erniej 23.03.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Witam w komentarzach Dziennik budowy (na tym etapie to trochę słowo na wyrost) znajduje się tymczasowo tutaj: http://p-house.vi.pl/ Dzisiaj obiecane rzuty. Wkleję tutaj. Jeszcze raz może napiszę o co chodzi ponieważ kilka rzeczy jest wymuszonych a nie że tak sobie wymyśliliśmy. Po pierwsze, działka jest bardzo spadzista z wjazdem od północy. Dodatkowo na północ jest ładny widok na jezioro. Południe jest w zasadzie osłonięte - jeden sąsiad na zachodzie. Wydaje mi się że w takiej sytuacji najlepiej zrobić dom jednokondygnacyjny, ale żeby ta kondygnacja była na piętrze To znaczy- od południa z piętra wyjście bezpośrednio na taras a parter zagłębiony w skarpę, od północy na parterze wejście, i wjazd do garażu. kondygnacja 0: http://lh6.ggpht.com/_4n74pTaOMH8/S6dfXYLlM2I/AAAAAAAABPE/PwekcpPuDtY/s512/p_house03_P0.gif Powiększenie: http://lh6.ggpht.com/_4n74pTaOMH8/S6dfXYLlM2I/AAAAAAAABPE/PwekcpPuDtY/p_house03_P0.gif kondygnacja 1: http://lh4.ggpht.com/_4n74pTaOMH8/S6dfXf77QgI/AAAAAAAABPI/wz2Te84OjRw/s576/p_house03_P1.gif Powiększenie: http://lh4.ggpht.com/_4n74pTaOMH8/S6dfXf77QgI/AAAAAAAABPI/wz2Te84OjRw/p_house03_P1.gif Trzeba to będzie jeszcze poobcinać oczywiście, bo wyszło za duże. Pewnie nie będzie podobała to że schody wylatują prosto na salon (?). Proszę o komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 23.03.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Pierwsza fajnie, tak nowocześnie i salon prawie 100m toż to prawie tyle co mój parter a schody wychodzące do salonu w nowoczesnych dużych przestrzeniach zupełnie mi nie przeszkadzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 23.03.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 witaj drugi schody wychodzace na salon - całkiem ok, bardziej bym sie obawiał wyjscia na salon z kibelka, drzwi przesuwne ja postrzegam jako malo szczelne akustycznie wiec ryzyko że do salonu cos akustycznie doleci - jest realne Ciasnawa ta jadalnia trochę... jeśli pralnia na dole - zrób zsyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 23.03.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Trzecia... I zabieram się do oglądania rzutów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.03.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 poza podium... Bardzo mi się podoba - przestrzeń jak dla mnie wręcz szokująca! Prawdziwy luksus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erniej 23.03.2010 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Pierwsza Gratuluję Trzeba będzie pomyśleć o nagrodzie salon prawie 100m No- tak jak mówię, na razie tyle wyszło. Trzeba to urealnić i trochę obciąć bardziej bym sie obawiał wyjscia na salon z kibelka cenna uwaga. Też mi to nie bardzo leżało i poprawiłem to tak: http://lh3.ggpht.com/_4n74pTaOMH8/S6ivIqAMaCI/AAAAAAAABQE/Bq6mQzPWV7Y/kibelek-alternatywnie.gif Przy okazji można schować wszystkie drzwi. Ale usłyszałem że ten pokój dziecięcy zrobił się podłużny i nieustawny :-/ Zsyp jest w planie. Rasia , Irma: Miło gościć To podium, chodzi o jadalnię? Postaram się podium obronić jakimś renderem.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.03.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 I bardzo dobrze usłyszałeś, pzry takich powierzchniach to ten kibel jest na tyle daleko, ze oim zdaniem nie przeszkadza, a pokoik zrobił się okropną kiszką...przy takim metrażu to niesprawiedliwe, zęby ktoś musiał mieszakć w czymś takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 23.03.