Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

droga gospodarcza

pawel7703

Recommended Posts

Mam działkę budowlaną gdzie od strony zachodniej na długości 42 m biegnie droga gminna publiczna, natomiast od strony południowej wzdłuż działki biegnie droga gospodarcza, dojazdowa do pół. Chciałem ogrodzić działkę i czy muszę uzgadniać z gminą linię ogrodzenia od strony drogi gospodarczej( jej szerokość 3m)?. W planie przestrzennym muszę się cofnąć z ogrodzeniem o 4m na długości 60m(pas zabudowy).jeżeli się mam cofnąć to gmina ma ode mnie odkupić ten pas? Proszę o pomoc

Nie ma czegoś takiego jak droga gospodarcza.

prawda

Jedyne co musisz zrobić to zgłosić budowę płotu od strony drogi do nadzoru budowlanego

nieprawda

Budowę ogrodzenia od strony ulicy należy zgłosić do właściwego organu (starostwo/urząd miasta)

Kto jest właścicielem/zarządcą tej drogi "gospodarczej" ?

Cofniecie sie z ogrodzeniem nie jest jednoznaczne z tym, że gmina? wykupi grunt

Na mapie ewidencyjnej jest napisane droga gospodarcza, ale jest ona traktowana w rzeczywistości jako droga dojazdowa do pól, jest to droga niepubliczna (nie ma jej w wykazie dróg gminnych publicznych). W planie zagospodarowania muszę się cofnąć o 4 metry od drogi aby postawić ogrodzenie.A więć skoro nie jest to droga publiczna czy ja muszę uzgadniać to zarządcą drogi(gminą bo właścicielem jest skarb państwa), a jeśli ja się cofnę gmina wypłaci mi odszkodowanie?A jeśli nie zglosze budowy ogrodzenia od tej drogi i postawię płot w granicy to jakie poniosę konsekwencje?

Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

3)budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m

Prawo budowlane.

Musisz zgłosić. Jeśli to droga do pól to jeśli jakiś rolnik nie będzie mógł przejechać kombajnem to napewno zgłosi ten fakt odpowiednim organom.

Uzgodnić przed zgłoszeniem musisz z odpowiednim zarządcą drogi.

Jeśli tego nie zrobisz i postawisz nielegalnie a ktoś się doczepi to konsekwencja to rozbiórka płotu ( legalizacja ze względu na niezgodność z mpzp nie wchodzi w grę) oraz mandat w wysokości 500 zł lub wielokrotność tej sumy.

Czyli jednym słowem nie ważne jest czy to droga publiczna, niepubliczna, wewnętrzna i tak trzeba uzgadniać z zarządcą drogi? a co z wykupem działki pod drogę?czy gmina musi wypłacić odszkodowanie? A co jeśli za pasem który umożliwia zabudowę jednorodzinną (szerokość 60m- moja działka ma długość 400m) tam pas drogi przewidziany jest około 11m szerokości. Dalej po 60 m w planie zagospodarowania nie ma tej szerokości projektowanej drogi tylko zostaje 3m. Jeśli chciałbym ogrodzić dalej to zarządca drogi zmusi mnie również do cofnięcia się pomimo braków w zapisie w planie zagospodarowania przestrzennego (szerokość drogi 11m)?