Piotr O. 23.06.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Witam, wybudowałem i mieszkam w D04 W.M. Murator. Chętnie wymieniłbym uwagi i spostrzeżenia dotyczące zalet i wad budowy, zmian architektonicznych, komfortu zamieszkiwania... w D04. Czyli... budowniczowie i właściciele D04 łączcie się Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 25.06.2005 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Dzień dobry Piotrze W części forum n/t projektów jest takich dużo pozdrawiam serdecznie - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 27.06.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Witaj Krzysztofie! Właśnie dlatego, że jest tam ich dużo i niekoniecznie dotyczą już wybudowanego domu D04 pomyślałem, że warto zacząć nowy temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 07.07.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Dołączam się do grona. Mój D-04 na fotce (patrz w lewo)."Prawie" zamieszkały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 07.07.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Ale miało być o konkretach... -Najpierw dorwałam gumkę-myszkę i wtarłam z projektu ścianki. Z dwóch sporych pokoi wyszedł mi wielki salon. Nie ma też długiego przedpokoju(ciemna kiszka). -Dorysowałam za to garaż. Opłaciło się zrobić go w bryle domu. -Na piec gazowy wystarczy szafka w kuchni, więc "pomieszczenie gospdarcze" powiększyło kuchnię. Za to wejście do niej ograniczyłam do 1,5m szerokości, bez "barku" oddzielającego od salonu (a co mi będą goście w nieumyte gary zaglądać ) -Wiem, że korzystnie mieć wc osobno, ale mieć klaustrofobię - już nie. Więc pomieszczenia łazienkowe też się połączyły. -Solidne, wygodne schody od frontu i schody na całej szerokości tarasu Wyszła chałupa przestronna, słoneczna. W salonie chce się grać w kręgle albo przynajmniej ping-ponga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejacz 19.07.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Witam. Po 1/2 rocznych przegladaniach wszystkich projektów w internecie, i obejrzeniu kilkudziesięciu domków na "zywo". Wybrałam, prawie D04. Choć jeszcze sie waham miedzy D04 a "Pod dędem". "Pod dędem" zbudowała moja znajoma i jestem zauroczona wnetrzem tego domu, nie podoba mi sie tylko jego dach. Dlatego zostane chyba przy D04, ale z nastepujacymi zmianami: - lkwidacja oranżerii, po co ? mam ogród ( jak go sobie zrobię) - zmiana drzwi wyjściowych w pokoju 7 na okno - powiekszenie kuchni kosztem wiatrołapu. Ciekawa jestem jak sie mieszka w Powszechnym? Czy kuchnia nie jest za mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 17.08.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Witajcie, dziękuję za odzew. Nowwi dokonałaś wielu zmian. Ciekawy jestem dla ilu osób jest to dom? Czy tylko dla dwóch? Jeśli dobrze czytam, to masz tylko dwa pokoje (?). To WC z prysznicem nie jest wcale takie małe - nie ma obawy o klaustrofobie - jest bardzo wygodne w przypadku korzystania przez gości (nie trzeba im łazienki) i domowników (dwie osoby, w niezależnych od siebie pomieszczeniach, mogą korzystać z np. toalety). Garaż także planowaliśmy dołożyć do domu i nawet mieliśmy takie rozwiązanie w projekcie domu BETA I, ale niestety nasze środki finansowe nie pozwoliły na tak dużą inwestycję. Teraz zbieramy fundusze na garaż z pomieszczeniem gospodarczym (a pod nim planujemy małą piwniczkę, bo tej do przechowywania zimą ziemniaków nam brakuje). My patrząc z perspektywy prawie dwóch lat mieszkania w D04 jesteśmy zadowoleni z dokonanych zmian architektonicznych domu. A są one następujące: - zmiana położenia pomieszczenia gospodarczego (spełnia także rolę spiżarki), umiejscowiliśmy go od strony wiatrołapu i dodaliśmy od tej strony drzwi, co jest bardzo wygodne (pozwala na przykład wejść z zakupami wprost do spiżarki, wstawić tam butle gazową czy inne sprzęta typu rower itp, a w wersji pierwotnej trzeba by czynić to przechodząc przez salon); - dodanie w korytarzu dużej szafy typu „Komandor” (powstała dzięki zrobieniu dodatkowej wnęki kosztem sypialni środkowej), centralnie umiejscowiona szafa spełnia rolę bardzo potrzebnej, głównej garderoby; - powyższa zmiana dała także przesunięcie położenia drzwi do sypialni i dzięki temu nie są one na wprost wejścia z wiatrołapu (częściowe oddzielenie pokoi sypialnych od części gościnnej i mniejsze przeciągi), - doświetlenie i dogrzanie słońcem pokoju dziennego od strony południowej - dzięki zmianie dodatkowych drzwi do ogrodu na okno położone bardziej centralnie, - przeniesienie okien w sypialniach - bardzo korzystne z uwagi na usytuowanie domu względem kierunków świata - okna ze ściany północnej przeniesione zostały na zachód i wschód (przód i tył domu). - powyższa zmiana dała w efekcie symetryczne położenie dużych okien na ścianie frontowej względem ganku i poprawiła wygląd tyłu domu, co naszym zdaniem jest to rozwiązaniem ładniejszym niż w projekcie, - zmiana dotyczącą położenia kominka - przenieśliśmy go w centralny punkt domu na ścianę przy pierwszej sypialni (dogrzewa pokój dzieci), - zrezygnowaliśmy z oranżerii, a drzwi z sypialni do niej zastąpiliśmy oknem (do oranżerii może kiedyś wrócimy, a teraz zagospodarowujemy nasz kilku arowy ogród). Kuchnia jest otwarta na salon i wbrew wcześniejszym obawom nie przeszkadza to żonie. Okazuje się, że kiedy przychodzą goście, to zwykle wszystko jest już przygotowane i "nie zaglądają oni do garów w kuchni". Mało tego - czasem goście, zwykle panie, widząc pracującą nad pyszną sałatką gospodynię nie wytrzymują i idą... pomóc. A i poplotkować wtedy sobie trochę mogą... Otwarta kuchnia daje wiekszą przestrzeń i jednoczy domowników (dzieci uczą się gotować widząc krzątającą sie mamę). Minusem są jedynie czasem dobiegające z niej zbyt duże hałasy. Na poddaszu mamy wygospodarowane 20 m2 strychu (schody są opuszczane w korytarzu). Robi się tam pomału graciarnia, jak na strych przystało. To tyle na szybko o zmianach w D04. Dom jest bardzo ekonomiczny i praktyczny. Mimo tego, że jest nieduży, to jednak pracy jest w nim i wokół niego sporo... Przy sprzątniu myślę sobie, że współczuję tym, którzy mają np 200 m2 na dwóch kondygnacjach Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 17.08.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Tak wygląda opisany wyżej D04 ... Teraz front zasłania ogrodzenie ze sztachet (tylo 6m odległości), więc te zdjęcia są już historyczne. I jak Wam się podoba taki D04 wybudowany za "jedyne" 180 tys. zł "pod klucz"? Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 18.08.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Poprawiłem dostęp do zdjęć i mam nadzieję, że teraz będzie już OK. Tak wygląda opisany wyżej D04 po zmianach: http://serw.pcen.rzeszow.pl/grafika/piotr/dom_zachod.jpg PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 20.08.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 Witam My z mężem nie możemy się zdecydować: projekt D04 czy D09 z garażem. Chociaż czytając pana post i oglądając zdjęcia (PROSIMY O WIĘCEJ!!! ) NAPRAWDĘ JESTEŚMY POD WRAŻENIEM. Ładny i prosty dom a właśnie takie nam się podobają. Zmiany jakie pan zastosował są ciekawe. Mam pytanie czym państwo ogrzewają dom (gazem???). A kominek - czy nie było problemu z przestawieniem (konieczna była zgoda architekta - jak to zostało rozwiązane?). Czy w planach mieli państwo garaż w bryle domu? A jak z dachem (u nas musiałoby być 30 stopni zamist 25). Jaki to jest dach, kolor, itd. A elewacja też kolor. Będę wdzięczna za odpowiedż. Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 20.08.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 Dzięki postom uwidoczniła się , moim zdaniem, największa zaleta D04: to dom, który bardzo łatwo daje się dopasować do indywidualnych potrzeb. To wcale nie znaczy, że koniecznie trzeba go poprawiać . Moja rodzina to w sumie 2 osoby, więc 3 (a nie 2) pokoje zupełnie wystarczają. Piotrze O., Twoje pomysły bardzo mi się spodobały. A może jakieś zdjęcia z wnętrza? Ciekawe, jeszcze nie spotkałam nikogo, kto od razu pobudował oranżerię. Każdy ma niby inne powody, ale o czymś to świadczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 23.08.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Witam i odpowiadam. Dom ogrzewamy prądem elektrycznym. Dzięki zastosowaniu fundamentu grzewczego Legalett płacimy niewielkie rachunki (zimą ok. 260 zł/ miesiąc). Zmiany architektoniczne zgłosiliśmy do W.M. Murator, który ma prawa autorskie D04. W D04 nie ma garażu. Kąt nachylenia dachu zwiększyliśmy do 30 st. i naszym zdaniem jest dużo ładniej niż w widzianych D04 o mniejszym kącie. Większy kąt, np. 40 st., może stwarzać wrażenie przytłaczania parteru. Dach mamy z dachówki cementowej Braasa, w kolorze widocznym na zdjęciach wyżej czyli ceglastym. Kolor elewacji jasno żólty. Inne zdjęcia przepraszam, ale może w przyszłości, bo teraz ich nie mam dostępnych w internecie i brakuje mi czasu, by to uczynić. Tyle na dziś. Proszę o następny zestaw pytań Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 23.08.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Jako że Piotrze mieszkasz już ponad rok (?), to po prostu napisz ile zapłaciłeś za prąd w skali całego roku (oczywiście w tej kwocie będzie też cwu, gotowanie, światło i inne odbiorniki energii elektrycznej) oraz napisz czy dużo kominka używałeś - wydaje mi się że podejście całoroczne da lepszą orientację potencjalnym inwestorom w kosztach utrzymania pozdr ciepło - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 24.08.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Witam Ciebie Krzysiu - mój prawie odwieczny towarzyszu na forum O tym o co prosisz pisałem już w innym wątku dotyczącym doświadczeń użytkowników Legalett. Ale czego nie robi się dla starego druha Mamy za sobą dwie zimy. Pierwszej ogrzewaliśmy tylko wykorzystując fundament Legalett. Biorąc pod uwagę średnią miesięczną okresu zimowego opłata za całość energii elektr. wynosiła 360 zł (w tym oprócz ogrzewania m.in. bojler elektryczny, pralka z częstym praniem rzeczy maluchów, sprzęt kuchenny, itp.). W okresie letnim średnio miesięcznie rachunki za energię wynosiły 100 zł. Stąd wynika, że samo ogrzewanie Legalett zimą kosztowało nas średnio 260 zł. Drugiej zimy mieliśmy już kominek bez rozprowadzeń do pokoi, który używany był różnie w różnych okresach zimy (zwykle wieczorami, a przy mocnych mrozach także nocą). Biorąc pod uwagę koszt zużytego drewna w kominku i energii elektr. średnia wypadła podobnie - ok. 260 zł za miesiąc. A trzeba dodać, że rodzina nam się powiększyła w listopadzie i grzaliśmy więcej, częściej pracowała pralka... Natomiast dzięki kominkowi prawie wcale nie włączało się ogrzewanie fundamentowe w salonie i kuchni. Powyższe dane dotyczą D04 czyli domu parterowego o powierzchni 92,8 m2 (u nas w rzeczywistości, dzięki ścianom Praefa, jest 95,8 m2). Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 24.08.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Dzięki Piotrze - ale mnie idzie nie ile średnio/kiedyś zaplaciles za prąd tylko ile "zusammen-do-kupy" zapłaciłeś za prąd za cały rok (12 miesięcy). Idzie mi o to że jak się podaje <średnio za miesiąc> to pytanie jest zaraz - a ile było tych miesięcy, które to były, itp .... Dla informacji - ja grzeję gazem, dom parterowy 100,9 m2 [D09 "Dom na 102"] pow. uzytkowej, z betonu komórkowego jednowarstwowo: za cały rok zapłaciłem za gaz niecałe 2000 tys. zł (co, cwu, gotowanie). Za prąd płacę jakies 120-150 zł miesięcznie (jak dodam rachunki z całego roku to zapodam). Kominek mam, nie uzywam (tzn. 4 dni w nim paliłem - na święta i Sylwestra) pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 24.08.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Krzysiu, w tej sprawie musiałbyś się zgłosić do mojej żony. Ona jest z zawodu matematyczką i w domu prowadzi zeszyt wszystkich wydatków. Ja Ją kocham i Jej ufam Mnie głównie interesują wyliczenia żony dotyczące średniej, a resztą głowy sobie już nie obciążam. Cześć PS Miesiące "zimowe", to u nas te w których używamy ogrzewania czyli od października do kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 24.08.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 U mnie ja wszystko liczę: żonę kocham, ale żeby zaraz ufać To może zapytaj Szanowną Żonę ile to było (bo pewnie ja nie będę miał okazji w najbliższym czasie ) pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 26.08.2005 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Witam, My zbudowaliśmy D04 bez zmian i też nam się dobrze mieszka - rodzina 2+3+2(psy)+1(kot). Z prespektywy kilku lat od wyboru tego projektu uważam, że była to jedna z trafniejszych decyzji budowlanych, a budowa mogła być jeszcze lepsza i z pewnością tańsza ale to już poruszałem w innych wątkach forum.Sądze, że projekt D04 to nadal czołówka w rankingu ekonomiczne projekty. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców D04. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 29.08.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Dom ogrzewamy prądem elektrycznym. Dzięki zastosowaniu fundamentu grzewczego Legalett płacimy niewielkie rachunki. Zmiany architektoniczne zgłosiliśmy do W.M. Murator, który ma prawa autorskie D04. W D04 nie ma garażu. Kąt nachylenia dachu zwiększyliśmy do 30 st. Proszę o następny zestaw pytań Z pewną dozą nieśmiałości chciałbym zadać kilka pytań: 1. nie wiem czy wypada pytać o koszt legalettu dla tego domu. BARDZO interesuje mnie ogrzewanie prądem domu 2. zmiany do Muratora samemu czy przez kogoś kto adaptuje projekt? dzwoniłem do Muratora i powiedzieli, że wszelkie zmiany robi architekt adptujący projekt... 3. a gdybym chciał garaż w bryle to czy nie wyjdzie z tego stodoła? wiem, że go nie masz ale może gdzieś coś widziałeś, słyszałeś itp. 4. musimy mieć kąt nachylenia dachu 30 st. kto zrobił Tobie tą zmianę? ile to kosztuje? jaka konstrukcja dachu - krokwiowo-jątkowa? Rozumiem, że dzieki temu zyskałeś fajny stryszek. Jaki masz strop?? ufff na razie to wszystkie moje ???? Przepraszam za śmiałość może niektóre z tych pytań powinienem zadać na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 29.08.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Przepraszam, że się wtrącam, chcę tylko nieśmiało wskazać na moje malutkie logo, bo przedstawia D04 z garażem (ta ciemna plamka po prawej stronie to drzwi garażowe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts