Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kontra Zima...

Gość adso0

Recommended Posts

Gość adso0

Za oknem zima, snieg i 12 st. C poniżej zera. A ja za rok nie będe już siedział w bloku gdzie ogrzewa mnie OPEC tylko u siebie w domu :) i wtedy to już tylko ode mnie bedzie zależało jak bedę sie ogrzewał.

MAM OGROMNĄ PROŚBĘ BY UCZYSTNICY FORUM PODZIELILI SIĘ DOŚWIADCZENIAMI Z OGRZEWANIA DOMU KOTŁAMI NA ZGAZOWANE DREWNO>

POWIERZCHNIA DOMU TO OK 350 m KW(dwa niezależne mieszkania)

DODATKOWE ŻRÓDŁO TO KOMINEK Z WKŁADEM(po jednym w każdym z mieszkań)

INSTALACJA CO (grzejniki i podłogówkai zbiornik na CWU)

Narazie mam takie przemyślenia:

-Gaz ziemny bedzie za 3-4 lata (wg gazowni za rok ale ja biore zapas)

-i tak będe kupował drewno do kominka lisciaste, mam sopro miejsca do

składania.

-mało odpadów w wyniku spalania w odróżnieniu do innych kotłowni na

opał(np. miał)

Poprosze o wszelkie Wasze przemyślenia i sugestie....

Za oknem zima, snieg i 12 st. C poniżej zera. A ja za rok nie będe już siedział w bloku gdzie ogrzewa mnie OPEC tylko u siebie w domu :) i wtedy to już tylko ode mnie bedzie zależało jak bedę sie ogrzewał.

MAM OGROMNĄ PROŚBĘ BY UCZYSTNICY FORUM PODZIELILI SIĘ DOŚWIADCZENIAMI Z OGRZEWANIA DOMU KOTŁAMI NA ZGAZOWANE DREWNO>

POWIERZCHNIA DOMU TO OK 350 m KW(dwa niezależne mieszkania)

DODATKOWE ŻRÓDŁO TO KOMINEK Z WKŁADEM(po jednym w każdym z mieszkań)

INSTALACJA CO (grzejniki i podłogówkai zbiornik na CWU)

Narazie mam takie przemyślenia:

-Gaz ziemny bedzie za 3-4 lata (wg gazowni za rok ale ja biore zapas)

-i tak będe kupował drewno do kominka lisciaste, mam sopro miejsca do

składania.

-mało odpadów w wyniku spalania w odróżnieniu do innych kotłowni na

opał(np. miał)

Poprosze o wszelkie Wasze przemyślenia i sugestie....

Wybór bardzo duży - od atmosa poprzez vigasopodbne do kostrzewy czy ferrum.Musisz pamietac o sezonowanym drewnie i w większości wypadków o armaturze dodatkowej (zawory miesz.,termostaty i in.).Wyjatkiem tu jest ferrum ,ale i tak warto zainwestować w choćby prosty system mieszający(temp.powrot.ok.65 st) w celu przedłużenia żywtności kotła.Ja go akurat mam i sprawuje sie bez zarzutu.

No i co najważniejsze tani to opał(ostatnio kupiłem odpadówkę za 35/m2).

Narka Tomcio

Drzewo jest najtańszym opałem, popiół nie stwarza kłopotów, dym nie jest toksyczny.

Problemem jest czestototliwosc dokładania porcji opału do kotła...

Kotły zagazowujac- prawdopodobnie - ekonomiczniej spalaja drzewo,

lecz istnieja nowoczesne kotły na paliwa stałe, w których mozna spalac zarówno drzewo jak i inne stałe paliwa ...

Przy automatyce i sterownikach lub opanowaniu własnej "ekonomicznej" metody spalania mozna zastosowac kocioł na paliwa stałe.

Elektronika w kotłach na holzgaz moze byc zarówno dobrodziejstwem jak i przekleństwem w przypadku awarii pradu ...

O ile tendencja cen paliwa bedzie sie utrzymywac lub ewoluowac w kierunku jak dotychczas - kotłom na drzewo wróże coraz wieksza popularność ...

brzoza

Gość adso0

Dzięki, za info.

czy ktos z Was kupował ostatnio kociołek na zgazowane drewno??

prosiłbym o podzielenie się doświadczeniami- co jest na topie( czy pojawiły się jakies nowe produkty lub rozwiązania, i w jakich cenach kupiliście piec.)

pozdrawiam

• 4 weeks później...

czy są wsród nas użytkownicy kotła FERRUM??

jestem Ciekawy wrazeń dotyczących użytkowania, na ta chwilę piec typu : FE-X plus prowadzi w moim osobistym rankingu ale chciałbym poznac opinie innych użytkowników.

czy prawdą jest że można zamienni palic różnymi paliwami stałymi, tzn. drewno miał węgiel??

czy są wsród nas użytkownicy kotła FERRUM??

jestem Ciekawy wrazeń dotyczących użytkowania, na ta chwilę piec typu : FE-X plus prowadzi w moim osobistym rankingu ale chciałbym poznac opinie innych użytkowników.

czy prawdą jest że można zamienni palic różnymi paliwami stałymi, tzn. drewno miał węgiel??

Nie znam sie za bardzo na piecach Ferrum ale Atmosy z serii C umożliwiają spalanie drewna i węgla brunatnego.

Gość Gość II
W kotle Ferrum FEX-plus można spalic praktycznie wszystko z dobrym skutkie tzn.efektywnie.Prawie co to znaczy.Nie mozna spalać opału zawierajacego substancję toksyczne,ale miał w stosunku 1:1 z grubszym opałem pali sie doskonale.Do efektywnego spalania okreslonego opału potrzebna jest okreslona ilość powietrza.Ferrum chytrze to rozwiazał i to w sposób tak prosty że aż smieszny,ale chwała im za to bo najprostsze rzeczy najtrudniej wymyslić. Słyszałem,że na wejście do Unii szykują jakiś hit. Kibic i sympatyk Ferrum.Dlaczego? Bo na kazde moje pytanie zawsze udzielono mi miłej i fachowej odpowiedzi.Niekoniecznie na temat kotła.Pa