Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciemne ściany przytłaczają?

beatta

Recommended Posts

Witam!

Chcę zastosować w mojej sypialni jakiś ciemny i intensywny kolor. Dziś w pracy wspomniałam o tym przyjaciółce, ale zaczęła mi usilnie odradzać. Mówiła, że ciemne kolory przytłoczyły jej pomieszczenie a do tego bardzo ciężko się malowało, bo zostawały smugi itp. Czy to prawda, jak sądzicie?

Opinii na ten temat pewnie tyle, co ludzi :wink:

Ja np źle bym się czuła w pomieszczeniach, gdzie wszystkie ściany są pomalowane ciemnymi kolorami. Nawet w bardzo modnym ostatnio kolorze - szarym (a bywają również jasne szarości) też się czuję raczej nie zbyt dobrze :wink: jako, że jestem ciepło i jasno lubną osoba :D Ale niektórym odpowiada ciemna kolorystyka. Wydaje mi się, żebyś przede wszystkim pomyślała o sobie i rodzinie - jak Wy się czujecie w takich kolorach. No i wziąć pod uwagę, że będziecie większość czasu z nimi przebywali. Mnie osobiście by raczej po dłuższym użytkowaniu przytłaczały, ale jak mówiłam - tyle gustów ile ludu na tym świecie. Chyba, że faktycznie pomalujesz tylko jedną ścianę, bądź jakiś fragment (skos, słup etc ..) na ciemny kolor, wtedy na pewno wyróżnisz element ciemnym kolorem, ale pomieszczenie samo w sobie nie będzie przytłaczające. Ja mam np w jednym pomieszczeniu całą ścianę (ze skosem) w bardzo ciemnym bordo, a resztę kremową i wygląda super.

Pozdrowienia i powodzenia w urządzaniu :)

Mnie się podobają wnętrza gdzie np jedna ściana jest w mocniejszym kolorze. Kwestia dobrania mebli i dodatków, żeby pomieszczenie nie wydawało się ciemne. Wiele też zależy od wielkości pomieszczenia, na pewno dobrze bym się nie czuła w małym pomieszczeniu, w którym wszystkie ściany są ciemne.

Obecnie mieszkamy na poddaszu i mamy jedną ścianę, na przeciwko kanapy jak na zdjęciu poniżej. Szkoda będzie to zostawić, ale w nowym domku pewnie coś podobnego sobie zrobimy :)

Aha, fajny efekt daje farba satynowa. Ten nasz kolor jest Duluxa, z mieszalnika i to jest właśnie satyna. Moim zdaniem dodaje więcej ciepełka w otoczeniu niż farba matowa.

http://images48.fotosik.pl/275/ec67dd1d195f9db3med.jpg

A ja tam ciemnych kolorów sie nie boję i praktycznie wszystkie pokoje mam w ciemnych (bardzo) kolorach :)

http://foto0.m.onet.pl/_m/7f34c948b804e463c600864b30295674,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/16d70bf9873d244e619592a0a44ec487,10,19,0.jpg

jak ktoś umie zestawić kolory, faktury, materiały to ciemne sciany nie przytłaczają :) Niestety większość realizacji z ciemnymi ścianami nie wygląda tak, jak u Ciebie.