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 przyszłam pooglądać projekt, bo naprawdę robi duże wrażenie jednakże jak przyglądam się planom to do końca nie rozumiem zamysłu, dla jakiej rodziny jest on projektowany. Np proporcje salonu mają się nijak do jadalni. Na ośmiu metrach prawie zamkniętej powierzchni można postawić wygodnie stół dla 4-6 osób. To miejsce jest traktowane bardzo po macoszemu. Kolejna sprawa to wyspa, dlaczegoż przy 3 metrowej wspaniałej wyspie zostaje rozdzielony zlew z płytą? Przecież dużo wygodniej, gdy są po jednej stronie. Może warto rozważyc chociaż malutki zlew przy płycie jako drugi w kuchni? Bezpieczniej dawać płytę na wyspę, jeśli leży ona przy przejsciu komunikacyjnym. Gary nie rzucają się w oczy. Jesli chodzi o odległości z salonu do kibelka, to stawiam, ze odległość 10 metrów od salonu do wc w takim akuratnie ukladzie jak tutaj to za mało, zeby czuć się komfortowo przy przesuwkach, zwłaszcza, ze to pewnie toaleta gościnna Podoba mi się szalenie sypialnia z wygodną łazienką i garderobą i przejsciem bezpośrednio do pokoju kąpielowego. To jest rozpusta Powierzchnia salonu robi wrażenie, ale ja bym się zastanowiła nad jakims umownym podziałem tego pomieszczenia. Gdzie będziecie przesiadywać z goścmi, gdzie oglądać telewizję, czy komuś w pokoju komputerowym nie będzie to przeszkadzać i tak dalej. gdzie spokojnie wypić kawę z kolezanką.... Próbuje sobie wyobrazic ten salon. Mój razem z jadalnią i kuchnią ma 70parę, musiałabym jeszcze dodać cały taras żeby dobić do dychy. Kurcze, niepraktyczne to zupełnie jak dla mnie, choc moze być piękne, nie będę się oszukiwaćżycze powodzenia w zmaganiach budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 23.03.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 I bardzo dobrze usłyszałeś, pzry takich powierzchniach to ten kibel jest na tyle daleko, ze oim zdaniem nie przeszkadza, a pokoik zrobił się okropną kiszką...przy takim metrażu to niesprawiedliwe, zęby ktoś musiał mieszakć w czymś takim i ja też się zgadzam z tą kiszką, przecież dzieciaki w swoich pokojach spędzają dużo czasu a jak jeszcze kilkoro znajomych zaproszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 23.03.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 I bardzo dobrze usłyszałeś, pzry takich powierzchniach to ten kibel jest na tyle daleko, ze oim zdaniem nie przeszkadza, a pokoik zrobił się okropną kiszką...przy takim metrażu to niesprawiedliwe, zęby ktoś musiał mieszakć w czymś takim no masz dziewczyny, bo strzelę foszka... ale z kibelkiem nadal uważam że wyjście na ludzi w salonie wprost z kibelka - może byc nieco konsternujące (co robiłeś? przyznaj sie. zdrowo wyglądało?) niezależnie od przestrzeni. To po prostu świadomość rzeczy. Co do pokojów, Irma ma chyba rację (wrrrrr ) ale faktem jest że zna się dobrze na tym, ja głównie wydziwiam gdyby nie moja uparta natura to bym się też pewnie jej słuchał :) Co do jadalni - jeśli mogę powybrzydzać - to proszę o renderek bez szerokich kątów (wypaśny) tylko taki z realną sytuacją :) (kąt kamery 30-40 (jeśli to ta sama nomenklatura) a chatka już pisałem, medialna widzi mi się bardzo, jesli narzekałbym to w miniaturce trochę Linią Mażinota pachnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erniej 23.03.2010 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 racja. Na szybko (się) poprawiam. http://lh6.ggpht.com/_4n74pTaOMH8/S6jhA_Cuv0I/AAAAAAAABQo/JoqL3uQEAPc/kibelek3.gif I do tego ten pokój, który się powiększył będzie dla dziewczynki! No, przy tym fragmencie będzie się musiał Pan Architekt pomęczyć jeszcze trochę bo to wyraźnie nie na mój mózg. Generalnie- jest niepotrzebny prysznic, można by wszystko odchudzić w kierunku północ- południe ponad metr, ale ciężko się z przejściem ze schodów wywinąć. No i jeszcze ta jadalnia. Na miniaturce jest inny projekt- fajny był, ale poległ Wieczorem wrzucę jadalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 23.03.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Pytanie: czy te pokoje obok łazienki będą na co dzień... i noc zamieszkałe, czy tylko będą gościnne? Bo jeśli zamieszkałe, to pomyślałabym nad jakimś przesłonięciu tego przejścia do łazienki, żeby np. dziecko mogło sobie w nocy bez stresu przejść do łazienki w czasie jak rodzice w salonie dobrze się bawią... Wejście na salon podoba mi się szalenie... Nooo i przestrzeń prywatna z garderobą, sypialnią i pokojem kąpielowym.... mrraaauuuuu.... Rozumiem, że jadalnia jest czysto teoretyczna...? Ja przez 1o lat mieszkania w blokach nie czułam wcale potrzeby posiadania stołu... teraz się to zmieniło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.03.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 jeszcze mam uwagi - stół jak dal mnie żałosny, blokowy...chyba, ze to tylko śniadaniowy a w salonei będzie wielki na uroczyste kolacje i schody, kurcze ich ustawienie mi nie leży, gdyby je przenieść na tę stronę gdzie jest salon, zrobić jednobiegowe i ażurowe to można by powiększyć jadalnie a pod schodami zrobić wejscie do części prywatnej dzieci, było by to też jakies naturalne przepierzenie zasłaniające kibel czy ta łazienka będzie zarówno dziecięcą jak i gościnną? bo jak tak to trochę niewypał, przynajmniej patrząc na to z mojej perspektywy - nie chciałabym żeby goście myli ręce tam gdzie dzieci zostawiają zabawki, brudne ciuchy(nie upilnujesz) no i stylistyka łazienki gościnnej i zdiecięcej też się trochę nie pokrywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 23.03.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 tez tak pomyslałam. No i znowu sie zastanawiam jak w takim wielkim domu częśc dziecięca może zajmować tylko taki ciuczek przestrzeni. A jak juz przyjdzie jakiś gość noclegowy to gdzie bedzie spac?No chyba, ze sie tym nie przejmujecie. Ja wole miec w takich sytuacjach troche prywatności i dla siebie i dla gości. Faktycznie ta łazienka jest dziecinno-gościnna. bardzo złe rozwiązanie i krępujące dla starszych dzieci. Łazienka prywatna, to łazienka tylko dla domowników.Częśc nocna dzieci powinna mieć możliwość przysłonięcia choćby jakąś umowną barierą- Irma ten pomysł z jednobiegowymi schodami jest dobry, tylko one chyba w dól prowadzą nie do góry? No chyba ze to tylko ja sobie wyobraziłam że proponujesz schody w górę . Moze nie ma co robić ich takich monstrualnych, skoro na dole nie ma pomieszczen mieszkalnych Osobiście zwęziłabym częśc salonową w domu przesuwając ściany nośne chociaż o 1 metr z pokojów dziecięcych. Wolałabym też zrobić salon kąpielowy w miejscu pokoju komputerowego, a w miejscu salonu wygodny pokojo-gabinet za szerokimi przesuwnymi drzwiami chowanymi w scianę- chcesz otwierasz i masz przestrzen, nie chcesz zamykasz, a dodatkowo masz kawałek okna zeby oderwać oczy od monitora. Pokoje dzieci są dośc małe- moze dobrze byloby podnieśc bryle w tym miejscu i zrobić małe antresolki z łóżkami, no chyba ze dzieciaki mają wstęp do duzego pokoju z zabawkami-ale dołożysz sobie sprzątania tylko jak sie zaczną rozkładać z kolejkami i pałacami Kolejna sprawa to pralnia na dole, ale niektórym może odpowiadać takie rozwiązanie jeli przychodzi pani do prasowania to siedzi sobie na dole i potem tylko wynosi rzeczy na góre. Ja bym się tam na dole nie dała zamknąc na 2 godziny prasowania za chiny ludowe Koniecznie trzeba tu poprawic proporcje uzytkowe, bo inaczej to będzie przerost formy nad treścią Taka chałupa to wielki wydatek,projekt też, -moze to miec uzasadnienie, gdy jest przemyslana i przedewszystkim wygodna dla użytkowników. Jesli ma w niej mieszkać standardowa rodzinka to ja mówie, ze ten projekt wymaga wieeeelu przeróbek i cofnięcia się do funkcji uzytkowej, zamiast kształtowania doskonałej bryły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.03.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 osz..kurcze masz rację mysz z tymi schodami... ale popieram w całej rozciągłości...trzeba tu jeszcze pogłówkowaćto jest fajny projekt dla architekta, bo plan jest bardzo klarowny, tylko, ze architekci nie będą tam mieszkać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 23.03.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 no bo w sumie to metraz naprawde znaczny, i az sie normalnie cisnie pytanie gdzie się schować w tym domu i czuć się dobrze-pokoiki dzieci małe, aneks sypialny- w którym zresztą dorosli przebywają niewiele-wielki, jadalnia malutka jak w małym domeczku, salon wielki, ale co z nim zrobić, nie ma gdzie spokojnie obejrzec telewizji, nie ma kibla gościnnego, łazienka dla dzieci mała-broń Boze nie rezygnuj z prysznica- to juz prawie grzech jest w takim wielkim domu. pojechałam po całości, ale nie robię tego absolutnie złośliwie. Chciałabym przestrzec jesli można. Jakby mi ktos taką bryłe zaprojektował to pewnie nic bym z siebie nie umiała juz wydukać, a co dopiero coś zmieniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erniej 23.03.2010 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 rodzice w salonie dobrze się bawią... Nie ma mowy. Dwa pokoje dziecięce i koniec. Faktycznie ta łazienka jest dziecinno-gościnna. bardzo złe rozwiązanie i krępujące dla starszych dzieci. Łazienka prywatna, to łazienka tylko dla domowników.Częśc nocna dzieci powinna mieć możliwość przysłonięcia choćby jakąś umowną barierą- Dzięki. Co prawda zanim dzieci będą starsze, upłynie kupa wody w rzece bo synek ma 2 i pół roku a córka minus miesiąc . Ale masz rację- tę funkcje (ubikacja dla gości) trzeba odwrócić na drugą stronę domu. Tylko czy da się dzieciom zrobić wejścia do łazienki bezpośrednio z pokoi baz trzeciego wejścia? Pachnie wojną domową... Gościnnymi się na razie nie przejmujemy Wolałabym też zrobić salon kąpielowy w miejscu pokoju komputerowego Kąpielowego nie ruszamy Może nazwa jest trochę myląca. To ma być pokój relaksacyjny- podgrzewane kamienny leżaki, widok na najbardziej osłoniętą część południa i kawałek wschodu. Taki pokój do wygrzania kości zimą jak nas nie będzie stać na ogrzanie tego wielkiego salonu Co do tych wymiarów, etc.. - miejcie litość- ten dom w założeniach nie ma być specjalnie duży. My tu właśnie kombinujemy jak to wszystko sensownie zmniejszyć i też ustawić użytkowość do warunków jakie są. A są dalekie od typowych o czym pisałem w pierwszym poście Dzięki za sugestie i proszę o więcej. Za kilka dni podepnę jakąś alternatywę zgodnie z Waszymi sugestiami bo widzę że żona się ostro znęca nad laptopem Wklejam podgląd na, jak to napisała Irma - podium Widok z sofy na kibelek i schody :-/ http://lh3.ggpht.com/_4n74pTaOMH8/S6kLMvB_S9I/AAAAAAAABQw/YdqYlWVrJ3w/podest1.jpg Z kuchni na jadalnię: http://lh6.ggpht.com/_4n74pTaOMH8/S6kLM4R5ITI/AAAAAAAABQ0/W_I4OQmVCr0/podest2.jpg Z rogu jadalni na kuchnię, schody i salon: http://lh5.ggpht.com/_4n74pTaOMH8/S6kLNH37MWI/AAAAAAAABQ4/_yBgbA8o6Ek/podest3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.03.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 http://i683.photobucket.com/albums/vv195/Irma_murator/erej.jpgpomazałam trochę w fotoszopie...niechlujnie, ale moze jakoś tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.03.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Witam.....jestem tu pierwszy i ostatni raz.... takie domy wpędzają mnie w kompleksy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 23.03.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 http://i683.photobucket.com/albums/vv195/Irma_murator/erej.jpg pomazałam trochę w fotoszopie...niechlujnie, ale moze jakoś tak? zaczyna mnie to troche przekonywać, aczkolwiek dalej pozostaje problem z kibelkiem. Erniej , na wizualkach ten stól jadalniany stoi jakby w przejsciu.Jak tu spokojnie zjeść? Nie jest az tak strasznie wciśnięty jak na planie, ale powierzchnia prawdę Ci powie. Kombinujcie dalej. Niechaj Żona tak kompa nie ciśnie, to nic nie da, tu spokoju trzeba dużo i przemyśleń o własnych potrzebach, ci co mają juz za sobą bardziej i mniej oryginalne budowanie juz to wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts