bladyy78 23.03.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Zakup młotka jak widać to poważna sprawa , Kazik potrzebuje taki 20 kg, a mi wystarczy 0,5kg taki 20kg to używam tylko jak mam za dużo Energi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 23.03.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 W domu trzeba miec kilka młotkow. Od malego do duzego.Polecam kupic najtansze z drewnianym trzonkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 23.03.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 ...Od malego do duzego.... Jak będzie trzeba naprawdę PRZYWALIĆ to tylko taki: http://www.panoramio.com/photos/original/3177184.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek.w 23.03.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 [ Jak będzie trzeba naprawdę PRZYWALIĆ to tylko taki: Miał być tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 23.03.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 ...Miał być tani. okej, nie ma sprawy http://www.enklawamagii.pl/images/crpg/wiedzmin/ekwipunek/bronobuchowa/kamienny_mlot.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.03.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Pytano tu o różne sprzęty (wiertarki, lutownice). Nie było jednak pytania o MŁOTEK. Dlatego pytam. Czy do użytku domowego wystarczy młotek 5-cio kilowy, czy to może przesada? Może wystarczy taki 2-kilowy? Ale jeśli zajdzie potrzeba użycia młotka 5-cio kilowego to jak sobie poradzić mając młotek 2-kilowy? Do użytku domowego zastanawiasz się między dwu a pięciokilowym młotkiem? To może zacznijmy od tego, co tym młotkiem chcesz robić, bo na mój gust do domowego użytku można się zastanawiać, ale raczej między 0,2kg (idealny do wbijania gwoździków "pod obrazek") a 0,5kg (najbardziej uniwersalny rozmiar "do wszystkiego"). Osobiście oprócz tych dwóch mam jeszcze młotek 2kg i to mi w zupełności wystarcza, właściwie nie wyobrażam sobie, do czego miałby mi służyć młot pięciokilowy. Do wbijania słupków i tak za mały, tu raczej 10kg "Baśka" jest potrzebna. A jaki kupić? Taki, który już w sklepie nie rusza się w obsadzie, a w przypadku tanich młotków jest to niestety kwestia sporego przebierania. Ewentualnie kup pierwszy z brzegu i go potem osadź jak należy. Można się jeszcze zastanawiać nad styliskami z włókna szklanego, kupiłem sobie taki młotek jako bajer, ale po jego dość intensywnym używaniu stwierdzam, że chyba nie warto. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 23.03.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 do precyzyjnych puknięć między 0,25 - 0,5kg obuch + wyciąganie gwoździ, do intensywnej pracy polecam tradycyjny młotek z trzonkiem z tworzywa o specyficznej konstrukcji. ułatwia pracę nie nadwyręża nadgarstka (co przy dłuższym "pukaniu" jest niebagatelne - sam używam takiego od 8 lat i powiem że nie do zdarcia - marki Stanley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazuś 23.03.2010 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 O cholera. To mam zagwozdkę... Piszecie o młotkach wagi lekkiej: 0,25 kg, 0,50 kg, 2,00 kg itd. Skoro z lektury tego wątku nie da się wyczytać jednoznacznych wskazówek, to chyba jednak zdecyduję się na kolekcję kilku młotków od 0,25 kg do 20,00 kg z drewnianymi trzonkami. Nie widzę innego wyjścia. Dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 23.03.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 dlatego pisze w czasie przeszlym poniewaz nie wykonuje juz tego zawodu teraz jestem kierowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazuś 23.03.2010 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 dlatego pisze w czasie przeszlym poniewaz nie wykonuje juz tego zawodu teraz jestem kierowca OK! Rozumiem. Swoim postem o zbijaniu palet otworzyłeś mi oczy na problematykę młotków. Za to Ci dziękuję i zapewniam Cię, że wyciągnę lekcję z Twoich porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 24.03.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Skoro z lektury tego wątku nie da się wyczytać jednoznacznych wskazówek, to chyba jednak zdecyduję się na kolekcję kilku młotków od 0,25 kg do 20,00 kg z drewnianymi trzonkami. Nie widzę innego wyjścia. Gdzieś ostatnio w którejś dyskusji pojawiła się rada co do wyboru chemii do konserwacji drewnianego trzonka młotka. A może siekiery, nie zwróciłem wtedy uwagi Poszukaj, myślę, że może być dla Ciebie pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 24.03.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Nie może być tak, że wątek spadnie na dalszą stronę działu. Proponuję, i jestem pewien, że wielu się ze mną zgodzi, wątek przykleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 24.03.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Nie może być tak, że wątek spadnie na dalszą stronę działu. Proponuję, i jestem pewien, że wielu się ze mną zgodzi, wątek przykleić. A może tak w ogóle nowy dział stworzyć A gdybym był młotkowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 A może tak w ogóle nowy dział stworzyć A gdybym był młotkowym... To ja w takim razie zgłaszam się na honorowego przewodniczącego tego wątku J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 24.03.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Nie może być tak, że wątek spadnie na dalszą stronę działu. Proponuję, i jestem pewien, że wielu się ze mną zgodzi, wątek przykleić. Ponury63 ostatnio aktywny na dyskusjach o nowej odsłonie forum. Może tam zamieść tę sugestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazuś 24.03.2010 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Gdzieś ostatnio w którejś dyskusji pojawiła się rada co do wyboru chemii do konserwacji drewnianego trzonka młotka. A może siekiery, nie zwróciłem wtedy uwagi Poszukaj, myślę, że może być dla Ciebie pomocna. Dobra porada. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Jaką chemię do konserwacji drewnianych trzonków młotków i siekier tam polecano? Wyleciała mi z głowy problematyka konserwcji drewnianych elementów, zastosowanych w ręcznych, domowych narzędziach. Proszę o porady, ponieważ dzień sobotnich zakupów w Castoramie zbliża się wielkimi krokami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 24.03.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 niemusisz wyciagac porad ja poprostu napislaem jakie go mlotka uzywalem do wpujania gwozdzi dosc sporych w duzych ilosciach bo na sztuke czyli jedna palete a ona byla robiona recznie od podstaw tak sobie szef zyczyl bo to byly firmowe nie do sprzedazy wbijalismy 80 gwozdzi i robilismy po 40 sztuk na 8 h i nie uzywalismy stanley czy innych zwykle z drewniana raczka i jesli dobze pamietam to byly albo 500 albo 350 ale glowy niedam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazuś 24.03.2010 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 niemusisz wyciagac porad ja poprostu napislaem jakie go mlotka uzywalem do wpujania gwozdzi dosc sporych w duzych ilosciach bo na sztuke czyli jedna palete a ona byla robiona recznie od podstaw tak sobie szef zyczyl bo to byly firmowe nie do sprzedazy wbijalismy 80 gwozdzi i robilismy po 40 sztuk na 8 h i nie uzywalismy stanley czy innych zwykle z drewniana raczka i jesli dobze pamietam to byly albo 500 albo 350 ale glowy niedam Mimo wszystko dziękuję Ci serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 24.03.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 ...Wyleciała mi z głowy problematyka konserwcji drewnianych elementów, zastosowanych w ręcznych, domowych narzędziach..... Krew, pot i łzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazuś 24.03.2010 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 ...Wyleciała mi z głowy problematyka konserwcji drewnianych elementów, zastosowanych w ręcznych, domowych narzędziach..... Krew, pot i łzy Ale też doświadczenia, wiedza i dobre wybory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts