Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Półka w ścianie ( blok rama H )

marcinbbb

Recommended Posts

Witam,

chciałbym Was prosić o radę, szykuję się do remontu mieszkania na Warszawskim Ursynowie ( blok rama H )

Pomiędzy przedpokojem a salonem jest ściana grubości 30 cm w której ( teoretycznie ) znajdują się 2 płyty między którymi nic nie ma (brak kominów, rur ).

Moje testy wiertarką wykazały pierwsze 3 cm tynk, później zaczyna się płyta lub ściana betonowa ( żelbetonowa?? ) w której bez najmniejszego problemu udało się wykonać kilka otworów wietrareczką Bosch Uneo ( akumulatorowa ).

Spodziewam się że w ścianie mogą dodatkowo znajdować się pręty zbrojeniowe ( niepotwierdzone ).

Teraz pytanie: czy istnieje możliwość zrobienia kilku półek szerokości około 50-60 cm głębokość około 20 cm wysokość 20. Może warto dodać że ściana w której te półki miały by się znaleźć ma około 6 m długości .

Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju informacje i sugestie.

Moje testy wiertarką wykazały pierwsze 3 cm tynk, później zaczyna się płyta lub ściana betonowa ( żelbetonowa?? ) w której bez najmniejszego problemu udało się wykonać kilka otworów wietrareczką Bosch Uneo ( akumulatorowa ).

:o Może to nie jest beton, ja w betonie ledwo młotowiertarką daję radę.

:o Może to nie jest beton, ja w betonie ledwo młotowiertarką daję radę.

Generalnie Uneo posiada niewielki udar pneumatyczny 0.9J ale nie można nazwać jej młotowiertarką http://www.youtube.com/watch?v=9Bg-oe1TloU. Z młotowiertarką ( udar 3J ) nie było żadnych problemów nawet podczas testów kucia w tej ścianie ( otwór średnicy około 5 cm głębokość wykucia około 7 cm przypominam pierwsze 3 cm to tynk )

Ale potwierdzam jest to beton z wypełnieniem niewielkich kamyków średnicy około 1-2,5 cm.