ze jakiś czas temu to zrobiłbym inaczej? a niby skąd miałem wiedzieć ze sie nie daje? No właśnie z forum. Od konkretnych ludzi którzy to już przetestowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 15.12.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Wszystko się zgadza. W artykule w "Budujemy Dom 4/2011" strona 84 jest podany sposób izolacji nieogrzewanego pomieszczenia na gruncie. Jest to podane w kontekście kosztów za dany rodzaj podłogi. Jacek Jesteś pewien, że ten artykuł jest rzeczywiście w BD 4/11? Bo ja akurat, mam ten numer i nic takiego nie znalazłem... A z chęcią bym go sobie przeczytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejama 18.01.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Jesteś pewien, że ten artykuł jest rzeczywiście w BD 4/11? Bo ja akurat, mam ten numer i nic takiego nie znalazłem... A z chęcią bym go sobie przeczytał. Witaj Sprawdziłem, numer się zgadza, Korzystam z BD w wersji elektronicznej, może tu jest "pies pogrzebany" W prawym górnym rogu strony jest rysunek posadzki w garażu nieogrzewanym i jego koszty (które nie są najważniejsze w omawianym problemie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 19.01.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Czyli reasumując, lepiej nie dawać styropianu na podłogę w garażu? Mam teaz wylany chudy beton a na gotowo mam mieć jeszcze podniesione 28 cm ( w projekcie jest 20 cm styropianu i reszta to wylewka) Czyli musiałbym wylać jakies 26-27 cm ? Nie bedzie to za ciężkie, biorąc pod uwagę , ze chudziak jest też nie cieniutki??? Moze dać mniej wylewki , na jakieś 16 -17 cm i wtedy bede miał podlogę garażu niżej od podłogi reszty domu ( wstawić stopien na przejściu z garażu do domu)? Są tego plusy, bo garaż będzie wyższy. Sciany z zewnątrz beda ocieplone 20 cm styropianu ( od strony północnej grafitowego). Ile dać na sciane wewnętrzną pomiędzy garażem a domem ( mam dużo miejsca) i ile dać na sufit ( pokój jest na nad garażem i bedzie tam 8- 10 cm styropianu z podłogówką)?? Doradzicie coś, na moje pytania ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.01.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Czyli reasumując, lepiej nie dawać styropianu na podłogę w garażu? Mam teaz wylany chudy beton a na gotowo mam mieć jeszcze podniesione 28 cm ( w projekcie jest 20 cm styropianu i reszta to wylewka) Czyli musiałbym wylać jakies 26-27 cm ? Nie bedzie to za ciężkie, biorąc pod uwagę , ze chudziak jest też nie cieniutki??? Moze dać mniej wylewki , na jakieś 16 -17 cm i wtedy bede miał podlogę garażu niżej od podłogi reszty domu ( wstawić stopien na przejściu z garażu do domu)? Są tego plusy, bo garaż będzie wyższy. Sciany z zewnątrz beda ocieplone 20 cm styropianu ( od strony północnej grafitowego). Ile dać na sciane wewnętrzną pomiędzy garażem a domem ( mam dużo miejsca) i ile dać na sufit ( pokój jest na nad garażem i bedzie tam 8- 10 cm styropianu z podłogówką)?? Doradzicie coś, na moje pytania ???? To ma być podsumowanie??? Reasumując to jest tak: nieogrzewany garaż w bryle - bo o takim tylko dyskutujemy - nie dajemy styro w podłogę ogrzewany do 12-14 stC w bryle, dajemy do max 15cm styro w podłogę na ścianę od pom. mieszk - do 15 max styro (wg mnie 12cm to już max, ale inni mówią 15 - koszt niewielki) 27 cm wylewki - pogięło cię? podsyp piachem, zagęść, wylej max 10cm, albo 6-7 na siatce, luuudzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 19.01.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 gentoonox - nie, to nie jest podsumowanie. Podsumowaniem jest pierwsze zdanie, ze w nie ogrzewany garaż nie dawać styropianu w podłoge.Przynajmniej ja tak posty zrozumiałem.Reszta to są moje pytania.Czyli proponujesz abym wysypał piachu około 17- 18 cm, a na to dal wylewkę z płytkami na gotowo 10 cm? Tak mam to rozumieć?A złym pomysłem bedzie - nie podsypyawanie piachu , tylko cieńsza wylewka i zyskam na wysokości w środku garażu?A co z ociepleniem od wewnątrz garażu ( pisałem wyżej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 19.01.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ja mam tak.Chudziak (gotowa podłoga) ze zbrojeniem 20 cm. Wylewka ze zbrojeniem 8 cm (błąd w przemyśleniach na początku budowy i poniosłem podłogę garażu).Ocieplenie garażu z zewnątrz - 15 cm styropian grafitowy.Ocieplenie sufitu garażu - styropian 5 cm (możesz dać więcej)Ocieplenie ściany przylegającej do domu - styropian 5 cm (możesz dać więcej) Na pewno nie ocieplamy podłogi, ocieplenie ściany przylegającej do domu według uznania, jak nie ocieplisz zimno z garażu będzie przechodziło do domu, ale ciepło z domu adekwatnie do garażu i będzie cieplejszy, Ja na twoim miejscu zalałbym beton bez kąbinowania z piaskiem, ale pytanie otwarte czy ok.50 cm betonu będzie przepuszczać ciepło od Matki Ziemi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.01.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Będzie, będzie. Powiem ci okojan tak: jak masz możliwość obniżyć posadzkę w garażu to jak najbardziej, ale... 1. sprawdź, popatrz użytkowo jak to będziesz miał; ludzie czasem jak robią takie zmiany to potem bez zębów chodzą 2. jak opuścisz ten poziom posadzki, gdzie ci wyjdzie izolacja pozioma fundamentu, ponad posadzka - to źle (i nie pytaj czemu, jak nie wiesz po co są izolacje przeciwwilgociowe poziome, to lepiej nie opuszczaj 3. wyższy garaż nie koniecznie musi być lepszy 4. jak masz rozwiązane w projekcie odprowadzenie wody z garażu 5. obniżysz posadzkę, obniży ci się poziom samego wjazdu - popatrz co z tego wynika Wam to się wydaje, że to se można obniżać, podwyższać bez konsekwencji - usiądź popatrz, pomyśl, może narysuj sobie, a może nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 19.01.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Między czasie , przeanalizowałem co wyniknie z tego jak obniżę posadzke i masz rację, że bedą problemy: stopien z garazu do domu (potknięcia, upadki);wjazd za nisko w stosunku do wejscia do domu ( nie zachowana linia); drzwi z tyłu garażu za nisko w stosunku do drzwi trarasowych ( nie zachowana lina). Czy teraz moge dać pape aby połączyć ją z papą , która jest pomiedzy fundamentem a scianą zewnetrzną? Na to jakieś 16- 17 cm piachu i wylewka docelowa? Przed wysypaniem piachem podmurować np. bloczkami Isomur na szerokości ( bramy garażowej i drzwi z tyłu garażu) i na wysokość docelową (czyli grubość piachu i wylewki)? Co sądzicie? Bedzie ziemia grzała przy takiej grubości podłogi ( chudziak - 15 cm;piasek- 16-17 cm;wylewka - 10-11 cm, co nam daje jakies 43 cm plus płytki czyli razem 45 cm)??? Dużo !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 24.01.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Odpowie, poradzi, zasugeruje mi coś ktoś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tobi_ 18.03.2017 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Pozwolę sobie odkopać ten wątek, ze względu na zacytowaną poniżej wypowiedź, powinna zostać przypięta jako kompendium wiedzy w temacie. Brakuje mi jednak jeszcze informacji jak docieplić ściany fundamentowe (dom niepodpiwniczony) w takiej sytuacji - nieogrzewany garaż w bryle budynku. W projekcie mam oczywiście tylko zewnętrzne ściany fundamentowe po obwodzie. Powstaje też bardziej ogólne pytanie - czy kłaść XPS na wewnętrzne ściany fundamentowe? Tak, żeby jak najbardziej niwelować mostki cieplne? W garażu mieszka autko. My tam tylko czasem bywamy. Autko najlepiej się czuje, jak ma nieco ponad zerem, ale nie za ciepło. Tak około 10stC. Sól i rdza go nie zżerają za szybko... Jeżeli z zewnątrz solidnie ocieplimy garaż w bryle domu. Jeżeli nie damy pod posadzkę styropianu. Jeżeli nie założymy w nim ogrzewania - to osiągniemy stawiany sobie cel. Podłoga działa jak GWC - dogrzewa ciepłem ziemi. Nie za mocno, ale wystarczająco. Ściany od strony domu można potraktować jako ścienne ogrzewanie tego garażu. Też wspomaga w mrozy utrzymanie tam temperatury ponad zerem. Że nieco wychładza dom? Coś za coś. Kaloryfera tam nie wstawiamy i nie pchamy strumienia ciepła TAKĄ drogą. Jak całość dobrze ocieplona to dużych strat ciepła nie ma. Tylko temperatura jest zdrowsza dla autka... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.03.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Nie zgadzam się z twierdzeniem że 10C jest zdrowe dla auta a wyzej już nie , z 4 letnich doświadczeń z ogrzewaniem podłogowym w garażu powiem że zrobiłbym ponownie jeszcze raz.Temperatura w garażu ok.16 C . Po nocy w zimie autko suche , przy niższych temperaturach stałaby woda na podłodze i samochód byłby mokry - co powodowałoby atak słonej wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.03.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 ... przy niższych temperaturach stałaby woda na podłodze cóż, spadki podłogi są potrzebne, a nawet wymagane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 20.03.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Nie zgadzam się z twierdzeniem że 10C jest zdrowe dla auta a wyzej już nie , z 4 letnich doświadczeń z ogrzewaniem podłogowym w garażu powiem że zrobiłbym ponownie jeszcze raz.Temperatura w garażu ok.16 C . Po nocy w zimie autko suche , przy niższych temperaturach stałaby woda na podłodze i samochód byłby mokry - co powodowałoby atak słonej wody . Gdybyś wykonał podłogę np. z kostki brukowej, bez wylewki, to nie stałaby tam woda. Uwierz mi, mam tak zrobione od kilku lat i żadna woda nigdy nie stała po nocy:)! Chyba że masz na myśli podłogę samochodu, to cóż kostka nie pomoże, trzeba zająć się samochodem;). Lub jak niżej, spadki z odwodnieniem rozwiązują problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts