DanJan 17.05.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 W przypadku kiedy garaż jest budowany osobno jednostkę centralną instalujemy w pomieszczeniu gospodarczym. Jak w takim przypadku rozwiązać umieszczenie wudmuchu powietrza? W przypadku kiedy jednostka centralna jest zainstalowana w garażu jest to znacznie łatwiejsze. Może ktoś z Was rozpatrywał już taki przypadek.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 17.05.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Troszku nozki "mietkie" mnie sie zrobily... Dostalem wycene na system zakladajac 8 gniazd... 9.000 PLN brutto!Wiem, wiem, bo system drogi (Duovac i 10 lat gwarancji, no i jeden z wyzszych modeli), ale to sporo. Musze przeliczyc czy mnie stac... Pocieszajacym jest to, ze dwa etapy mozna podzielic na dwa niezalezne dzialania. A I etap jest dosc tani, bo to tylko ulozenie systemu rur. PSA gdyby tak kupic dwa dobre odkurzacze (nawet Miele). Jeden na dol, drugi na gore... I tak wyjdzie sporo taniej... Hmmmmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robson1 17.05.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 a ja rureczki polozylem sam i material kosztowal mnie 500 zl (4 gniazdka) dom 150m2 a teraz kupie beam'a za 2485 pln bo jest na promocji http://www.beam.pl/index.php?strona=sklep&isbn=1167657914 czyli razem wychodzi 3 rowniotkie koleczka, chyba nie jest tak zle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_slupsk 19.07.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 uzywamy od 6-ciu lat odkurzacz VacuMaid - zeby go wyciszyc maksymalnie ojciec skierowal wydmuch rury wyrzutowa do deszczówki - na zewnatrz domu slychac leciutki szum, polecam to rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 24.07.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Witam i przyłączam się do wątku. Kiedy najlepiej zrobić projekt centralnego odkurzacza? Jestem na etapie projektu domu. Już się za to brać, czy czekać na prace budowlane? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytusdj 24.07.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Witam i przyłączam się do wątku. Kiedy najlepiej zrobić projekt centralnego odkurzacza? Jestem na etapie projektu domu. Już się za to brać, czy czekać na prace budowlane? Pozdrawiam. możesz spokojnie poczekać na wymurowanie ścianek działowych a przed wylaniem posadzek, wtedy będziesz wiedział gdzie przechodzić przez stropy tak, by ominąć belki stropowe co najwyżej dogadaj się z hydraulikiem by potem nie marudził jak będzie obchodził rury od centralnego jezeli budujesz "sam" a nie przez dewelopera i masz trochę zmysłu technicznego możesz sporo zaoszczędzić robiąc pierwszy etap samemu de facto wszystko można zrobić samemu, są już sklepy on-line oferujące dokładnie wszystkie niezbędne elementy całego systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 24.07.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dostalem wycene na system zakladajac 8 gniazd... A na co Ci 8 gniazd? ja mam 4, 2 na dole 2 na górze. Dom ma w podstawie 150 m kw. czyli 10x15. Rura ma 9 m długości, wszędzie sięgnie, nawet licząc ścianki działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytusdj 24.07.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dostalem wycene na system zakladajac 8 gniazd... A na co Ci 8 gniazd? ja mam 4, 2 na dole 2 na górze. Dom ma w podstawie 150 m kw. czyli 10x15. Rura ma 9 m długości, wszędzie sięgnie, nawet licząc ścianki działowe. 8 to faktycznie dużo, w ten sposob wykonawcy naciągają klientów na dodatkowe koszty teoretycznie na poziomy mieszkalne powinien starczyć jeden punkt w przedpokoju, centralnie, z którego wężem 9 lub 11 metrów da się sięgnąć wszędzie, łącznie z balkonami na parterze jest inaczej, za punkt liczy się także podłączenie do samego odkurzacza, potem zwykle robi się wyjście od zewnatrz garażu do samochodu oraz w kuchni szufelkę i gdzieś centralnie na cały parter, a więc 5-6 punktów to powinna być norma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 24.07.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dostalem wycene na system zakladajac 8 gniazd... A na co Ci 8 gniazd? ja mam 4, 2 na dole 2 na górze. Dom ma w podstawie 150 m kw. czyli 10x15. Rura ma 9 m długości, wszędzie sięgnie, nawet licząc ścianki działowe. A skąd mam wiedzieć na co mi 8??? Założyli, że 8 to optymalna ilość. Moim zdaniem to też trochę za dużo. Zresztą punkt to nie waży najwięcej w przeciwieństwie do jednostki centralnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 24.07.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 a ja polecam szufelkę nie tylko w kuchni ale także w łapaczu. Bardzo się przydaje do zamiatania piasku z butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 24.07.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Ja tez dostalam wycene-HUSKY- 6200,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytusdj 24.07.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 A skąd mam wiedzieć na co mi 8??? Założyli, że 8 to optymalna ilość. Moim zdaniem to też trochę za dużo. Zresztą punkt to nie waży najwięcej w przeciwieństwie do jednostki centralnej. 3 punkty = średnio 750 zł = lepsza jednostka centralna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 24.07.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 A ja z Beam-em, 2 szufelkami, 3 gniazdami i materiałami zmieściłem się w poniżej 3500. Instalację położyłem sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 24.07.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 ocia79 Ja tez dostalam wycene-HUSKY- 6200,- To rzeczywiście sporo ale cena końcowa o niczym nie świadczy jak duży masz dom jaka jednostka centralna i może z bajerami typu separator i turbo szczotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 24.07.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 ArtiW Troszku nozki "mietkie" mnie sie zrobily... Dostalem wycene na system zakladajac 8 gniazd... 9.000 PLN brutto! Wiem, wiem, bo system drogi (Duovac i 10 lat gwarancji, no i jeden z wyzszych modeli), ale to sporo. Musze przeliczyc czy mnie stac... Pocieszajacym jest to, ze dwa etapy mozna podzielic na dwa niezalezne dzialania. A I etap jest dosc tani, bo to tylko ulozenie systemu rur. PS A gdyby tak kupic dwa dobre odkurzacze (nawet Miele). Jeden na dol, drugi na gore... I tak wyjdzie sporo taniej... Hmmmmmm... Rzeczywiście sporo ale może jest to w jakiś sposób uzasadnione a do domu powinna być jedna jednostka centralna bo …….taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 24.07.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 przeanalizujcie tą stronkę i sklep on-line:http://www.beam.plBardzo akuratni ludzie z Panem Horodeckim na czele - doradztwo na telefon.Polecam, sam korzystałem z ich usług Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 25.07.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 a ja polecam szufelkę nie tylko w kuchni ale także w łapaczu. Bardzo się przydaje do zamiatania piasku z butów. To tez właśnie tam będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 08.10.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 czy ktoś z Was może podać jakiegoś linka do strony gdzie jasno kawa na ławę wyłozony jest sposób montażu odkurzacza centralnego? niezły czy jako doświadczony instalator centralnych odkurzaczy mógłbyś w kilku punktach napisać o czym należy pamiętać biorąc sie za samodzielny montaż odkurzacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 08.10.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 a ja juz od dwóch lat robie (i nie moge sie do sklepu wybrac zeby kupic gniiazdko do testów i rure) jednostke centralną na dwóch równolegle poączonych tananich odkurzaczach Einhell 1250 takich jak ten: http://www.allegro.pl/item253189249_odkurzacz_przemyslowy_einhell_inox_1250_1_fvat_gw.html Mam taki jeden i worek za 4 zł starcza mi na odkurzanie prateru domu o pow 220m 1-2 razyw tygodniu na 3 miesiace. Nosze sie z zamiarem zrobienia testu na jjedym a jak pójdzie dobrze to dokupie drugi i zrobie zawory jednokierukowe i bede miał jednostke za 400 zł + rura za 200. Dodam że odkurzacz ten owszem cichy nie jest ale takiego ciągu to mi żaden mały odkurzacz nie robił. Tylko musze sie zmusic do zakupu tej rury i gniazka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.10.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Hej...mnie dzisiaj zamontowali chlopcy z firmy Beam instalke pod CO.Koszt 1100 pln.4 gniazda,5 w obudowie silnika, dom 145 m.kw.Dodam,ze mam wyceny 3 firm i ta akurat okazala sie najtansza.Jednostka,oczywiscie za pare miesiecy bo dopiero zakrywam domek dachem,bedzie kosztowala ,z wezem i podstawowym zestawem jakies 2700.Czytam teraz wlasnie moj post sprzed kilku miesiecy-Spadek ceny ostatecznie o jakies 1300-1500 pln w por. z np. Aero-Wac.Zobacze jak to dziala,ale juz teraz zdecydowalismy sie po paru miesiacach malych przemyslen,wlasnie na ten zakup.Czas pokaze i firma , jak to dzialac bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts