Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobi? STYROPIAN 20CM????

rublow

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie.

W większości poradników jest opisane, jak na mur nakleić jedną wartswę styropianu. A nie ma przecież płyt styropianowych grubości 20cm, więc chyba trzeba nakleić dwie warstwy.

Jak to się robi? Jakim klejem? Czy trzeba dawać kotwy (tylko skąd wziąć takie długie?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość NIEZAREJESTROWANY JASIO
jUŻ powyżej 12 cm w wielu fabrykach robi się płyty na zamówienie. zwykle nie ma specjalnych ekstra opłat za to. Oni robią masówkę, która szybko schodzi. Jak chcesz 20cm to dostaniesz, ale nie od ręki. Trrzeba będzie zamówić od dystrybutora.

no wlasnie nie ma takich grubych, ale juz kiedys byl taki watek ze klejenie plyt styropianowych ze soba moze spowodowac naruszenie ich wlasciwosci cieplnych (rozpuszczenie pod wplywem kleju ?), czyli co?

kotwienie kotwami metalowymi ale gdzie znalezc takie dlugie, ktorys z forumowiczow wiem ze robil takie na zamowienie, ale zdaje sie ze to wychodzi drogo

Przecież styropian klei się do muru klejem to jakim cudem miałby się rozpuścić. Styropian rozpuszcza się przy kontakcie ze smołą, papą itp.

U nas jest przyklejone 2x 8 cm i się trzyma, ale chyba rzeczywiście od czasu do czasu ekipa stosowała kołki. A klej jak zwiąże jest twardy jak kamień.

Ja mam na ścianach styropian 20cm klejony na klej bez kołkowania. Klej mi polecił producent styropianu (z Łodzi) i dostarczył kompleksowo styropian i dwa rodzaje kleju (jeden do klejenia do ściany drugi do siatki). Jedyna wada to to, że nie znalezłam producenta, który robi takie grubości z felcem i mam bez. Pilnowałam robotników, żeby robili w miarę dokładnie.

Gość GOŚĆ PRZYJAZNY

PYTANIE MOJE TAKIE PO CO 20 CM STYROPIANY GDY GRUBSZY NIŻ 12 CM WCALE LEPIEJ NIE IZOLUJE ALE MOŻE CHODZIŁEM DO INNEJ SZKOŁY ?

JAK JUŻ POTRZEBA 20 CM TO NR TEL MAM TAM NA ZAWOWIENIE SKOLKO GLODNO

STYROBUD WILCZYN LESNY 071 3103825

:roll:

Ja mam na ścianach styropian 20cm klejony na klej bez kołkowania. Klej mi polecił producent styropianu (z Łodzi) i dostarczył kompleksowo styropian i dwa rodzaje kleju (jeden do klejenia do ściany drugi do siatki). Jedyna wada to to, że nie znalezłam producenta, który robi takie grubości z felcem i mam bez. Pilnowałam robotników, żeby robili w miarę dokładnie.

no to dałes d....

na 100% bedziesz mial mostki termiczne, styropian po pewnym czasie utlenia sie.

Każdy ci to zrobi. Są nawet systemy dociepleń do 25 cm. Duże grubości można targować z producentami, żeby nie było dopłaty za niestandardową grubość. Podobno traktują to prestiżowo, że to ich styropian stosuje się przy tej grubości. Z uwagi na dokładność płyt Ci od systemów polecają dwie firmy Organika i coś od Austri :oops: nie wiem czy przejdzie ta reklama, ale znajomi próbowali "normalnych styropianów" i bardzo nie trzymają wymiarów we wszystkie strony (chyba narażam się na proces sondowy, więc tym razem nie wymienię firmy). Zresztą wejdź do składu budowlanego gdzie jest styropian różnych firm z 1 m poziomnicą, zważ w ręku, przyłóż i zrozumiesz o co chodzi. Kołki do 20 cm nie ma problemu (są standardowe). Tych grubości niestety nie robią z felcem, więc trzeba pocudować. Ja mam zamiar nacinać wybrane brzegi na 5 cm i z płyt 5 cm docinać 10 cm felc. Składać to przy przyklejaniu i w ten sposób uniknąć mostków termicznych. Jeśli będziesz kleił to sam da się zrobić, nie wiem czy natniesz na to jakąś firmę i ile to będzie dodatkowo kosztowało. Ale długie mi wyszło :wink: .

Czytam z ciekawością, zwłasza po lekturze ostatniego Muratora. 10 cm wełny lub styropianu to już dużo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przecież jeżeli budowłbyś w technologii SZKIELETOWEJ i dałbyś 15 cm wełny to dom jest idealnie ciepłutki, a 15 cm wełny = 15 cm styropianu.

Ponadto wszystko się utlenia :wink:

Ja mam ocieplony dom 20 cm styropianu. Zamawiałem styropian z felcem. Trochę długo czekałem na zamówienie ale też nikt mi nie obiecywał takiego styropianu od ręki. Kupowałem styropian w firmie Austrotherm. Styropian kołkowałem kołkami o długości 30 cm.

Rublow,

w kazdym razie jak sobie poradzisz z problemem takiego grubego styropianu, to daj namair, bo ja tez z Łodzi. I też uważam, że Łódź to fajne miasto! Fajnego też masz chomika czy świnkę :lol:

A jak sobie radzicie z grubością styropianu w podłodze na gruncie?

Mój kieronik budowy mówi, że 10 cm dwudziestka to maks co możn dać, żeby nie pękały wylewki i była zachowana odpowidnia sztywność!

Sami na siebie kręcimy bicz!!! Jeden pisze ,że dał 10 cm styropianu, to drugi chce być lepszy i daje 12 cm. Trzeci to czyta i myśli : ja będę lepszy i dam 15, to inny - 20 itd. Za rok o tej porze będziemy czytać o ociepleniu 180 cm styropiany+ 50 cm wełny, a może ktoś da więcej... Bo przecież im więcej tym cieplej. W którymś momencie dojdziemy do współcz. lambda blisko zera i przestaniemy wogóle ogrzewać domy. Wówczas padną na twarz wszystkie firmy instalatorskie. I tak tym sposobem sami "produkujemy" bezrobocie. Może ktoś się wychyli , po co czekać. Już dzisiaj dajcie 220 cm styropianu i zaraz podajcie ile spalacie gazy na rok.

grubosc izolcji zalezy od klimatu i w/g niemieckich zrodel (klimat zblizony do naszego) stosowanie ocieplenia mniejszego niz 15 cm- przy nowych budynkach -jest nierozsadne a to dlatego ze punkt rosy musi miec miejsce w izolacji a nie w murze

w styczniu zeszłego roku znalazłem :

KLIMAS WKRĘT-MET Sp. Z o.o.

ul. Wincentego Witosa 135/137 Kuźnica Kiedrzyńska 42-233 Mykanów

Łącznik fasadowy do mocowania izolacji termicznej z przedłużoną strefą rozpierania (30cm) Ł-10x300 cena (wtedy) 64 zł netto za 100 szt.

pozdrawiam