Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D04 POWSZECHNY

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 8 months później...

Witam,

Ja mam i jestem zadowolony.

plus: powierzchnia faktyczna niezbyt wielka a generalne wrażenie nasze i gości, że tego nie widać i jest wystarczająco przestronny.

minus: brakuje mi gabinetu (będę miał jak któreś z dzieci pójdzie w świat :lol: )

uwaga: należy pilnować wieńca i konstrukcji dachu aby były wykonane zgodne z projektem (szczególnie w przypadku rezygnacji z monolitycznego stropu)- dość duża rozpiętość.

• 3 weeks później...

Bardzo mi się ten projekt podoba, acz z jednym wyjątkiem - zdecydowanie wolałabym symetryczne i większe okna na "buźce" budynku. No ale u nikogo na razie na forum nie widziałam, żeby w D04 wprowadzał taką zmianę. No i nie wiem czy nikt nawet nie próbował, czy może się nie da (bo np. architekt się nie zgadza). Jak jest z tymi zmianami? Próbował ktoś? Czupurek, Filo?

Juli

Tak zmieniony d04 mozna zobaczyc w Bedzinie, wyglada ladniej ale wtedy i tak maly pokoj przy lazience staje sie nie funkcjonalny. Zdecydowalem sie zaufac projektantowi i nic nie zmieniac. Aby zapelnic ta pustke na przedniej elewacji zamierzam tuz przed domem postawic porosnieta roslinami pnacymi pergole. Pozdr Filo.

Dzięki, Filo. Też myślałam o pergoli, ale niestety moja druga połowa zdecydowanie upiera się przy oknie( i to pod groźbą szukania innego projektu :o ). Szkoda,ze do Będzina tak daleko :cry: , chętnie zobaczyłabym efekty. W moich okolicach, a dokladnie między Krynicznem a Malinem koło Wrocławia stoi takie cudo (d04) :D ale właśnie nie zmienione - dla mnie i tak jest przepiekne.

Serdeczności

Juli

Bardzo mi się ten projekt podoba, acz z jednym wyjątkiem - zdecydowanie wolałabym symetryczne i większe okna na "buźce" budynku. No ale u nikogo na razie na forum nie widziałam, żeby w D04 wprowadzał taką zmianę. No i nie wiem czy nikt nawet nie próbował, czy może się nie da (bo np. architekt się nie zgadza). Jak jest z tymi zmianami? Próbował ktoś? Czupurek, Filo?

Juli

ze zmianą okien nie ma większych problemów (zgoda faxem). ja z uwagi na garaż musiałam przenieść z elewacji bocznej okna od pokoi na front i tył (tu powiększyłam) budynku. Tym sposobem mam większe i symetryczne oczy na buźce. Zeby okna nie były wciśnięte pod dach ściany nieco podnieśliśmy na wysokości. Ale i bez zmian projekt mi się podoba

Gość Wojciech Zachary

Osobiście buduję :) koniec już widać

Wprowadziłem trochę zmian we wnętrzu (całkowicie zmieniłem rozwiązanie kuchni) ale czy to był dobry pomysł - wyjdzie w praniu

Gość Wojciech Zachary

wywaliłem komórkę zrobiłem pół zamkniętą kuchnię przeniosłem kominy zrezygnowałem z ogrodu zimowego zmieniłem wejście do małej łazienki i zmieniłem dach nad wejściem na 3 spadowy - kolumny kwadratowe wygląda moim zdaniem "nowocześniej" ale czy będzie funkcjonalne - zobaczę

POZDRAWIAM

wz

• 3 weeks później...
Ja też mam D04. Do tej pory byłem 100% pewien, że gaz ale koledzy zarazili mnie pomysłem ogrzewania eco groszkiem w piecu HEF - a. Niestety okazało się, że piec nie wejdzie do "kotłowni" tym bardziej, że zmniejszyłem ją o 30 cm. Może i dałby się ustawić ale obsługa to byłby koszmar. Myślałem nawet o małej dobudówce ale to z kolei zepsułoby fason budynku (jest już gotowy). Pozostaje więc jedynie paskudnie drogi gaz. Jeśli nie dokonałeś większych zmian to drzwi z kotłowni na zewnątrz są świetnym pomysłem - oczywiście zależy jeszcze czym zamierzasz grzać i jakie będą wymiary pieca. Pozdrawiam !

• 3 weeks później...
Szukam osób budujących lub mieszkających w domu d04. proszę o opinie i wymiane doświadczeń.

Jarek B.

Witam :D

Kupiłem gotowy projekt D04 w ubiegłym roku.

Domek w sam raz dla potrzeb rozwojowej rodzinki.

Zmiany w projekcie ograniczyłem do przesunięcia okien z boku budynku (lewa strona od frontu) na jego 'przód' i 'plecy'. Głównie ze względu na minimalną (3m) odłegłość od płota.

Cieszy mnie, że nie jestem jedynym doceniającym zalety tego domku.

Teraz "na dniach' rozpoczynam budowę w Dąbrowie Chotomowskiej ( okolice W-wy).

Będę zaglądał :o

Pozdro

• 1 year później...
Link dla tych, którzy przed skomentowaniem zechcą się przyjrzeć projektowi http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=18 Prosty standardowy domek - tylko działka pieniążki i budować. Wygląda na prosty i niezbyt kosztowny - funkcjonalny. pokój dzienny może się w przyszłości okazać zbyt mały. Poza tym OK. Pozdrawiam.