Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z grzejnikiem żeliwnym

Recommended Posts

Zauważyłem na pomalowanym grzejniku dziwne zabarwienie.

Okazało się, że chyba powstała jakaś mikronowa szczelina w żeberku, bo w tym miejscu jest wilgotno.

Wiem, że czeka mnie wymiana grzejnika, bo ma on ze 30 lat a może i więcej.

Teraz zastanawiam się nad tym co zrobić na ten moment, bo chyba wymiana grzejnika wiąże się ze spuszczeniem wody ze zładu, potem napuszczeniem, odpowietrzaniem............etc.

Czy tak?

Przy okazji chciałbym się dowiedzieć, czy można jakoś "dojechać" z tym do końca sezonu grzewczego?

Np. w jakiś sposób zasklepić ten mini otworek specjalnym klejem lub w jakiś inny sposób.

A propos nowego grzejnika - jaki polecacie.

Aluminiowy, blaszany, żeliwny, czy jaki i ewentualnie jakiego producenta?

Jeśli nie sika to powinno wystarczyć.

Tylko się sączy i to w ilościach mikronowych, więc przeciek nie jest poważny.

A co za taśmy bo na razie nie kumam?

Jakaś nazwa?

Z poxilinem jest tego typu problem że powinno buc to nałożone na suche miejsca a tam jest zawilgocenie.

Co z tym zrobić?

w grzejniku żeliwnym "żeberkowym" można usunąć jedno żeberko to cieknące....

To wiem, ale od początku zdawałem sobie sprawę, że to kupę roboty a więc i dodatkowych kosztów.

Znajmy hydraulik poradził, abym się tą sytuacją nie stresował dopóki to tylko lekko przecieka (sączy się) i cierpliwie czekał na koniec sezonu.

A więc będę obserwował co się dzieje i potem chyba kupię blaszaka PURMO i dopiero wtedy zdejmę ten cieknący.

Jeśli nie sika to powinno wystarczyć.

Tylko się sączy i to w ilościach mikronowych, więc przeciek nie jest poważny.

A co za taśmy bo na razie nie kumam?

Jakaś nazwa?

Z poxilinem jest tego typu problem że powinno buc to nałożone na suche miejsca a tam jest zawilgocenie.

Co z tym zrobić?

Dowolna opaska(np. taka do węży gumowych) i kawałek gumy dociśniętytą opaską w miejsce przecieku.